« Bloggtreklöver 68 | Startsidan | Bloggtreklöver 69 »

11 juli 2005

Drag under galoscherna

Det kommer hela tiden nya bloggar. Fler och fler för varje dag, säkerligen flera än vad som listas nedan. Snacka om att blogga har blivit en trend. Men hur många kommer att finnas kvar nästa sommar? Det ska bli intressant och se hur länge trenden håller i sig.

Nya på Nyligen

Synd bara att det är mitt i högsommaren, då läsandet av bloggar sjunker, i alla fall för min del – jag läser i princip bara de som jag länkar till i högermenyn, på kvällen eller morgonen när det är svalt och skönt. Datorn står mest avstängd, fläkten låter så illa när den ska kyla datorn. Datorn har jag inte i ett avkylt rum precis – *drömmer om en sval datorhall*.

Jag fick ett mail i går vid 09.00-tiden med innebörden, ring så fort du kommit hem. Det såg jag först på eftermiddagen, eftersom jag inte hämtade hem mailen förrän då, och den som mailat måste ha undrat. Jag som annars är snabb på att svara på mail. :)

BTW - när kommer Bloggi.se igång?
Jag hoppas att det blir snart.
Jag brukar läsa några som bloggar där, bland annat Heaven on earth.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 11, 2005 06:19 FM

Kommentarer

Hej! Jag kommer aldrig att sluta blogga.
Jag tror dock att folk som slutar kan ha problem med tekniken, kodning att hitta i sin blogg osv och det kan göra att dom byter och lägger av att skriva stundtals.

Jag själv har inte slutat skriva nånsin, men däremot bytt bloggställen som man byter underkläder :o)

Jag har gillat bloggi.se mest, men där blev det trögt då dom gjorde modääärnt och fint.

Nu har jag haft blogspot.com ett tag och det värsta är att man fyller på med så många inlägg som man ju helst skulle vilja ha med sig till nästa ställe.
Men som sagt jag vill tillbaka till bloggi.se där jag trivts bäst.
De har både spam-skydd och man kan blockera ip och man har statestik och man kan lätt få in bilder och man får layouter med almanacka osv.

Har laddat ner wordpress men det skiter sig då jag inte vet hur jag ska få till en layout där.
Att hitta i php-koder äro icke det lättaste.

Jag gissar att bloggandet kommer etablera sig och stanna kvar som fenomen om några år då folk lixom övat och får fler som kan hjälpa nybörjarna osv.

Ha det fint!
Ankie

Skrivet av: Ankie datum: juli 16, 2005 12:31 FM

Oj, laser du "bara" alla i hogerspalten?! Jisses, det ar nog tre ganger sa manga som jag laser nar jag kanner for att "bara surfa runt"...

Nyligen kollar jag i princip aldrig pa, daremot finner jag svensk.lemonad.org helt fantastisk. Snabbt far man en overblick av vad folk skriver om och om det ar nagot jag vill besoka. Dar hander det ratt ofta att jag kollar in for mig okanda bloggar.

Kul att du kom med i Aftonbladet, forresten! Har bara noterat tre andra, men de var alla av ren dagbokstyp, sa det var ju dessutom bra att de visar att det inte BARA ar dagbocker. Aven om det ar latt att tro det sa som det laggs fram ibland. Nu alltsa. Nar 'vanliga' media vill uppmarksamma bloggeriet.

Skrivet av: Carina datum: juli 13, 2005 10:21 EM

jag vet, jag tror nog att attans många svenskar bloggat länge men beskrivit det som dagbok eller gjort det inom communities ( de flesta under 30 har ju gjort det på lunar/skunk/helgon etc). det är ordet som är hypat, inte fenomenent.

däremot har det poppat upp en hel del svenska bloggtjänster den senaste tiden och på så vis har det blivit vanligare att man träffat på andra svenskar som skriver på svenska. många av de som jag träffat på nu genom webblogg har jag sett tidigare på livejournal, men då skrivandes på engelska.

