« Centrum FÖR rasism | Startsidan | Programmerare eller massmördare? »

5 augusti 2005

Lappen åter tack!

Tror de att vi passagerare tänker sno deras inplastade lappar? Numera blir jag bara irriterad. Jag tycker att de själva borde förstå att det har gått inflation i tiggeri via lappar på pendeltågen.

Jag har noterat att Karlbergs station verkar vara en "central", för vad jag förstår en organiserad verksamhet. Där går det att byta pendeltåg utan att passera spärrar och jag har ett par gånger sett en man dirigera ett helt gäng, de gick på två och två på olika tåg.

Bondfångeri

På vägen in till stan fick jag denna lapp ovan lagd på sätet bredvid mig. Den dam som lämnade denna lapp på sätet bredvid mig var välklädd. Jag är ingen expert på mode, men jag kunde se att kläderna inte var inköpta på Coop Forum i alla fall. Jag kände mig som en trashank, jämfört med henne.

Tiggeri på pendeltåg

På vägen hem var det en ung tjej som lade lappen ovan på sätet mittemot mig.

Nej, jag gav ingen av dem ett öre. Jag har tröttnat på dessa tiggare. Jag tror inte en sekund på att vad som står på deras så väl inplastade lappar är sant. Jag misstänker även att partnern, som ofta följer med, kollar dem som enfaldigt tar fram plånboken eller börsen och ger tiggaren pengar. Risken finns att de som bidragit med pengar kan råka ut för ficktjuvar som tack.

Dessutom, en dag för några månader sedan, hade samma dam två versioner, jag fick se bägge – den ena på resan in till stan och den andra några timmar senare på hemresan. Hur trovärdigt är det på en skala från noll till tio?

Är jag elak?
Saknar jag empati?
Nej, det tycker jag inte.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 5, 2005 12:35 EM

Kommentarer

Kanske det Leif. Bäst att hålla i plånboken :).

Du vill inte se att detta är ett påfund som är organiserat. Det vore faktiskt mer intressant att försöka ta reda på varför, vem och vilka som ligger bakom detta. Men det finns inte så många grävande journalister längre och de som finns tycker väl inte kanske att det är så intressant att ägna sig åt denna problematik.

Jag tycker att de som tigger utnyttjas. Jag håller fast vid att jag inte längre tänker ge någon ett enda öre. När det var en och annan enstaka då och då gav jag pengar, men inte nu när man ser dem varje gång om inte flera gånger under en och samma dag.

Att de ofta jobbar två och två, men bara en tigger gör att jag drar de slutsatser jag drar och sedan får du tycka vad du vill om det.

Det har inget med att sakna empati eller inte vara solidarisk. För min del är denna diskussion avslutad.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 7, 2005 05:35 EM

Jag tycker definitivt precis som du!

Skrivet av: Britt-Marie datum: augusti 7, 2005 05:19 EM

Det är fortfarande ett mysterium för mig varför dessa lyxlirare, alltid iklädda det senaste modet, låter sig utnyttjas av internationella ligor? För att utnyttjas får de uppenbarligen oerhört bra betalt.

Hjälp! Ett sök på "New York + ficktjuvar" ger samma varningar. Gör detta att jag ska hålla ett vakande öga på eventuella amerikaner i Stockholm?

Skrivet av: Leif datum: augusti 7, 2005 04:53 EM

"Nedlusas". Är det människor vi talar om här?

Och internationell solidaritet betyder heller inte att betrakta problem som nationella angelägenheter och att "det är i deras hemland problemen måste lösas".

De är här nu, och dessa människoöden berör oss här i allra högsta grad.

Och om vi ska förändra attityder mot romer, vill jag fortfarande veta hur du grundar ditt påstående om att jag löper risk att bli bestulen om de får syn var jag bär min plånbok.


Skrivet av: Leif datum: augusti 7, 2005 04:32 EM

Leif: "Det finns ett mycket vackert begrepp som heter "internationell solidaritet", men det tycks vara något obekant för Annica och de som kommenterat här."

Internationell solidaritet är inte att pendeltåg och tunnelbanor ska nedlusas med tiggare som utnyttjas av organiserade ligor.

