« Osäkra siffror över saknade | Startsidan | Tryggare kan ingen vara ... »

2 januari 2005

Alla vill ha en syndabock

I går var vi svenskar givmilda. 333 miljoner samlades in till offren efter flodvågorna. Stora belopp. Utslaget på varje svensk blir det inte så mycket, men jag är positivt överraskad. Insamlingarna kommer att forsätta.

Lite cyniskt misstänker jag att denna plötsliga givmildhet kanske beror på att så många svenskar var på katastrofplatsen och att det har varit enormt intresse från media, ibland kanske lite väl stort och framförallt lite för vinklat och nationalistiskt.

Livet går vidare. Barnen i Sudan svälter lika mycket i dag som de gjorde innan flodvågen. Offren för HIV/AIDS minskar inte i Afrika eller i andra drabbade regioner. Det kommer att komma fler översvämningar och torrperioder med efterföljande svält i andra delar av världen. Andra naturkatastrofer kommer att ske. Må vi vara lika givmilda då. Må vår värld ha krympt i den bemärkelsen att vi kommer att bry oss mer om varandra.

Jag sällar mig dock inte till kören som tycker att regeringen ska avgå. Jag tror att mångas ilska och frustration slår hejvilt, lite skuggboxning över det hela – men jag förstår den. Det finns ingen syndabock att ge sig på. Moder natur kan inte ställas till svars. Kritiken mot regeringarna förekommer i andra drabbade länder, så det är inget unikt för oss svenskar.

Jag är övertygad om att en borglig regering på intet sätt hade hanterat denna kris på ett bättre sätt. Sverige är ett litet land. Det är sällan vi befinner oss i kris. Det är sällan vi drabbas av naturkatastrofer. Vi är inget land med erfarenhet av krig i modern tid. Efter Estoniakatastrofen förmodar jag att krisberedskapen vässades, det är teoretiskt möjligt att en Finlandsfärja skulle kunna sjunka i Östersjön vilken dag som helst. Men ingen har nog ens i sin vildaste fantasi kunnat förutspå det som skedde i flodvågens spår, så långt från Sveriges trygga gräns.

Regeringen fick ett fax med allmänt hållna uppgifter:
"Turistön Phukets västkust är drabbat av dessa flodvågor vilka sannolikt också träffat omkringliggande öar. Uppgifter från området ger vid handen att det finns många skadade. Uppgifter om dödsoffer förekommer också. Ambassaden har satt myndigheten i krisberedskap."

Sedan var det en lång startsträcka.
Alltför lång kan även jag tycka.
Men nu verkar det mesta fungera.
Mycket finns kvar att göra.
Identifieringsarbetet blir svårt och
kommer att pågå under lång tid.

I Thailand fick västerlänningar företräde till sjukhusvård och thailändare dog för att de inte fick den vård de behövde. Turisterna opererades och fick vård, medan thailändska medborgare låg i korridorerna på sjukhusen och fick vänta på vård. Jag hoppas innerligt att de nu, när de svenska turisterna har hämtats hem, får den vård de behöver och att inte allt för många thailändare dog på grund av detta. Men tyvärr misstänker jag att så är fallet.

Här borde det från svenskt håll kommit igång med sjuktransporter bra mycket tidigare än vad som skedde. Det hade med all sannolikhet gynnat lokalbefolkningen.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 2, 2005 03:50 EM

Kommentarer

Hon är nog redan på väg ut i kylan. Hon har inte synts till på ett tag. Eller hon kanske har tagit semester? Jag bryr mig egentligen inte om vilka som kommer att få gå eller inte. Jag hoppas bara att UD och andra i nblandade har lärt sig något av detta. UD verkar ha fattat att det nog bör vara polisen som håller i listan över saknade personer i alla fall.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 3, 2005 04:17 EM


Hela regeringen behöver def. inte avgå, men Laila Freivalds borde ha smakfullheten att avgå.

Det är inte frågan om att hitta en syndabock för _katastrofen_ - den ansvarar naturen för.
Däremot så bör man kunna räkna med att när något händer att de ansvariga som finns gör stt jobb.

Det går inte att sitta och skylla på att "vi är inte vana...." - det är vi förvisso inte. Men när utrikesministern kommer in först 31,5 timmar EFTER olyckan, och då dessautom tillbringat tid på teatern, så går f*n skam på torra land.

Att hon dessutom är har en smidighetsfaktor noll vad gäller uttalanden i media är en annan sak som gör henne gravt olämplig på posten hon har.

