« Väderkartan ser inte ut som jag vill | Startsidan | Den nöjda fiskaren. »

12 augusti 2005

Dina gamla glasögon kan få andra att se bättre

Vi lever i ett slit- och slängsamhälle.
Släng inte dina gamla glasögon.
De kan faktiskt komma andra till nytta.

Jag var ute och surfade och letade efter info om glaskupor på tak. Jag hamnade på en hemsida där jag förvisso hittade info om glaskupor, men jag surfade runt lite och hittade även info om hur gamla glasögon återfinner nya ägare. Har du några gamla glasögon liggande och samlar damm i byrålådorna? Låt dem komma till nytta istället.

Hur skulle det vara om jag inte såg någonting alls på håll eller väldigt suddigt på nära håll? Ingen katastrof, jag skulle givetvis gå till en optiker, göra en synundersökning, beställa ett par nya glasögon, betala och sedan hämta ut glasögonen när de var klara. En helt ny värld skulle öppna sig. Men alla är inte detta förunnat.

Men detta kan numera även hemlösa på uppleva tack vare några unga tjejers engagemang. Visst kan det tyckas att socialen ska stå för fiolerna, men det är alldeles för många moment att gå igenom innan de skulle få sina glasögon, om de ens skulle komma så långt. Nu kommer optikern ut till dem istället och allt sker på en och samma gång.

Vision.nu är en ideell, religiöst och politiskt obunden förening utan vinstintressen. Deras målsättning är att ge en ökad livskvalitet åt hemlösa. De besöker olika härbärgen där hemlösa får en synundersökning och glasögon med närliggande styrka. Även en hemlös kan numera få uppleva hur en helt ny värld öppnar sig för dem. Att kunna se ordentligt är viktigt för alla.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 12, 2005 05:24 FM

Kommentarer

Min mamma arbetade ideellt ´som sjuksköterska i Sydamerika under 20 år. Dit kom stora sändningar med gamla, avlagda glasögon, främst från Danmark, som Lionsklubbar samlat ihop, ja, glasögonen, alltså.
Så finurligt var det .., att när indianerna ute i bushen skulle testa vilka glasögon som passade bäst, då fick dom .., trä i tråd genom ett nålsöga. När det funkade, vips, varsågod, här är glasögon!

Skrivet av: Elisabet datum: augusti 12, 2005 11:59 EM

Jag vet att t ex Erikshjälpen har återanvänt glasögon, men då i fattigare länder. Själv har jag bara trasiga begagnade glasögon, såna blir ingen glad av.

Skrivet av: Desirée datum: augusti 12, 2005 11:51 FM

Skall stödja det här.

Ha ett bra liv alla bloggare, jag drar mig tillbaka till det liv jag levde för två månader sen. För den som är intreserad att veta varför så finns en sådan i mitt sista blogginlägg på http://bloggarna.se

Skrivet av: Kjell Sjöström datum: augusti 12, 2005 08:36 FM

Vilken grej!!! Jag har massor med glasögon ligger här. Har funderat på att slänga om. Men nu behöver jag inte det. Jag ska genast ta tag i detta. Tack!

Skrivet av: Mamselamsen datum: augusti 12, 2005 08:20 FM

Sånt här gillar jag. Vi skulle arbeta på flera fronter för att sluta upp med slit och släng. Jag skrev ju just om det när det gäller programvara och gamla datorer.

Skrivet av: Bengt datum: augusti 12, 2005 06:01 FM