« Blogglunch Stockholm | Startsidan | Vasaloppet »

5 mars 2005

Ungdomarna har inte patent på Internet. Sorry kids!

Jag fick ett mail i dag från en man som är 75 år och som satt och knackade på sin första hemsida. Bara det tycker jag är ganska häftigt. Det finns inga begränsningar, åldern spelar ingen roll. Det är ofta äldre hör av sig till mig via mail. De kanske tycker att det är ganska befriande att jag är 50+? Han ville tacka för den hjälp han fått av min html-guide.

När jag drev Dagbok på nätet fanns många både 55+ och ända upp till 65+ som skrev dagbok på nätet och detta var alltså runt 1998-99. Vad jag vet har en dött, men en gammal dam is still going strong - besök Succé som fick överta Dagbok på nätet.

Själv kopplade jag upp första gången på våren 1996. Jag minns att jag kopplade upp några gånger och tänkte vad är detta? Jag förstod inte vitsen med nätet. Vad fanns att tillgå? Det var definitvt inte samma utbud som nu. Efter ett par uppkopplingar var jag böjd att ge fan i Internet. Men envis som jag är så fortsatte jag och på den vägen är det. Men datorer har jag jobbat med längre än så, till och med på den tiden då de inte ens hade en hårddisk utan allt kördes via floppy-diskar och operativsystemet hette DOS.

Min html-guide har haft några miljoner besökare sedan 1996. Jag har skrivit om HTML i tidningen Internetguiden, som numera inte finns. Nej, den lades inte ned för att jag medverkade i den :-). Min htmlguide ha länkats till och omskrivits i media. Det retar tydligen en del :). Det har retat många under årens lopp. Yisses, vilka mail jag har fått om just min ålder.

– "Asså, du är ju för fan lika gammal som min morsa. Lägg ned kärringdjävel!"

Pubertala gossar klarar inte av att en kärring lika gammal som deras morsa ska tala om för dem hur man kodar html korrekt :)))) Gamla tanter ska inte bre ut sig. Gamla kärringar ska inte ta plats. Men nätet är till för alla. Det finns inga åldersgränser på nätet. Ungdomarna har inte patent på Internet. Sorry kids! Jag läste på en blogg att skribenten hoppades på att INGEN skulle rösta på min blogg på IDG. Såååååååå dålig är den väl inte :).

// Annica Tiger - ingen grå gammal tant

Annica Tiger mars 5, 2005 05:19 EM

Kommentarer

PRO och andra verksamheter har ett stort ansvar här. Statliga bidrag bör se till att alla äldre som vill får lära sig att hantera en dator. Hem-PC för anställda, kanske en Pensionärs-PC för dem som inte har?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 7, 2005 05:33 EM

Men hur skall vi få fler äldre att delta i den interaktivitet som finns på Internet?
Flertalet av dem har aldrig fått gå på datakurser betalda av den de event. varit anställda av.
Inte heller har de fått möjlighet att köpa en dator genom personalinköp subventionerat genom skattemedel.
I Sverige är det förbjudet i lag att diskriminera utsatta grupper med undantag av äldre som diskrimineras dagligen.
De har inte tillgång till gemensamhetslokaler utrustade med offentliga datorer.
Hur skall de då kunna nå 24-timmarsmyndigheten och få information om det som yngre med lätthet kan tillgodogöra sig om de vill.
Men alla yngre är inte intresserade av samhällsinfo många nöjer sig med att spela spel vid hemmadatorn eller på fritidsgårdarna.

Skrivet av: Eddie Vivenius datum: mars 7, 2005 03:27 EM

The ageless project såg ju häftigt ut.

W, min var först ut :), kom redan 1996. Men visst är den du nämnde bra, vi kompletterar nog varandra ganska bra. Han har dock blivit lite mer inriktad på att tjäna pengar på sin.

Det jag har fått beröm för är att jag skriver så pedagogiskt och får det att verka så enkelt. Vilket är viktigt för en nybörjare. Det är inte svårt och man bör alltså verkligen påvisa det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 6, 2005 05:06 EM

Den i synnerhet bästa html-skolan finns på http://www.webdesignskolan.com Fast jag har kikat på din också :)

Skrivet av: w datum: mars 6, 2005 03:30 EM

Apropå ämnet:

The ageless project
http://jenett.org/ageless/

Det där projektet tycker jag är jättehäftigt.

/Jenny

Skrivet av: Jenny datum: mars 6, 2005 12:35 EM

jag blev kallad gubbe när jag var 26 som lärare...allt är relativt

Och för ungdomar som är 15 är man gubbe om man är över 20...

Jag tror det samma gäller kär(ringar)

Skrivet av: Bengt datum: mars 6, 2005 08:14 FM

N|. - jag var sent ute när det gäller nätet. Men å andra sidan har jag tagit igen det med råge :).