Är jag utomlands och mot förmodan skulle hamna i något dylikt helvete så vill jag kunna känna att UD och de politiker som finns, faktiskt gör vad dom kan. Det behöver inte innebära att allt blir perfekt, men just det: gör vad dom kan. Det har inte UD/Freivalds på långa vägar gjort.

Analysgruppen som tillsattes efter Estonia-olyckan verkar onekligen ha varit bortkastad tid & pengar eftersom man uppenbarligen inte tagit till sig någon lärdom alls.

// Katinka

Skrivet av: Katinka datum: januari 3, 2005 03:26 EM

Vem är cynisk? Själv sitter jag och jagar efter grejer till en tv-reklam som vi gör gratis för en stödgala. Men jag tycker fortfarande att det är alltför många berättelser om hur myndighetspersoner fullkomligt misslyckats både att skapa reell hjälp och vara medmänniskor.

Skrivet av: N|. datum: januari 3, 2005 10:39 FM

Hej Tiger
Hittade dig på nätet hänvisades från Aftonbladet.
De första kundskaperna om internet fick jag av dig för många år sedan. HTML skola Tack för det.

Det är svårt när människor dör i olyckor. Eller är det okundskap om riskerna?

Hoppas att ett varningssystem inrättas. Att byggnader byggs så att de står pall.

Att kundskap om riskerna informeras.

Att idbrickor eller nummer tatueras på människorna.

Eller chips monteras in under huden på människorna för att kunna söka människor under jordmassor.

Det finns många uppgifter för inovatörer om regerningarna vill lyssna

Hälsning Bengt Jonsson

Skrivet av: Bengt Jonsson datum: januari 3, 2005 07:32 FM

Hmmm, jag tror inte på syndabockar, dom som eventuellt gjort något galet vet om det och det kommer att förfölja dom under resten av deras liv.
Det var förmodligen inte människan som skapade den här olyckan.
Det är lätt att sitta i "baksätet" och tala om vad jag skulle gjort men det skulle förmodligen inte spelat någon roll, dom som var hjältar har förmodligen redan gjort sin insats då på plats, redan då olyckan inträffade.
..
Tänk på att även en myndighetsperson är en människa precis som du eller jag med samma känslor osv.
det är knappast troligt att en regeringmedlem inte skulle känna samma sorg och förtvivlan som oss andra.

Skrivet av: Michael C datum: januari 3, 2005 03:04 FM

Kan generositeten månne bero på att fler än 100.000 människor, i ett enda slag, dog och att många tusen svenskar samtidigt drabbats av en obeskrivlig sorg?
Erik

Skrivet av: Erik datum: januari 2, 2005 11:50 EM

Varför måste vi vara cyniska när folk skänker 333 miljoner kronor i medkänsla med offren. Dessutom kommer nog siffran att landa på en halv miljard inom en vecka.

Den enorma mediabevakningen är helt i sin ordning. Det handlar om den största naturkatastrofen i modern tid med 130 000 döda. Att den sker kring årets största helg när media normalt publicerar förproducerad skåpmat och att ett stort antal svenskar dödats gör naturligvis bevakningen ännu mer intensiv.

Skrivet av: Urban Lindstedt datum: januari 2, 2005 11:01 EM

Jag såg nyss på Rapport att turister från de andra nordiska länderna kritiserade sina regeringar och framhöll Sverige som ett exempel på ett land som agerat och reagerat.

Facit kanske kommer. Jag tror att alla befinner sig ett slags chockstillstånd och det är då lätt att försöka hitta syndabockar.

Men jag tror att borgarna skulle ha varit lika handfallna, många av dem är inlemmade i samma byråkratiska system, mer eller mindre, både i riksdag och i sina respektive partier.

Ingen har nog kunnat ens tänka sig detta scenario. Estonia var ett trauma för hela svenska folket och så är även detta. 9/11 var också ett trauma får många, men där finns/fanns det ju en syndabock, terroristerna.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: januari 2, 2005 08:13 EM

Om en borgerlig regering skulle klarat det bättre eller sämre vet man inte, det skulle antagligen berott på vem som satt som chef på UD. Uppenbarligen har UD stora problem med kommunikationen.

Sedan, rent hypotetiskt, skulle antagligen en borgerlig regering faktiskt agera snabbare då borgerligheten har mindre grad av "staten gör rätt"-värderingar. (Betänk i detta att jag är sosse).

Skrivet av: N|. datum: januari 2, 2005 04:13 EM