« Bloggtreklöver 80 | Startsidan | Om grevar och baroner, nej hönor och tuppar :) »

28 augusti 2005

Reinfeldt - a devil in disguise?

Moderaterna skriver på sin hemsida.

En av de viktigaste orsakerna till den höga arbetslösheten är att de ekonomiska drivkrafterna för att arbeta inte är tillräckligt starka, framförallt i de grupper där arbetskraftspotentialen finns....Såväl ersättningsnivån som ersättningstiden har betydelse i jobbsökarprocessen. Vi föreslår att ersättningen vid arbetslöshet gradvis trappas ner. Det finns också skäl att låta en bortre parentes verka.

Jag, som vanlig enkel lekman, har hela tiden i min enfald trott att den höga arbetslösheten beror på att det finns för få jobb att söka. För varje ledigt jobb jag sökt har det varit mellan ett par hundra till flera tusen som sökt. I reportage efter reportage har jag sett på TV förtvivlade människor som visat upp pärmar efter pärmar med kopior av arbetsansökningar. Det är ingen semester att vara arbetslös. Tvärtom skulle jag vilja påstå. Det är oerhört stressande och frustrerande.

Om moderaterna får som de vill så kommer många att slås ut. Tänk att bli varslad från bruket på orten och det med vetskapen att du inom sinom tid ska leva på enbart 65 % i A-kasseersättning. Då talar vi inte om 65 % av lönen ens, i vissa fall. A-kassan har ju ett tak i sig.

Den sociala utslagningen kommer att öka. Enmanshushållen bara ökar. De får inga bostadsbidrag. Hyran lär inte minska med 15 procent, maten lär inte bli billigare och inte heller el, tele, hemförsäkringar och andra räkningar. Jobben blir inte fler bara för att ersättningsnivåerna sänks. Jag förstår inte deras resonemang. Tvärtom kommer pengarna att tas från Socialen och Kronofogden lär få anställa fler, för indrivningsfallen lär öka.

Jag läser hos Urban att moderaterna vill sänka ersättningsdagarna för vård av sjukt barn.

Ett av de mest obehagliga förslag som moderaterna har presenterat är att sänka antal ersättningsdagar för vård av sjukt barn från dagens 60, som under vissa omständigheter kan förlängas med ytterligare 60 dagar, till femton dagar.

Att moderaterna dessutom vill sänka från dagens 80 procent av inkomsten till 75 procent av inkomsten är ganska magstarkt.

Jag gillar inte moderaternas nya stil, det minner lite om kejsaren utan kläder. Jag tycker inte det känns äkta. Varför har moderaterna vänt kappan efter vinden så abrupt? Frågor som förut varit ett rött skynke framför ögonen på en blå moderat är nu helt okey. "Varför är kejsaren utan kläder?" frågar barnet öppenhjärtigt och som en löpeld gick det upp för var och en att de hade låtit sig luras. Hoppas insikten kommer inför valet 2006.

Moderaterna har aldrig varit ett arbetarparti och kommer så aldrig att bli. Den hårda kärnan inom moderaterna visade sina rätta ansikten på stämman häromdagen. De fyra senaste partiledarna visade upp sig inför media, en och annan groda flög ur munnen. Det moderaterna sysslar med nu är röstfiskeri, inget annat. Taktik hörde jag nämnas. Taktik är vad det handlar om.

Svensk ordbok
arbetarparti subst. ~(e)t ~er
• politiskt parti som anser sig företräda arbetarklassens intressen dvs. socialistiskt, socialdemokratiskt el. kommunistiskt

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 28, 2005 08:10 EM

Kommentarer

Alliansen med de nya moderaterna är ett skämt. Reinfeldt är en ulv i fårakläder och fler och fler kommer förhoppningsvis att genomskåda honom. Många som i hela sitt liv röstat borgerligt börjar prata om att rösta blankt och det är på grund av de nya moderaternas urusla politik.

Skrivet av: Selma datum: september 27, 2005 04:52 EM

Bra kommentar, Kjell. Det värsta är att DN och andra medier hela tiden förmedlar en bild av att det är så himla lönsamt att vara sjukskriven. Men de förklarar aldrig vad det innebär att vara långtidssjuk. Merkostnader o s v.

