« Tiger på topp | Startsidan | Bloggtreklöver 20 »

13 december 2004

Lucia var ingen skönhet

Lucia

S:ta Lucia är ett italienskt helgon, en kristen jungfru i Siracusa på Sicilien som år 304 led martyrdöden. Då en hednisk yngling förälskat sig i hennes vackra ögon skall hon ha rivit ut dem och skickat ögonen till honom på ett fat. Hon fick enligt legenden både ögon och synen tillbaka av Gud (på avbildningar håller hon ofta ett fat med sina ögon och hon är ögonläkares skyddsgud). Lucia vägrade att sluta tro på Gud och tillbe kristendomen och därför skulle hon straffas och brännas på bål. Men lågorna skadade henne inte och då avrättades hon med ett svärd. Lite ologiskt kanske tycker jag som icke-troende. Kunde Gud skydda henne mot eld kunde h*n väl även skydda henne mot att bli halshuggen. Men det är dumt att ifrågasätta en bra historia ;).

Därför bär vår moderna Lucia ljus i håret. Ljusen symboliserar elden. Det röda sidenbandet runt midja på den vita dräkten symboliserar rinnande blod. Att dräkten är vit ska symbolisera hennes renhet.

Bilden ovan visar att forna tiders Lucia har mycket lite likhet med hur normen numera är hur en Lucia ska se ut. Blond. Vacker. Smärt. Bara det att det arrangeras fröken Lucia-tävlingar säger en hel del tycker jag. Har du varit Lucia? Blev du besviken när du inte valdes? Jag har aldrig varit Lucia. Jag blev aldrig vald eller ens föreslagen :), mörkhårig, alldaglig och framför allt kort i rocken, dessutom kan jag inte ta en ton rätt.

Varför ha val? Varför premiera ett visst utseende? Alla som vill gå med i Lucia-tåget ska få göra det. Det hoppas jag sker på dagis i alla fall. I skolan kan väl Lucia lottas fram bland alla som vill vara Lucia, det vore mer rättvist. En kille som Lucia? En färgad tjej med rastaflätor? En knubbig alldaglig tjej?

Om inte dessa begränsningar i hur en Lucia ska se ut tas bort tycker jag att Lucia liknar mer en arisk Ku Klux Klan-figur, än en symbol för ljus i mörkret. Det är väl andemeningen som räknas? Budskapet? Eftertanken? Sången? Ljuset?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 13, 2004 03:36 EM

Kommentarer

Det är helt otroligt att skolorna fortfarande har kvar systemet att rösta fram lucian. Man förundras över hur dålig utbildning lärarna måste ha på det här, eller hur lite utfrysningsfrågor av den här sorten måste diskuteras i lärarrummen.

För varför är det så viktigt att rösta fram lucian? Vad är det som är viktigare än att bespara den stackars tjejen som aldrig får en enda röst under hela sin uppväxt all den smärtan? Om man nu tvunget vill hålla på traditionen med en lucia så låt lotten avgöra, så blir det lika kalas för alla! Hurra!

Skrivet av: gammalpuma datum: december 15, 2004 04:07 FM

Jag har bevistat två Luciatåg idag, i det ena var det sju lucior, några tärnor, pepparkaksgubbar, pepparkaksgummor, tomteflickor och tomtepojkar, precis enligt barnens egna önskemål förstås. Vansinnigt gulligt. I det andra var det nog tjugo lucior, några tärnor, tomtar och pepparkakor, tre stjärngossar. Helt enligt barnen önskemål. Nåja, jag kan inte svara för vad de andra barnens föräldrar tillät sina barn, men här fick de vara vad de ville. Sönerna har aldrig uttryckt önskemål om att vara lucia, men hade de velat hade jag inte hindrat dem.

Själv blev jag ofta vald till Lucia, pga av hårfärg samt längd på både kropp och hår ;-), sångrösten var det (är det) inte mycket bevänt med.

Dagens luciatåg i skolan är rätt skilda från min skoltid i alla fall, åt ett mer relaxat håll. Under studietiden på högskolan var lucian givetvis kille, fö, vilket var nästan av nöd tvunget om det skulle bli något ;-).

Men det är klart, när har manlig lucia blir det en annan karaktär på det än med kvinnlig, det blir mera spex, och det kan man ju också uppröras över att det ska vara så ...

