« Att läsa en porrnovell för sexåringar, är det kultur? | Startsidan | Svenskt porrspam »

3 februari 2005

Tillit till IT

Jag fick en inbjudan till en hearing om rapporten Tillit till IT – en studie av förutsättningarna att öka tilliten till IT och Internet. Jag var där i förmiddags och det var intressant. Jag fick många nya ansikten bakom flera mailadresser och olika myndighetsutövare.

Det handlade både om mjuka och hårda frågor. De rent tekniska frågorna lämnar jag därhän, utan jag tänkte bara kommentera några mjuka frågor som jag personligen tycker är viktiga.

* Satsning på utbildning av barn och ungdomar i hur man surfar säkrare, nätetikett och källkritik etc. Detta sker lämpligen i skolans regi, men det framkom att lärarna behöver nog bättre utbildning för att hantera denna bit. Men visst är det viktigt. Föräldrarna har ett ansvar, men skolan borde även ha ett ansvar här.

* En annan punkt var, vilken tillhör de mer tekniska aspekterna, är att rutiner införs för inloggning på skolor, bibliotek och motsvarande för att säkerställa att den som är ute och surfar kan "identifieras" vid eventuella abuseärenden eller brottsliga handlingar. Det talades elektronisk identifiering och signaturer, ett ypperligt hjälpmedel även här.

* Ett förslag finns att kraftsamla polis- och åklagarresurser under 2-3 års tid för att utreda och lagföra IT-brott. Skapa rättspraxis, samt täpp till eventuella luckor i nuvarande lagstiftning. Fokus på uppenbara bedrägerier typ kontokort, modemkapning men också på andra områden som förtal och mobbning på nätet.

* Tillsätt en InternetOmbudsman (IO) med uppgift bland annat att säkra att "god publicistisk sed" på Internet upprätthålls. Detta kan ske i samverkan med branschens aktörer och verka för att "nätetiketten" preciseras och följs, som det är nu finns inga riktlinjer för ISParna att följa, det blir lite mer av godtycke över det hela. En IO ska även kunna bistå medborgarna med information och kunna driva juridiska processer i viktiga principiella frågor. TV har sin Granskningsnämnd och pressen har PO och PON. Internet är ett stort media och har ingen som helst motsvarighet.

En representant från Lunarstorm var där och fick frågan hur många ungdomar som loggar in varje dag. Det var en svindlande summa som uppgavs, varav jag inte kunde underlåta att kommentera:
– Hur många av dem är vuxna män?
Jag hörde att killen från Rikspolisstyrelsen, som satt bakom mig, var inne på samma linje :).

(Lunarstorm är en av de få liknande aktörer som verkligen tar denna problematik på allvar för övrigt med pedofiler som surfar och försöker etablera kontakt med ungdomar.)

Jag hoppas att det inte bara leder till en massa snack, utan nu vill jag se lite verkstad också. Internet är en spegel av samhället, men tyvärr förstår inte alla det, ens när vi skriver år 2005. Intresset för IT-frågor verkar minst sagt svagt från regeringshåll. Jag hoppas att IT-proppen Ulrica Messing ska framlägga senare verkligen innehåller något med substans och att andra departement och myndigheter som pekas ut som tänkbara ansvariga för olika områden och uppgifter tar sitt ansvar och ser till att någon verkligen händer. Annars riskerar IT-proppen att bli en propp för att proppa igen och inget mer.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 3, 2005 04:22 EM

Kommentarer

Underförstått de som raggade småtjejer. Det är ett stort problem.

Det finns vuxna män som inte raggar småtjejer och de är inte
de som avses. Att kunna chatta med andra generationer på ett juste sätt är inget fel?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 6, 2005 07:39 EM

"En representant från Lunarstorm var där och fick frågan hur många ungdomar som loggar in varje dag. Det var en svindlande summa som uppgavs, varav jag inte kunde underlåta att kommentera:
– Hur många av dem är vuxna män?
Jag hörde att killen från Rikspolisstyrelsen, som satt bakom mig, var inne på samma linje :)."
Vuxna mäns antal i Lunars loggfiler är intressant av vilken anledning?

Skrivet av: N|. datum: februari 6, 2005 06:53 EM

"man och över trettio är man automatiskt peddo-material". Varför det? Jag tycker det är tråkigt om du tycker min text drar den slutsatsen. Det är bara de som aktivt raggar småflickor (barn och ej byx-myndiga) och gör det i ett enda syfte, sexuellt.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 6, 2005 05:00 FM

Det intressanta är att såna uttalanden som exempelvis dina som gör mig automatiskt misstänkt (särskilt efter ditt intressanta svar). Och trots att jag då ber personerna, som anklagar mig för att vara peddo bara för att jag är på Lunar, att kolla igenom åldern på dem som jag har kontakt med på Lunar - det är ingen som är under 20 och de som skriver är mina, sen långa communitytider, vänner. Men det är skitsamma för allt ska alltid vara så jävla svartvitt. Personer jag har lärt känna på Lunar har räddat mitt liv ett antal gånger men det spelar liksom ingen roll: som man och över trettio är man automatiskt peddo-material. Fuck off...

