« SVT försvarar sitt beslut | Startsidan | Bloggtreklöver 10 »

3 december 2004

Slumrande rättvisa

Redan år 2000 ställde jag frågan:
– Finns det ingen åldersgräns eller några krav överhuvudtaget mer än att man är tillhörig ett parti för att bli nämdeman? Då gällde en en 72-årig man som mest gnällde över det låga arvodet och påvisade sin underliga gammelmodiga inställning till det fall han var åsatt att vara med och döma i.

Det verkar fortfarande vara mycket äldre människor som är nämdemän. Jag läste i tidningen i dag att mitt under rättegången så somnade två nämdemän. Flera personer i rätten såg till sin förvåning att först så somnade en 74-årig äldre man till och efter ett tag senare nickade en 70-årig kvinna till. Domaren avbröt målet – som nu måste tas om.

Kvinnan beklagade händelsen och ursäktade sig med att ibland är det jättesvårt att hålla sig vaken och skyllde på att advokaten var så tråkig. Mannen förnekade att han somnat till. Givetvis!

Borde det inte vara dags att kräva en tillsättning av nämdemän som dels hänger med i tidens utveckling och som inte somnar av ålderströtthet i rätten, samt speglar ålderspyramiden i vårt land – det vill säga spegla samhället utanför rättssalarna. Att sitta som nämdeman är ett allvarsfyllt arbete och fler yngre förmågor måste till. Jag tror att det kanske blir mer rättvist då. Att höja ersättningen kan vara ett alternativ kanske?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 3, 2004 06:22 EM

Kommentarer

Tyvärr är det väl snarare så, att den åldrade nämndemannakåren i allt högre grad avspeglar samhällets ålderspyramid.

Uppdraget är förresten inget man erhåller 'efter lång och trogen tjänst', även om man kanske lätt får det intrycket.

Man kan utan vidare sitta i Stockholms Tingsrätt som första och enda politiska uppdrag.

Skrivet av: Anders datum: december 7, 2004 02:31 FM

Själv är jag mest förvånad över att detta inte uppmärksammats i en massa lokal- och rikstidningar. Ja, inte den här händelsen alltså utan att det sker titt som tätt.

Jo, jag vågar påstå att det är väldigt ofta eftersom jag själv varit med om sett det flera gånger.

Tyvärr är det ju så att nämndemansutnämningar har blivit lite av "tack för lång och trogen tjänst i kommunpolitiken". Och anledningen till det är precis som påpekats tidigare de dåliga arvodena.

Skrivet av: MaxGrubblare datum: december 6, 2004 01:45 FM

Har du först nu insett att dessa nämndemän är senila gubbar? Som stannat i sin uppdatering av livet för länge sedan. Gäller båda könen inom denna grupp. Det var kanske detta köttberg Per Nuder syftade på?

Skrivet av: Claes datum: december 4, 2004 05:22 EM

Har aldrig förstått detta med att det är avdankade b-politiker som sitter som nämndemän, men det är så dåligt betalt så det är bara pensionärer som har möjlighet att ta uppdragen, men varför just partitillhörighet? Hur skulle det vara att dra ner på advokaternas arvoden och lägga lite stålar på kompetenta nämndemän istället?

Skrivet av: tobbe datum: december 4, 2004 11:46 FM

Börjar inte ålderspyramiden just likna en upp- och nervänd pyramid med få unga som ska försörja många gamla?

(Jag är 41 och räknar med att pensionen har avskaffats innan jag kan gå i pension. Förmodligen har även ättestupan återinförts.)

Skrivet av: Björn datum: december 3, 2004 07:28 EM