Skrivet av: lisa datum: juli 12, 2005 09:09 EM

Jag tror som N| att det kommer flera ämnesinriktade bloggar nu, känns läge för det. :)
Och ja, jag tippar på att så mycket som 80% av de bloggar som startas idag inte fyller ett år. Till gengäld tror jag att de 20% som överlever får blodad tand och startar flera olika bloggar. ;)

Skrivet av: Åsk datum: juli 11, 2005 07:03 EM

Jag har också sett att du är med på aftonbladet.se idag :) Trevligt att det blir någon som man "känner" :P

Jag tror precis som dig, många nya bloggar uppkommer för någon månad och som sedan "glöms bort" mitt i vardagsstressen med skola, jobb, barn och familj.

Skrivet av: Linnea Back datum: juli 11, 2005 05:07 EM

Får man var hur oseriös som helst? I så fall platsar jag rätt bra. =)

Skrivet av: Mamselamsen datum: juli 11, 2005 03:18 EM

EmilV: Kategori-"taggning" av bloggar på nyligen.se med ex. "vetenskap", "dagbok" eller "recept" är redan på gång. Det jag funderar på är om jag ska låta alla sätta taggar på bloggar eller om det ska begränsas till att man t.ex. bara får tagga sin egen blogg eller bara får tagga bloggar om man själv pingar (och inte enbart är en besökare). Allt eftersom det, som vanligt, lär bli massa skit. :P

Skrivet av: Johan datum: juli 11, 2005 01:24 EM

Vad ska man uppfylla för krav för att komma med i högerspalten
Måste man vara yngre än 59 år?
Finns det ett krav på att bmi skall vara under 30?
Finns det krav på en viss hudfärg? (går det bra att vara solbränd)
Har man förtur om man är medlem i mensa?
Måste det gå att kommentera bloggen man har?
Finns det en jury som är mutbar?
Får man extra favör om man är snäll?

En som undrar.


Skrivet av: Kjell Sjöström datum: juli 11, 2005 01:14 EM

GMTA. Alldeles innan jag klickade på dig i min Bloglines tänkte jag just på det - att det hela tiden dyker upp nya bloggar. Jag skulle vilja påstå att det är andra vågen - den första vågen skedde för några år sedan, internationellt, när Blogger blev stort.

Jag tror iofs att bloggande kommer fortsätta - det är ett format, ett sätt att kommunicera på samma sätt som hemsidor var stort förut. Dock kommer bloggandet att utvecklas från att nu endast bygga på "vanity"-trenden (dagbok, personligt etc.) till att bli mer ämnesinriktat. Vad jag förstår så jobbar Stephanie en hel del med att tänka på nya användningsområden. Själv kommer jag under närmaste veckorna sätta upp en blogg åt en kund där vi kommer använda bloggformatet för att posta nyheter etc. inför hennes bestigning av Cho Oyo.

Skrivet av: N|. datum: juli 11, 2005 12:12 EM

Kanske många blir kvar, vem vet? Kanske de blir t om fler, många som uppstår, en del som dör ut. Men jag tror att bloggar kommer bli tydligare uppdelade i intresseområden, 'kaka söker maka'-mönster. Jag ser det lite som när alla forum exploderade, folk är ju snackbenägna inget tal om annat. Det är community-känslan som kommer att ta överhanden. Därför blir det antagligen också svårare att slå sig in som ny bloggare och synas. En slags bloggargängbildning. Kanske en naturlig följd?

Jag försöker spana in nya bloggar, men i ett ganska långsamt tempo, känner av och läser, men erkänner att det blir allt trögare att hålla sinnet öppet för nya bloggar. Mitt tips till nya bloggare om de vill bli lästa - kommentera och lämna spår efter dig!

Men inte går jag på bloggarpubar, eller konferenser eller något annat socialt. Det är ju också en slags community-förlängning. Jag tror jag driver en blogg för att jag i grund är rätt så anti-social.:)

Lite lösa tankar som synes...

Skrivet av: Louise datum: juli 11, 2005 11:55 FM

Monica, sol >>> pannkaka
ja, så var det med dagbok på nätet på sin tid.

Åsk, ja - jag ser det nu.