Det var inte meningen att gå ut med håven Bengt :). Som jag tidigare skrivit tror jag inte på den där topp 50-listan.

Däremot så tycker jag att alla ska få plats på nätet, inte bara ungdomar utan även äldre. Att bli kallad gammal kärring är inte så kul, men det har jag hört sedan 1996 då jag startade guiden.

Men jag vet att många har haft nytta av den, trots att den skulle behöva en total makeover numera och jag vet att jag har inspirerat många till att börja med hemsidessnickeri.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 6, 2005 01:11 FM

Jontas, det var säkert ett system från Norsk Data som du jobbade med. Var själv på Asea Tom på den tiden och jobbade mycket med maskiner från just Norsk Data, fast för andra tillämpningar än tidningar förstås. Norsk Data gick sedan i graven med buller och bång, tyvärr för alla anställda som hade blivit miljonärer i aktier (om dom hade sålt i tid...).

Skrivet av: BGAN datum: mars 6, 2005 12:19 FM

Kul att det inte bara är ybgre som funnit datavärlden, själv har jag en bekant som är över 80 som gärna sitter vid datorn och provar allt möjligt, det skapar en liten brygga mellan yngre och äldre helt klart.

Skrivet av: Waveriderswede datum: mars 5, 2005 11:22 EM

"...med på den tiden då de inte ens hade en hårddisk utan allt kördes via floppy-diskar och operativsystemet hette DOS."

1989 satt jag och skrev på en Ericsson-dator som hade ordbehandling på en floppy. 1986 gick jag på gymnasiet och vi hade något norskt ordbehandlingsprogram som användes av journalister. Och så fick vi skriva våra egna program i DOS. Saker som en blivande kontorist behövde kunna. Programmen sparades på en central server. Det var inte så länge sedan. 19 år är väl ingen tid? Men om det blivit bättre?? Annorlunda.

Skrivet av: Jontas datum: mars 5, 2005 10:55 EM

Google som källa stöter jag också på bland mina elever, men tycker det är värre när de skriver "källa: internet".
För övrigt har jag också mycket att tacka dig för när det gäller kodning! Rekommenderar ofta din guide till elever som vill lära sig mer. Hoppas det inte är några av dem som skrivit dumma kommentarer :-)
Din förtjänst är det också att bloggandet gripit tag i mig sedan några dagar.

Skrivet av: Susanne datum: mars 5, 2005 06:56 EM

Vill bara tacka dig... Det är du som lärde mig html grunderna för flera år sen. Och du som väckte mitt intresse när jag fick min första dator 1999. Liksom min skolfröken... Nu gör jag inga hemsidor längre. Trivs bättre att bara "blogga" lite. Men jag hjälper många andra att komma igång.

Tack Annica...
/Niclas

Skrivet av: Niclas datum: mars 5, 2005 06:37 EM

Först 1996? Wow... då har jag varit uppkopplad längre än Tiger!!! :)

Skrivet av: N|. datum: mars 5, 2005 06:32 EM

Oavsett om jag först dök på Enkelriktad som första blogg så var det nog din blogg som fick mig att börja blogga...

Skrivet av: Bengt datum: mars 5, 2005 06:22 EM

Ja, om sanningen skall fram, Annica, så skulle jag kanske inte i första hand ha röstat på din blog bland de 50 som nominerats. Men nu har jag gjort det, givetvis. Hoppas att du vinner.

Skrivet av: Bengt O. datum: mars 5, 2005 05:53 EM

Källa Google - en ny variant.

Ja, jag vet inte hur många gånger min html-guide har kopierats av under årens lopp. Den har även sålts av ett kunskapsföretag som en kurs, utan att de frågade mig om lov.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 5, 2005 05:49 EM

Jag "ser" aldrig kids på nätet.

Det beror på att jag aldrig besöker sidor där de finns. Däremot hittar en del av dem till min hemsida ibland när de ska skriva nåt om pesten! En kopierade min text rakt av - fick jag veta - och angav källa: Google. Det tyckte jag var kul!

Skrivet av: Monica datum: mars 5, 2005 05:45 EM

Häftigt! Kul att höra. Jag tror att det bara är bra att umgås över generationsgränserna. Åldern är bara kroppens skal och en biologisk process. Det är sinnet som räknas och det kan vara hur ungt som helst även om kroppen är gammal och vice versa.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 5, 2005 05:38 EM

På Lunarstorm där jag är mycket i jobbet fanns till för nån månad sen en tant som var en bra bit över 80 - Maja. Hon hade flest lunarvänner av alla - svintuff. Hon dog för ett tag sen och hennes anhöriga har lagt ut jättefina bilder från hennes begravning så att alla hennes nätvänner fick vara med lite de också...

Skrivet av: sara datum: mars 5, 2005 05:24 EM