« Motivlackning | Startsidan | Två bra böcker »

14 januari 2005

Inflation i kritik

Centerpartiet tycker att regeringen står handfallen nu efter stormen som slog till lördags. Känns det igen? Jag tycker att Maud Olofsson ska tagga ned lite och tänka sig för. Bind inte ris på egen rygg. Det kan gå inflation i kritik också. Det kan komma en dag Centerpartiet står där själva och kritiseras, med samma kritik de själva framför nu.

Regeringen handlar för långsamt och regeringen är för passiv sade Maud Olofsson nu i TV på morgonen.

Stormen är inte regeringens fel. Att träden föll omkring som ett plocke-pinnspel är knappast regeringens fel. Till viss del beror det på att skogsägarna väljer att plantera gran för att den växer snabbare – men är instabilare vid stormar. Det har visat sig att blandskog klarade stormen bättre än rena granplanteringar. Att merparten av skogsägarna inte ens har försäkringar för sådana här händelser, som faktiskt är mer vanliga än tsunamis i Asien, kan inte regeringen lastas för.

Nu har både kungen (vad han nu hade där att göra) och Ulrica Messing varit nere och kollat läget, en stormgrupp har upprättats för att se vad som kan göras. Lagförslag diskuteras för att underlätta hanteringen av all det fallna virket så att det kan tas omhand innan det skadas. Jag tror inte Ulrica Messing sitter och rullar tummarna och väntar på att andra ska läsa fax och sedan tala om vad hon ska göra.

Till syvende och sist så är det skogsägarna som får ta merparten av stöten. Det är ju de som äger skogen. De som saknar försäkringar är det bara att beklaga. Det är ganska mycket begärt att staten ska stå för fiolerna. När det regnar en hel sommar och inga köper glass så lär inte glassbolagen få stöd. Är det sol varje dag hela sommaren lär inte paraplyförsäljarna få stöd.

Torsås By och andra områden kommer att vara utan ström i flera veckor framöver. Nu ska det bli kallare. Människor utan ström har börjats evakueras. De som inte har möjlighet att värma huset med exempelvis ved eller på annat sätt kan knappast vara utan el i flera veckor. Kommunerna sätter upp värmestugor. Bönderna måste kanske tänka på att införskaffa egna dieselkraftverk så att de kan mjölka sina kor med mera. Eller ska staten förse dem med dessa? Borgarna tycker ju annars att individens ansvar går i första hand. Det borde gälla även nu.

Elleverantörerna måste börja gräva ned mer kabel. Habo kommuns nätbolag har grävt ned 90 procent och de klarade stormen bra. Att röja ledningsgatorna är inte tillräckligt, såvida de inte röjs till rejält breda gator på bägge sidor om ledningarna. Frågan är om det inte i längden blir mer ekonomiskt försvarsbart att gräva ned ledningarna.

Det har stormat förr.
Det kommmer att storma framöver.
Det har fallit mängder med blötsnö förut.
Det kommer att så ske framöver.

Naturen rår ingen över.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 14, 2005 09:35 FM

Kommentarer

Jag blev så trött på Centerpartiet som kritiserade i ogjort väder. LRF Skogsägarna lär nog samarbeta med regeringen om hur detta på bästa sätt ska lösas, med transporter, avverkning, tillfälliga lagändringar och förmånliga lån. Givetvis är det en tragedi för dem som drabbats.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 15, 2005 10:30 FM

Oki nu är det många frågor uppe på en gång!
Om skogspoletik kan man säga mycket men att ren granskog är en stygelse ur ekologsk synpunkt i allmenhet och i södra sverige i synerhet är ju ganska klart, lövträden klarar höst och vinterstormar betydligt bätre främst för att de då har fält sin lövmassa och minskat vindmotståndet regält! Så mer ädellövskog i södra Sverige (det kan Regeringen styra både med regelverk och skogspoletik i allmänhet) naturskog med naturlig blanding i resten av riket!
Tänk framåt vid återplantering!
Stödåtgärder i form av lån kan tyvär visa sig nödvändigt för att skogsägare med dålig ekonomi skall kunna återplantera, vi vill ju inte ha stora gapande hål framöver (på områden som måste planteras, där inte det fungerar tillfredstälande med frösådd!)
Men vist Annika det kommer storma mer både om Göran, Knugen och granskogen.
Pratar vi ansvar tycker jag även att enskilda personer särskilt i glesbygd har ett personligt ansvar med elternativ till elen!

Skrivet av: Micke datum: januari 14, 2005 01:15 EM

Jag brukar jämföra Sveriges och Finlands politiska debattklimat. I Finland verkar man ta det lite lugnare och hålla nere tonläget eftersom man inte vet när man kan hamna i regeringsställning och i koalition med vem. Sverige känns lite omoget i jämförelse.

Annars är det väl mest så att om vi får ett varmare klimat så lär det bli fler stormar. Så länge som det finns gott om granskogar lär det bli mycket stormfällen - gran faller så mycket lättare än tall och lövträd.

Skrivet av: Mattias Ö datum: januari 14, 2005 09:42 FM