« Google Talk | Startsidan | Fraud Investigation Team »

24 augusti 2005

Nu får det räcka

Fem plan som störtat bara den senaste månaden är fem för mycket, i mina ögon. Jag ska snart ut och flyga igen och jag kan erkänna att för varje flygplan som störtar, blir min flygrädsla allt värre. Nu får det räcka. Inga mer flygplan som störtar tack! Min rädsla beror mer på att jag som liten människa i ett stort flygplan inte kan göra ett skvatt om det går åt helskotta. Det är det som skrämmer mig – att inte ha full koll. Kontrollfreak som jag är.

Inte nog med att de ramlar ned från skyn, de kan kollidera uppe i det blå. I DN skriver de om ett allvarligt flygtillbud över Ungern. En Airbus A340 och en B737 var inte mer än 60 meter ifrån varandra på en höjd av 10.300 meter. Burr! Sådant tycker jag ska inte kunna hända, med all utrustning planen har och all kommunikation med flygledarna på marken. Men, men...den mänskliga faktorn är inte lika kontrollerbar.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 24, 2005 03:23 EM

Kommentarer

Som de andra säger: risken att något ska hända är jätteliten, så du behöver inte oroa dig!!! :)

Sedan sker de flesta tillbud vid start/landning. Det finns fortfarande flygplatser utan markradar förresten, skrämmande.


Förrsten, om du har Discovery så visar de just nu repriser angående flygsäkerhet osv. Mycket intressant!

Skrivet av: Henrik, den andre datum: augusti 25, 2005 04:09 EM

Det var ett under att någon överlevde. Tur för den lilla babyn, men tankarna far till om hans föräldrar hade lika stor tur.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 25, 2005 09:46 FM

http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,689628,00.html

Det finns en liten ljusglimt mitt i allt elände. Nämligen att en liten bäbis överlevde den senaste olyckan i Peru.

Skrivet av: Linnea Back datum: augusti 25, 2005 09:30 FM

Ja, det är lite otäckt. Ändå lockas jag av tanken med att flyga, det har inte blivit så mycket de senaste åren - men jag älskar det. Tyvärr råkar jag alltid ut för mindre "olyckor" på flygplasterna, så som att mitt bagage tog ett annat flyg eller att alla datorer reagerar så fort jag visar mitt pass...för att inte snacka om tullen... Det är med andra ord ett mindre äventyr att resa med mig :D

Skrivet av: Linnea Back datum: augusti 25, 2005 08:25 FM

Om media rapporterade var sjättte månad att det i Sverige dött cirka 250 personer i trafiken så hamnar ju saken i ett annat läge. Samma siffra för hela Europa är 25000. Flygplansolyckor får stort genomslag i media för att många dör på en gång, trots att det är ett mycket säkert sätt att förflytta sig.

Skrivet av: jag datum: augusti 24, 2005 11:47 EM

Man behöver flyga 1 gång om dagen i 1000 år rent statistiskt sett för att vara i närheten av ett haveri av något slag, och då är det väl närmast en Concorde man skulle behöva sätta sig i. Och den är skrotad. Tillfälligheter, slumpen. Absolut säkraste sättet att ta sig från en plats till en annan förutom i fantasin. Det jag tror skrämmer är att så många stryker med på samma gång när det inträffar. Dom som sitter där framme är lika måna som vi andra att
komma fram helskinnade och är _mycket_ skickliga yrkesutövare. Tack och lov har jag kommit över min flygrädsla! :)

Skrivet av: Tobbe datum: augusti 24, 2005 11:32 EM

Jag skrev oxo om det där i morse. En flygkrash kommer sällan ensam. Någon gång skulle flygolyckor kanske kunna inträffa samtidigt men så är det inte. Det kommer alltid flera krascher i en klump.


http://www.jinge.se/?p=1302

Skrivet av: Jinge datum: augusti 24, 2005 09:29 EM

har det inte lite med media-rapporteringen att göra? har själva antalet verkligen ökat eller är det så att flygplan just nu är av intresse för media pga av vad som hänt? olyckor av ett slag väcker intresse för andra olyckor av samma slag.

Skrivet av: lisa datum: augusti 24, 2005 08:53 EM

det är helt sjukt...känns som vinden vänt (eller hur man säger i flygplanssammanhang)...förr var bara ett tillbud om problem med landning eller nåt liknande en sensation..nu är störtning en vardagsnyhet..
otäckt

Skrivet av: madde datum: augusti 24, 2005 05:54 EM

Jo, jag kollar alltid vilket flygbolag jag ska åka med. Novair (charter) har en modern flygflotta och har vad jag vet inte störtat än :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 24, 2005 04:27 EM

Ett till?! Det är ju inte klokt! Jag har hört att åsnor dödar fler människor varje år än vad flygplan lär göra, men det känns som att flygplanen "vinner" i år... :s

Skrivet av: Sia datum: augusti 24, 2005 03:53 EM

Man får ju ta med i beräkningarna vilka flygbolag som landat hårt också. Håller man sig ifrån Aeroflot o dyl så minskar man risken från obefintlig till fenomenalt obefintlig. Du har väl lärt dig tala sannolikt? ;)

Fortfarande är risken att omkomma med flyg oerhört mycket mindre än att åka bil, och det har du väl inte slutat med?

Skrivet av: Patrick datum: augusti 24, 2005 03:42 EM