Det löser inga problem att de kommer hit och tigger utan det är i deras hemland problemen måste lösas, via strukturella förändringar (politiskt) och ändrade attityder (mot romer). När Rumänien kommer med i EU får folket förhoppningsvis det bättre.

Angående ficktjuvar varnas turister för detta inför resan till Rumänien. Det är bara att googla på orden ficktjuvar och Rumänien. Detta gör att jag drar den slutsatsen att det kan tas för troligt att en och annan dito hittar hit till Sverige. Eftersom tiggeriet till synes är organiserat, så är risken än större. Varför åker de ofta par om par, men bara en som tigger?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 7, 2005 04:15 EM

Jag vägrar som sagt att spekulera i det. Läs mitt föregående inlägg igen.

Vem är det förresten som är priviligerad, den som har möjlighet att studera och ha deltidsarbete - eller den som tigger på gatan och tunnelbanevagnar?

Förövrigt skulle jag vilja veta om Annica Tiger har något som helst belägg för det tvivelaktiga och obehagliga påståendet att man löper risk att bli bestulen av en tiggare om de får syn på var man bär sin plånbok.

Skrivet av: Leif datum: augusti 7, 2005 04:12 EM

Får och får.. Det ser bara aningen märkligt ut då när jag pluggade det var enormt svårt att få det hela att gå ihop med studenthyra, deltidsjobb (som betalde plugget som inte var studiemedelsberättigat) skolprylar, mat och kläder - medan en tiggare kommer fram till mig med dyra kläder jag inte har en suck av chans att ha råd med och lappar fram att de behöver slant. Eh?

Det är ju inte särskilt bra "reklam" om deras status som "fattiga" fattar du väl? De tycks ju ha råd med mer än vad vi har.

Skrivet av: Åsk datum: augusti 7, 2005 03:11 EM

Dessutom tycker jag att det är märkligt och lågt att förminska debatten genom att diskutera varför vissa bär märkeskläder, eller sanningshalten i lapparna.

Naturligtvis är lapparna dikt. Men varför får de inte bära märkeskläder? Finns det några särskilda regler för vad man får lägga sina pengar på om man tigger? Är det ni som bestämmer det?

Utan vidare eftertanke sparkar ni nedåt, mot de människor som bor på campingplatser och plockar enkronor från tågsäten - förfasar er över att de ens äger en mobiltelefon eller märkesskor - istället för att skänka en tanke åt de strukturer som tvingar fram denna företeelse.

Skrivet av: Leif datum: augusti 7, 2005 01:44 EM

Naturligtvis är de ofta "olagliga" eller i Sverige på turistvisum utan möjlighet till socialhjälp, men är det ett skäl att inte visa dessa människor tillbörlig respekt och medmänsklighet?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=207807

Det jag menar är att det är väldigt lätt att sitta på en ergonomisk stol och blogga, utan att ha en aning om under vilka premisser dessa människor(ofta hårt marginaliserade romer) är här, vilka historier de bär på och vilken förnedring de har utsatts för och utsätts för.

Det finns ett mycket vackert begrepp som heter "internationell solidaritet", men det tycks vara något obekant för Annica och de som kommenterat här.

Och det där med att byta ut deras lappar mot någon smädelse, som bland annat Johnny föreslog är rentav vidrigt. Jag häpnar inför dessa idéer, är det bara jag som tycker att det är ett djupt kränkande förfarande?

Skrivet av: Leif datum: augusti 7, 2005 01:07 EM

Har ni sett dom 'döva' (det är frågan om de är det) som säljer nyckelringar eller tändare? Dom lägger ocså platslappar på borden samt ett par skoj nyckelringar och deras uppmaning är att köpa nån av dem, för att säljarna är döva. Eller nåt ditåt. Vet inte om det fenoment har kommit till Sverige än men det nådde enroma proportioner i Holland ett tag, man kunde inte sätta sig ned utan att få nyckelringar i huvudet... Där är det inte lika enervernade för slänger du ned 20 spänn har du i alla fall fått en blinkande nyckerring som du ändå inte ville ha. ;) Tror att de skojjiga tändarna var största succen för dem, kom de in på en pub på kvällen så sålde de snabbt slut.

Skrivet av: Åsk datum: augusti 7, 2005 12:54 EM

(dom kanske stjäl sina märkeskläder? Oj så får man ju inte säga va?)