Skrivet av: Thebe datum: december 13, 2004 09:11 EM

På ju-jutsu-klubben som jag tränade på för ett antal år sedan var det tradition att en av killarna alltid var lucia. Han hade kort, mörkt, lockigt hår. Jag tror att tärnorna också var killar. Tjejerna vara stjärngossar.

Detta var inte för att det var brist på tjejer i klubben som man gjordes så, utan bara för att det var kul.

Skrivet av: Björn datum: december 13, 2004 07:26 EM

En manlig Lucia... Lucifer? Jag läste att Lucia i Sverige förr i tiden var ett otyg som gick i djävulens ledband. Vad Lucia stått för har nog varierat genom tiderna och kommer så också att göra i framtiden. Just nu är det en skönhets- och popularitetstävling i varje kommun, stad och byhåla. Som sagt. Också traditioner förändras.

Skrivet av: Jontas datum: december 13, 2004 06:53 EM

Nej, jag har aldrig varit lucia. Det där alternativet med många lucior var nog inte påtänkt. Det är verkligen inget jag sörjer.

Däremot har jag blivit mer eller mindre påtvingad att sjunga solo vid ett flertal tillfällen (söndagsskolans julfest osv), vilket jag vägrat sedan tonåren.

Skrivet av: Desirée datum: december 13, 2004 05:47 EM

Ta bort alla Tiger-kakor i kakburken på datorn så fixar det nog sig.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 13, 2004 05:44 EM

jag tror att jag har förvirrat sajten genom att skriva olika och fått många kakor eller dylikt.

När vi röstade fram Lucian år senare vann alltid tjejen som sjöng bäst. Korpsvart hår i kort page och kort var hon också, men hon sjöng hur bra som helst. ;)

Skrivet av: Åsk datum: december 13, 2004 05:42 EM

Jag kan nästan se mig dig i Staffan Stalledrängsutstyrsel :). Ja, det är ju lika fånigt det att inte en tjej får vara det om hon nu vill.

Lustig att det inte funkar okey med Kom ihåg dig. Några andra som har problem så hojta till.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 13, 2004 05:39 EM

Men jisses, jag kryssar för "kom ihåg mig" och den här kommer ihåg lite olika hela tiden. ;)

Skrivet av: Åsk datum: december 13, 2004 05:32 EM

När alla fick vara lucia så var flera killar det, men tydligen måste man vara kille för att vara staffan stalledräng - vilket retade gallfeber på mig för den hatten är ju klart coolast.

Nå, som den enda tärnan var jag hemskans "special" den dagen i alla fall. ;))

Skrivet av: Dabitch datum: december 13, 2004 05:31 EM

En kille som Lucia! Justa bananer. Det kanske håller på att förändras till slut? Rösta fram Lucia-kampanjerna kanske kommer att ta slut?

Jag har inte varit någotdera. Jag säger som Monica, jag överlevde ändå. Men din story om tjejen som ville ha val och inte blev vald var nästan lite tragikomisk.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 13, 2004 05:12 EM

Jag minns ett år, vi var kanske 7 eller åtta år, då alla flickor fick vara Lucia om de ville. Jag valde att vara tärna som protest. Jag var den enda tärnan i hela lucia-tåget.

Skrivet av: Åsk datum: december 13, 2004 04:54 EM

Jag blev nominerad varje år, men fick alltid för få eller inga röster. Se på mig nu! Ett vrak med ätstörningar. Nä. Man kan överleva en barndom till och med när man inte fick vara Lucia. Jag SJÖNG inte som tärna - i protest - minns jag.

En kompis berättade att alla skulle få vara Lucia i femman, men då tyckte de inte att det var roligt längre. De ville ha val. Det var väl inget kul om alla fick... Och den som gick hem och grät till mamma var inte ledsen för att hon inte fick vara Lucia utan för att hon inte blev vald. Trots att hon var den som mest propagerade FÖR val. Så kan det gå, livets hårda skola.

Ursäkta att jag inte kan ta det riktigt på allvar... Jag är en hemsk människa.

Skrivet av: Monica datum: december 13, 2004 04:50 EM

I min äldsta sons gymnasium hade de en kille som Lucia idag. Och på mina ungars dagis och upp till trean tror jag, så fick alla som ville vara Lucia - det blev nästan bara Lucior jämt.

Skrivet av: Johnny datum: december 13, 2004 04:10 EM