Skrivet av: N|. datum: februari 5, 2005 10:25 EM

Varför är det relevant hur många som är vuxna män? Bör man anse sig misstänkliggjord som vuxen man? Bör alla killar genast sluta med Lunarstorm vid en viss ålder? Jag är inte säker på att jag gillar vart det här är på väg...

Skrivet av: Jonas datum: februari 5, 2005 10:32 FM

Nej, det gör dig inte automatiskt till en peddo om du loggar in på Lunarstorm. Många föräldrar gör det för att se vad deras barn sysslar med. Men om du aktivt börjar ragga småflickor är det väl en annan femma.

Ja, mycket av det som finns i Tillit till IT har diskuterats genom åren och intet är nytt. Det enda som är nytt är väl att det blivit en rapport som sedan ska ingå i IT-proppen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 5, 2005 05:53 FM

Jag loggar in på Lunarstorm varje dag. Gör det mig till peddo?

Det mesta som stod i din postning känns mest som om man hört förut, typ sedan 1998 eller nåt...

Skrivet av: N|. datum: februari 4, 2005 09:54 EM

Det sistnämda behöver du nog inte oroa dig för Jontas *puss tillbax*. Det är nog inte det IT-proppen är ämnat till.

Jag vet inte så mycker mer än det jag skrivit. Det är strategigruppen som nu ska bearbeta rapporten. De som var med på hearingen var aktörer från nätet och andra myndigheter som sysslar med Internetrelaterade frågor. Det är deras tidgare input som ligger som grund för rapporten.

Nätet och samhället går hand i hand, eller borde i alla fall göra det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 3, 2005 08:34 EM

Men... (jag är förvirrad). Vilka ÄR egentligen nätets aktörer? Från vilka enskilda källor ska förslag på publicistisk sed komma? Abuseavdelningarna? DI? Riksdagen som bildar arbetsgrupper och sedan godtar nya lagar? Jämför man med PO/PON så har tidningar själva också dragit upp riktlinjer. Betyder det inte att nätets riktlinjer ska dras upp av alla oss som finns på nätet, som har någon typ av verksamhet på nätet? Det är i praktiken en omöjlighet. Vem ska diktera och samordna riktlinjerna? Sedan att en IO har översynen är en annan sak. Jag tycker också allt detta låter bra, men jag undrar fortfarande. Vilka aktörer på nätet avses? Hur vet man dessutom att dessa har nätets självständighet som sitt mål även om regler införs? Jag är lite rädd för att aktörerna inte vet vad det är de ska göra och beslutar sig för dumma saker. Ungefär som att begränsa yttrandefriheten ā la Kinas regering.

Gud, vad jag är envis. ;) *puss*

Skrivet av: Jontas datum: februari 3, 2005 08:29 EM

Ta pressen, de har PO och PON som övervakar att följer god publicistisk sed. Det är regler som tagits fram av de olika aktörerna inom pressen.

TV har Granskningsnämden osv. Numera när DI tycker att det mesta som publiceras på nätet med god vilja kan anses vara journalistiskt, vad finns det då för regler?

Vad är god publicistisk sed på nätet? Vem avgör när det inte följs? Inte DI i alla fall. Nätet har inga gemensamma regler för god publicistisk sed borde vara/ska vara.

Abuseavdelningarna på respektive ISPar har lite olika avtalsvillkor och det finns ingen samordning. De är underbemannade och hinner knappt med sitt jobb.

Internet är nästan större än både TV och press bland undomar som tillbringar mer tid på nätet än de läser tidningar eller ser på TV.

Lagen hänger inte med utveckligen och i de fall den kan tillämpas görs det inte. Fall på Internet, utom barnporr, sexuella uthängningar på sexsajter och dataintrång som prioriteras, är inget som åklagare gärna tar tag i. Som en IT-åklagare sa: Skulle vi göra det skulle vi inte få göra annat än att driva Internetrelaterade fall.

Killen från rikspolisen sa på mötet att de inte har resurser att efterfölja den lag som det talas om nu, att det ska vara olagligt att dela filer och ladda ned grejer från nätet. De tänker absolut inte lägga något krut på detta. Ytterligare ett exempel på att verklighet och lagstiftning inte går hand i hand.

Internet är en spegel av samhället, men ofta utan samhällets skyddsnät, regler och applicering av redan befintlig lagstiftning.

Jag tycker att rapporten i sin helhet var bra och hoppas att det kommer ut något bra i slutändan.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 3, 2005 08:18 EM

Det där med god publicistisk sed. Menas det att "branschens aktörer" ska komma fram till hur de (tekniskt) ska agera vid vissa överträdelser eller att de ska vara med och bestämma vad som är överträdelser? För det där "vad" är väl något som redan finns lagstadgat även om lagen inte riktigt verkar inkludera nätet. Eller missförstår jag?

Skrivet av: Jontas datum: februari 3, 2005 07:06 EM