« 65 timmars arbetsvecka? | Startsidan | Sluta tala om. Börja tala med. »

7 december 2004

Fler bloggare med munkavle

Det är inte alltid komplikationsfritt att blogga. Nu stoppar Svenskt Näringsliv en blog, eller än värre kanske om man läser mellan raderna i artikeln i DN.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 7, 2004 01:12 EM

Kommentarer

Ebba Lindsö verkar enligt vissa undersökningar vara en riktig skitstövel. http://www.dagensmedia.se/mallar/dagensmedia_mall.asp?version=37415

Skrivet av: Claes datum: december 8, 2004 12:17 EM

Magnus:
Man kan ju kritisera saker (som bloggförbud) för att man anser dem vara omoraliska, utan att de för den delen är olagliga eller att man vill se dem olagliga. Helt enkelt ett sätt att protestera för att de ska ändra policy.

Skrivet av: Erik datum: december 8, 2004 09:24 FM

Carina. De som nu "stoppats" har som yrke att framföra företagets respektive organisationens åsikter i media, och de har naturligtvis i anställningsavtalet på något sätt reglerat att de inte privat kan göra sådant som skadar förtroendet för företaget/organisationen.

I de flesta yrken är inte den anställdes huvuduppgift att vara företagets åsiktsmaskin utåt. Är man anställd som en åsiktsmaskin, så får man naturligtvis finna sig i att inte agera som en från företaget helt fri åsiktsmaskin (på en blog alltså) vid sidan av jobbet. Däremot kan man säkert tänka sig att bloggande är okej, bara det sker på ett sätt som inte skadar företaget.

Tydligen har arbetsgivarna kollat på Gudmundssons och Munkhammars bloggar innan de ställde dem inför ultimatum. Men nästan alla kan nog fortsätta hålla på och blogga.

Du kan ju förresten tänka dig att du hade ett eget företag, och om du för marknadsföringens skull skulle överväga att hålla antalet svärord och trams på en låg nivå på din egen blog...

Skrivet av: Magnus Andersson datum: december 7, 2004 10:34 EM

Måste säga att jag ofta landar på att Bengt skriver mycket bra saker!

Att bloggare "munkavlas" är väl just ett tecken på den spridning och betydelse bloggar börjar få. Vilket är något fantastiskt positivt.

Allmänt anser jag inte att en arbetsgivare har med att göra vad en anställd skriver i en privat blogg - så länge det inte handlar om brott (t.ex. att uttryck som kan klassas som hets mot folkgrupp eller dylikt skrivs). Finns det verkligen inga fackliga pilotfall som visar på den allmänna rätten för anställda att på fritid få tycka vad man själv vill?

Skrivet av: Carina datum: december 7, 2004 09:50 EM

Bloggarna - eller vad det en bit in i framtiden kommer att heta - kommer ju säkert att vara ett viktigt verktyg för kommunikation, men det förändrar ju inte att företag kommer att ställa krav på att anställdas utlåtanden privat inte är av det slaget att företagen skadas. Den privata delen kommer förmodligen att bli så vanlig och vardaglig att man inte kommer att bry sig så mycket om detta i framtiden, men det blir ju löjligt lätt för företag att hålla koll på, och kritisera, sina anställda om de behåller sin egen identitet i cyberspäjs. Men problem med åsikter kan nog bara de få som yrkesmässigt för fram åsikter där de har andra personliga värderingar i t ex blog-sfären.

Om nyliberalerna menar att företag inte längre genom att skriva anställningskontrakt ska kunna ställa krav på sina anställda, ja då är ju nyliberalismen en anarkism!

Skrivet av: Magnus Andersson datum: december 7, 2004 08:18 EM

Ingen har väl påstått att hans blog är en maktfaktor? Jag själv hade aldrig ens hört talas om den.

Det är mer att det nu inom kort tid har varit två bloggare som ålagts att sluta av sina arbetsgivare. Det är ett intressant fenomen. Vilken blir den nästa?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 7, 2004 06:25 EM

Det är en fråga om att Munkhammars åsikter kan blöda över på Svenskt Näringsliv, inte att bloggen är en maktfaktor.

Det är helt enkelt frågan om Public Relations.

Skrivet av: Henrik datum: december 7, 2004 05:30 EM

Nyliberalerna har redan uttalat sig.

Se t.ex. inlägget "Ett hugg i ryggen" hos http://www.henrik-alexandersson.se/

Eller http://goodjudgement.blogspot.com/2004/12/ebba-linds-gr-maktens-renden.html + inlägget efter

Skrivet av: Dennis datum: december 7, 2004 02:19 EM

Men VAD ska nyliberalerna säga nu då? De var så upprörda över den statliga televisionens agerande mot Gudmundsson, och så gör Svenskt Näringsliv såhär..

Ett hugg i ryggen på nyliberalerna... :-)

Skrivet av: Jinge datum: december 7, 2004 02:12 EM

Annica: Det var det jag syftade på (även om man kan gissa det efter att ha läst artikeln)...

Skrivet av: Johan datum: december 7, 2004 02:10 EM

Nej, inte nya Netscape. Skicka gärna en länk till mig :) via mailen. Jag kör ju Mozilla just nu.

Johan: Men han skriver inte inom vilket företag :).

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: december 7, 2004 02:01 EM

Kolla munkhammar.org: "Denna blogg kommer att fortsätta och jag kommer att ha mycket spännande och intressanta arbetsuppgifter framöver."

Skrivet av: Johan datum: december 7, 2004 01:49 EM

Jepp och ju mer som bloggarna uppmärksammas som en makt att räkna med i opinionsbildning desto fler lär de bli som man sätter munkavle på...

Apropå det nu borde du skaffa dig
Thunderbird nu ännu bättre...
http://paradox66.blogspot.com/2004/12/thunderbird-1.html

Och sedan är jag nyfiken har du provat nya Netscape? Netscape fanatiker där...

Skrivet av: Bengt datum: december 7, 2004 01:48 EM