Skrivet av: Åsk datum: augusti 7, 2005 12:49 EM

Leif, när jag är pank köper jag inte Nike-skor (har inte ägt ett par på 14 år) så att se en tiggare med dyrare skor än vad jag har är faktiskt en jävla förolämpning.

Skrivet av: Åsk datum: augusti 7, 2005 12:47 EM

Leif, märkeskläder kostar pengar. Är man fattig, som de påstår sig vara, är faktiskt jag väldigt förundrad över att de tigger klädda i märkeskläder. Inte ens jag har råd med märkeskläder.

Jag vet att folk lever under miserabla förhållanden i Rumänien. Romer allrahelst, men att komma till Sverige och tigga i organiserade former löser inte deras problem, tvärtom skulle jag vilja påstå.

Jag tror ingen av dem som skrivit här saknar empati. Men tiggeriet på pendeltågen har gått överstyr.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 7, 2005 12:46 EM

Leif, vi har nåt som heter socialen i Sverige som kan hjälpa behövande så att de slipper tigga - det vet du va? Om dom inte är olagliga eller inresta på turistvisum och då undrar man ju varför de tigger.... Folk skattar ihjäl sig för att det inte skall behöva vara såhär, så tycker jag nog att de har rätt att bli misstänksamma när det faktiskt finns tiggare på gatorna i alla fall - vi blir ju skedmatade med historier om hur fantastiskt perfekt allt fungerar i Sverige och hur ingen skall behöva tigga. Jag tycker mer synd om pensionärer i sina fina ull 70-talskappor och hattar som plockar tomburkar på tidiga morgonkvisten för att få deras numera bedrövliga ekonomi att gå ihop. Skall det vara tacken för ett långt liv med hög skatt det?

Ganska förvånad över att det tycks vara ganska nytt för er, vi fick besök av en lapp-tiggare på mitt plugg för jämnan, på den tiden jag var 17 år och det var länge sedan ... ;)

Skrivet av: Åsk datum: augusti 7, 2005 12:44 EM

Man blir så ledsen när man läser detta.

Ni framställer dessa människor som bondfångare, människor som på ett lättförtjänt sätt gör sig en förmögenhet på ett oförskämt slappt dagsverke.

Vem tror ni skulle vilja spendera sina dagar i tunnelbanan med att tigga? Skulle ni? Hur tror ni dessa människor bemöts? Hot och våld är inte ovanligt, och Gud vet hur dessa människor, som ofta är romer, blivit behandlade i sina respektive hemländer. Tror ni att det är universitetsstudenter som kommer hit och drygar ut kassan? Eller tanter som tröttnat på sina jobb på försäkringskassan och nu tagit ett friår för att resa till Sverige och skapa sig en förmögenhet på inte ont anande svenska tunnelbaneresenärer? Människor som lockas av ett lukerativt, utvecklande, spännande jobb med betald semester, sjukvårds- och pensionsförsäkring? Tjenare.

Det finns ingen värdighet i att tigga, varken för oss svenskar elller någon annan. Tror ni inte att dessa människor märker att de är ovälkomna? Att de anses irriterande? Tror ni att det är en angenäm känsla för en människa att leva med varje dag?

Det är en djupt oempatisk människosyn som framkommer här där man dömer människor utan att ha en aning vilka historier de bär på. Ungdomar förvägras vara som andra ungdomar och bära Nikeskor. Kvinnor förvägras bära kläder av märkestyp. Ska dessa människor göra egna träskor och sy egna kläder av pappsäckar? Är de "riktigt" fattiga då?

Det är väldigt bra att det finns tiggare som "stör" och påminner oss vilken djupt orättvis världsordning vi har och vars blotta existens gör att ni visar era rätta ansikten.

Skrivet av: Leif datum: augusti 7, 2005 12:03 EM

hade nöjet att åka pendeltåg från södertälje i onsdags. Samma sak där. Man sitter och läser tidningen och får plötsligt en pappersmugg uppkörd i ansiktet. Inte speciellt trevligt. Precis som annika skriver noterade jag även ett par jättefina sprillans nya nikeskor på den "behövande". Samma sak varenda jävla gång jag ska hälsa på mina kompisar utanför stockholm. En annan klassiker är killen med en ganska ny och fin mobiltelefon som vill ha pengar till tabletter mot diabetes.

jaja, jag är väl barbarisk men jag är så trött på skiten.