Läs gärna "Sjuk debatt om ersättning" i min blogg.

Skrivet av: Hannelore datum: augusti 30, 2005 11:28 FM

Många kvinnor är förtidspensionärer med väldigt låg förtidspension. Nya moderata samlingspartiet förbereder nu med hela sin pr och förförelseapparat att kasta ut dessa i riktig pension vid 61 års ålder. Vilket kommer att innebära att dessa kvinnor får en extremt låg pension på ålderns höst. 100 000 tals kvinnor kommer att hamna på pensioner omkring 4000 kronor. Stoppa dessa smilande förföriska politiska bedragare innan de hinner förnedra den Svenska urmodern med extrem fattigdom. Vi har nog med både uteliggare och miljonärer i detta vackra land.

Unga snorvalpar som knappt är torra bakom öronen sprider dynga likt bonden på våren, hos bonden gror gröda till rikedom, hos snorvalparna gror bara enfald.

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: augusti 29, 2005 10:12 EM

Jag skrev för ett och ett halvt år sen en insändare till Östgöta Correpondenten angående att man borde göra atbetslöshet olaglig. Sätt alla arbetslösa i fängelse. Vilket skulle lösa bostadsproblemen på många orter och byggbranchen, fångvården skulle få rejäla lyft. Tror faktiskt om höger blocket får sitta vid makten en tid så kommer nog ett sådant förslag. Dom borde tycka det är vettigt.
Jag var själv arbetslös när jag skrev det och hade varit det i närmare två år. Nu går jag på Lernia vilket jag hoppas och tror ska ge mig ett jobb.
Det hela var ju skrivet med en nypa ironi, men det svar jag fick var från en som gått arbetslös i åtta år. Han var inte glad på mig. Jag kan förstå att han inte såg det på samma vis som jag.

Skrivet av: Waldemar datum: augusti 29, 2005 09:49 EM

Kjell, som tog upp pension - jag kan berätta att min mor har inte änkepension för den avskaffade sossarna 1990. Jag fattar fortfarande inte vad det skulle vara bra för.
Skulel kunna säga att alla sidor är lika dåliga men nu tycker jag faktiskt att de som suttit längst til makten och inte lyckats göra bättre ifrån sig än att konstant försämra allt, är värst.

Skrivet av: dabitch datum: augusti 29, 2005 08:38 EM

David, om du visste hur många "skitjobb" jag sökt, bara för att få ett jobb. Men även de jobben söks av många och då tar de ofta dem med lägsta kvalifikationerna misstänker jag. Jag har verkligen vidgat mina sökkriterier och det tror jag att många gör efter en tid, då de märker att det inte funkar att bara söka jobb, likt det gamla man hade tidigare. Jag tror inte man kan generalisera så som du gör.

Sedan att jobb inte tillsätts för att rätt personer inte söker dem är en annan sak och det har jag inte svar på. Ofta söker många dessa jobb, fast de inte har rätt kvalifikationer, ofta pressade av s.k anvisningar att söka jobben från AF. Så eventuella passande kanske försvinner bland 751 ansökningar, varav kanske en enda har rätt profil. Men hur många småföretagare kan sitta och hantera 751 ansökningar. Läs min text om detta, http://www.tiger.se/blog/archives/2005/04/621_inkompetent.html

Att flytta kan innebära att makan eller maken blir arbetslös. Det är inte en enkel fråga. Själv har jag nu en resväg på drygt 10 mil om dagen, tur och retur.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 29, 2005 07:46 EM

Sänkt ersättning handlar inte om arbetslösheten.

Låt er inte luras av moderaternas koppling av sänkta ersättningnivåer till arbetslösheten. Det verkar bara vara ett sätt att ha något att komma med i frågan hur arbetslösheten skall bekämpas. Men det kommer aldrig några konkreta beskrivningar av hur det skall gå till, vilket ju beror på att ekonomerna inte har något recept. Det visar intervjun med Konjunkturinstitutets chef i DN idag (se min blogg: http://danne-nordling.blogspot.com/).

