« Inget att skriva om | Startsidan | Bondfångeri? »

19 april 2005

Diskriminerar Volvo kvinnor?

Volvo har ett längdkrav för montörer, den som söker arbete måste vara minst 163 och max 195 centimeter lång. Skälet till detta anges ha införts av arbetsmiljömässiga skäl. Jag tror inte Volvo har bestämt detta på måfå. Den som jobbar där kanske bör ha en viss längd för att undvika sträckningar och andra arbetsrelaterade skador?

JämO har stämt Volvo Personvagnar AB för brott mot jämställdhetslagen. JämO företräder en kvinna som inte fick ett jobb på Volvos fabrik i Torslanda på grund av att hon var för kort. Visst kan det tyckas att detta längdkrav utestänger nära 28 procent av kvinnorna i Sverige från möjligheten till anställning som montör hos Volvo, medan mindre än en procent av männen utestängs. JämO menar att längdkravet är en form av indirekt könsdiskriminering. Men är det verkligen det?

En gång i tiden hade polisen krav på att sökanden skulle vara minst 165 cm långa, vilket numera (efter koll med rekryteringen) har omformats till "att sökanden skall ha en lämplig kroppskonstruktion", (skall synas bakom polisbilen som tjejen jag talade med fyndigt tillade) vilket med andra ord gör att en person som är 158 cm (som jag) direkt är ute ur leken. Ja, nu tänkte jag inte söka som polis, men jag ville bara kolla vilka krav de har på längd. Dessutom, läser man om urvalsprocessen, förstår man att kraven är höga, vilket gör att många kvinnor faller bort - sannolikt även en del män.

Jag minns när jag gick stolpkurs på Televerket och vi skulle ta ned herr Fällman från en stolpe. Herr Fällman simulerade en vuxen person som ramlat baklänges och hängde upp och ned i stolpen, fäst enbart med stolpskorna. Det var inte lätt. Jag kan erkänna att jag orkade inte plocka ned herr Fällman. Men detta var en fortbildningskurs, så det var intet som påverkade mitt jobb, förutom då att jag själv insåg att klättra i telestolpar var nog inte min melodi.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 19, 2005 12:03 EM

Kommentarer

Badrumsspeglar sitter för lågt. Minutenautomater är ett rent helvete! Först är det ett djävla draperi man måste buga under, sedan har de gömt springan för kortet så man måste buga igen...

Jag har full förståelse för att kortväxta och rullstolsbundna människor ska kunna ta ut pengar, men ska inte vi normalväxta kunna det också?

Skrivet av: onkel Kostja datum: april 20, 2005 10:23 FM

Diskbänkar borde vara höj- och sänkbara. Badrumsspegeln, det ser likadant ut i Tigerlyan. Det finns säkert en norm, i vilken höjd den ska sitta och den passar väl män bättre? Att driva målet och vinna. tja - ingen drömsits. Undra vad utslaget blir?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 19, 2005 03:22 EM

Ännu svårare blir det med alla outtalade krav. Hur vet man vad som är diskriminering då? Och hur vet man vilka kraven är? Och hur kul är det att driva något till sin spets, vinna och sen vistas på en arbetsplats där man inte är välkommen?

Skrivet av: Desirée datum: april 19, 2005 01:33 EM

Vem ska anmälas för diskriminering för det här med alla låga köksbänkar? Är det inte meningen att män ska kunna diska?

Skrivet av: onkel Kostja datum: april 19, 2005 12:40 EM

Om man har byggt maskiner där man måste vara minst 1,63 lång kan man ju tänka sig att man inte tänkte på kvinnor alls...

Hantverkarna här hemma satte upp min badrumsspegel så att den passar DEM perfekt. JAG får stå på tå...

Det är nog inte medveten diskriminering, bara ett vanligt INTETÄNK.

Skrivet av: Monica datum: april 19, 2005 12:09 EM