Åsa, jag känner ungefär likadant som du beskriver. Tack för att du lade orden i munnen på mig :).

Ja, det ska bli intressant att se vart denna trend leder. Jag tippar också som Peter, 20-30% kvar aktivt och kanske 10-20% semi-aktivt.

Jinge, det är sommar. Då sjunker sidvisningarna för de flesta misstänker jag.

http://obunden.se/ielden/2005/07/lngt_svar_p_kom.php
Läsvärt och intressant.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 11, 2005 11:48 FM

Halloj Halloj, du är med i aftonbladet idag!

http://www.aftonbladet.se/ettor/webb/2632_normal.html

Skrivet av: Åsk datum: juli 11, 2005 11:33 FM

Tror inte många som börjar nu är kvar om ett år. Tror många bara testar om de kan, hur det funkar, men sen har de egentligen ingenting att skriva om.

Tror (väldigt vad jag TROR idag, borde kanske besöka en kyrka istället för att sitta här!) också att rätt få "gamlingar" läser nya bloggar från nyligens lista. Jag gör det inte. En i veckan kanske om den har ett spännande namn.

Detta är sol >>> pannkaka för jättemånga. Det är vad jag... t

Skrivet av: Monica datum: juli 11, 2005 10:22 FM

Det här lär bli precis som med de flesta andra saker som blir för upp-hypade. Ibland kommer det också bra saker ur det hela... Se på IT-bubblan som sprack och gjorde att branschen rensades på "skit". Nu säger jag givetvis inte att många bloggar är skit, utan jag bara menar att det ibland inte gör något att det försvinner en del.

Som någon var inne på här ovan så är det mycket möjligt att blogsfären kan bli mer personlig om mängden och hypen avtar.

Numera har t.om. reportrar på aftonbladet.se sina även bloggar (Lauls sportblogg är dock mycket kul att läsa)... Det finns liksom ingen gräns längre.

Sen tror jag att många av de som försvinner komemr tillbaka efter ett tag. Sådan är jag själv t.ex. Jag bloggar i omgångar och perioder. När det finns något som bara "måste" rapporteras.

Min uppskattning: 20-30% kvar aktivt och kanske 10-20% semi-aktivt.

Skrivet av: Peter datum: juli 11, 2005 10:13 FM

Mina sidvisningar har sjunkit med omkring 20% de senaste två veckorna. på helgerna lite mer. Tydligt är att många läser bloggar på jobbet..

Det är synd om nya bloggar som startar just nu. Svårt att få respons och feedback om det är få läsare.

Sedan Annica, jag tror att 30-40% av de nya (max) finns kvar nästa sommar. Men det är väl stiligt så?

Skrivet av: Jinge datum: juli 11, 2005 08:11 FM

Jag är inte på samma spår. Jag tror att en tjänst där man skulle kunna differntiera på olika nischer av bloggar vore bra. Då skulle jag kunna leta efter nya vetenskapsbloggar när jag känner för det och modebloggar när jag känner för det. nyligen håller på att gå samma öde till mötes som weblogs.com gjort. Pingarna dit är bara en grå massa. VI får se om Johan på nyligen hittar på något nytt.

Jag har spånat mer på
http://obunden.se/ielden/2005/07/lngt_svar_p_kom.php

Skrivet av: EmilV datum: juli 11, 2005 08:03 FM

Vi pratade en del om nya bloggar igår på bloggträffen. Jag kollar t ex i stort sett aldrig in okända bloggar på t ex Nyligen, som jag oftast har på i "bakgrunden" när jag har datorn på. De måste uppmärksammas på något annat sätt för att jag ska gå in på dem.

Jag upplever att det finns en viss leda vid att läsa bloggar överhuvudtaget just nu. Kanske dels beroende på sommaren, men som jag ser det jsälv så har jag tröttnat lite. Det är ett fåtal som jag kollar ofta, flera gånger om dagen, för att jag tycker det är kul att se vad som kommenteras osv. Men det är inte så många jag verkligen läser längre.

Skrivet av: Åsa datum: juli 11, 2005 06:34 FM