Att väljarna gillar (m) måste bero på att de tycker att bidragsmissbrukarna borde klämmas åt med sänkta ersättningnivåer. Det har inte med jobben att göra.

Skrivet av: Danne Nordling datum: augusti 29, 2005 05:31 EM

Det är väl så att det finns jobb som ingen vill ha, och i och med att sänka ersättningen gradvis får man ta ett tillfälligt jobb istället för att gå hemma och såsa och hoppas på det där toppjobbet man drömt om i många år. Jag tycker också att man bör vara beredd på att flytta för att få ett jobb och inte luta sig tillbaka och gnälla på staten för att det inte finns jobb i Lång-bort-i-skogen.

Med den lilla erfarenhet jag har så kan jag berätta, efter en rekryteringsprocess jag varit inblandad i, att ingen av de som sökte jobbet passade. Vi kanske ska satsa mer på utbildning än på biltullar och andra fjanterier för att få snurr på detta land?

Mina två 50-öringar i politiksoppan.

Skrivet av: David Lilja datum: augusti 29, 2005 03:00 EM

Det är klart att det kommer att bli fler arbetstillfällen om man låter arbetslösa och sjuka svälta ihjäl. Då kommer de rika att kunna anställa dem som trädgårdsmästare, barnpigor, husor, städerskor, chaufförer och betjänter för mat och husrum och ett par träskor om året! Det blir rena schlaraffenland för den ekonomiska eliten. Men fler jobb i företagen blir det inte av den där politiken.

Sedan tycker jag inte att politiker ska praktisera i arbetslivet utan som arbetslösa, för låt säga den ersättning som låginkomsttagare får. De skulle inte tillåtas ta av sina förmögenheter för överlevnanden. Låt oss säga tre månader av sådan praktik, där de tvingades in i AGA:n och att söka jobb under falska och anonyma namn, varför inte med invandrarklingande namn.
Det finns väl alltid något billigt kyffe man kan hysa in dem i under praktiktiden.

Skrivet av: Kerstin datum: augusti 29, 2005 12:04 EM

Reinfeldt har rätt i det han säger ang. att det ska löna sig att jobba, om man sedan ska kapa radikalt i föräldrar-ersättningen - det återstår att se.

Blir det lättare att anställa får fler arbete - så är det.

Skrivet av: Henrik, den andre datum: augusti 29, 2005 11:29 FM

4680 kronor per månad i pension om moderaterna vinner. Dom kommer att slänga ut alla förtidspensionärer till riktiga pensionärer vid 61

Jag har läst och tolkat kolla in hur det går för moderata Lisa om moderaterna vinner.

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: augusti 29, 2005 01:23 FM

jag förstår inte heller deras matematik. stor arbetslöshet pga att de arbetslösa är slöa? så som det är nu, är det många som arbetslösa som får vända på slantarna och sälja halva livet på tradera för att klara sig. det är ingen dans på rosor.
personligen har jag aldrig känt mig så stressad, illa till mods och haft så mycket ångest som de gånger jag varit arbetslös utan att ens ha en chansning på ett jobb.

kanske är det dags med obligatorisk arbetsmarknads-praktik för politiker? låt dem ha praktik utanför tjänstemannasektorn och leva på aktivitetsstöd 3 månader vart tredje år så att de inser hur folk arbetar och lever.

Skrivet av: lisa datum: augusti 28, 2005 08:51 EM

Jag har också svårt för motiven till att sänka ersättningen.

Det primära för att lösa mycket. Sänka sjukskrivningstalen, förstidspensionerna, få ner arbetslösheten osv är att få en fungerande arbetsmarknad.

Jag är säker på att vi måste acceptera att ett visst antal procent är arbetslösa, det jag anser är väldigt trist det är att vi idag har så många friska, arbetsvilliga människor, många välutbildade som blir långtidsarbetslösa, i vissa fall slås ut från arbetsmarknaden. Och idag har vi inget moderat styre.....

Så gnälliga, negativa som politiska företrädare, intresserade är idag tror jag aldrig jag upplevt det under mitt liv i varje fall. Det verkar för alla vara lättare att hacka på andra, än att berätta vad de själva vill åstadkomma.

Skrivet av: Åsa datum: augusti 28, 2005 08:43 EM