Skrivet av: joh@n datum: augusti 6, 2005 10:29 EM

En thailändsk kvinna berättade att det i Bangkok förekommer att små barn stjäls, blir av med arm/ar och/eller ben - och används sedan som tiggare. Sätts i ett gathörn med en skål, och "ägaren" hämtar barn+ pengar framåt kvällen.
Hon skämtade inte!

Skrivet av: Bloggblad datum: augusti 6, 2005 07:32 EM

Ja,han stod där i 45 minuter, inte i 45 timmar.

Skrivet av: Elisabet datum: augusti 6, 2005 03:24 EM

Utanför järnvägsstationen i Malmö, stod en huvförsedd ung man och tiggde pengar av så gott som alla förbipasserande. Mig med. "Hördu, jag har fullt sjå att försörja mig själv", sa jag och kände ett stygn av dåligt samvete. Sen satte jag mig i solgasset och väntade på tåget, medan huvgossen fortsatte sitt tiggande. Rätt många letade i fickorna och gav honom några kronor .., nån tjuga eller en guldtia. Småslantarna, femtiöringar och kronor, lät han ligga kvar i handflaten, större summor hamnade i fickan. En kvinna i 30-årsåldern, en som verkligen var elegant, stannade och letade i sin plånbok ., tog upp två hundralappar och gav honom. Å, då fick hon en kram och hon looog och gick sin väg. Sedlarna åkte kvickt som sjutton i fickan. I 45 stod han där och tiggde och jag räknade ut att hans timpenning i alla fall var långt högre än min egen. Det dåliga samvetet som gnagt inom mig, slängde jag rakt åt helskotta.

Skrivet av: Elisabet datum: augusti 6, 2005 03:22 EM

Johnny; God idé!, som vanligt med sådana så är det alltid någon rackare som tänkt tanken tidigare.

http://mickelin.com/temp/revenge.jpg

Skriv ut och använd:
http://mickelin.com/temp/tiggarlapp.gif


Skrivet av: mawal datum: augusti 5, 2005 06:23 EM

Är detta senaste sättet att få in pengar för latmaskar?

Vem har skrivit lappen åt dom? Perfekt svenska med kommatering och annat på rätt ställe. Ert nya svenskläraret är det inte :)

Skrivet av: Claes datum: augusti 5, 2005 03:43 EM

Jag anser att Barse ska ha årets Grävande Bloggarpris :)

Skrivet av: N|. datum: augusti 5, 2005 03:39 EM

Det finns ett enkel och självklart sätt att få stopp på tiggarna. Sluta ge pengar helt enkelt. Skulle ingen ge skulle de försvinna totalt på några veckor, helt säkert. Problemet är väl att det räcker att bara någon promille av de som reser med kollektivtrafiken ger dom pengar för de ska stanna.

Skrivet av: Undraren datum: augusti 5, 2005 01:54 EM

http://www.jinge.se/?p=1147

Skrivet av: Jinge datum: augusti 5, 2005 01:51 EM

Tiggarna har väl surnat på Barse (http://helgo.net/barse/archives/000278.html) och hans gäng som har försökt att kartägga fenomenet. Bland kommentarerna där fanns en hel del ideer om hur man kan bemöta detta, själv funderar jag på om det inte skulle funka med att skriva ett svar på lappen med en vattensäker tuschpenna...

Skrivet av: Günther Fliesenburgh datum: augusti 5, 2005 01:20 EM

Eller ännu elakare: byt ut deras lapp mot en lapp du själv har tillverkat och plastat in i förväg. Det kunde stå nåt i stil med... ja, nåt elakt.

Skrivet av: Johnny datum: augusti 5, 2005 12:52 EM

Det kanske jag ska testa nästa gång. Ta lappen och gömma den helt enkelt och låtsas som det regnar :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 5, 2005 12:47 EM

Inte jag heller. Lopande-band-tiggeri ar otroligt irriterande. Och forsok slanga bort lappen sa ska du fa se pa gnistor...

Skrivet av: Carina datum: augusti 5, 2005 12:41 EM