« Porrblaska stämmer Google | Startsidan | Gudmundson slutar blogga »

30 november 2004

Riksdagsledamöter immuna?

Det är skillnad på folk och fä.

Många riksdagsledamöter sjukskriver sig inte när de är sjuka och då slipper de ju både karensdag och att behöva leva på sjukpenning resten av sjukdagarna. Nej, full lön ska de ha oavsett om de är i arbete eller icke arbetsföra, det vill säga sjuka.

Sveriges Radio Ekot har gjort en undersökning som påvisar att sextio procent av riksdagsledamöterna inte sjukanmält sig en enda gång under sin tid i riksdagen. Vilket i sig är orimligt. Det finns ingen anledning att anta att riksdagsledamöter är friskare än alla andra eller immuna mot allt. Virus, bakterier och sjukdomar är inte selektiva på det sättet. Om så var fallet vore det en vetenskaplig nyhet av stora mått.

Några som svarade på enkäten uppgav att de inte kände till reglerna om sjukanmälan och det förvånar mig inte. Kan de inte reglerna kring traktamenten, så varför ska de kunna reglerna kring sjukanmälan. Det kanske är för mycket begärt att de ska ta reda på sådana små detaljer. Petitesser. Fast jag blir lite fundersam. Kan de inte ens ta reda på sådana små detaljer hur effektiva är de i sitt arbete för övrigt?

Inte undra på att en del av riksdagsledamöterna tycker att det inte skulle vara helt fel att sänka sjukpenningen, det är ju inget som drabbar dem, är en slutsats jag med automatik drar. Fast den är givetvis felaktig hoppas jag. Jag är bara cynisk? Eller?

Försäkringskassan får direktiv att kontrollera oss vanliga människor in i minsta detalj. Fler och fler får avslag på rätten till sjukpenning, trots sjukintyg.

Det är lätt för moderaterna att komma med förslag om att socialförsäkringarna ska sänkas till 65 procent. Hur nu Agda i Pajala med en månadslön på 14.700 som råkar gå och bryta lårbenshalsen, med medföljande långvarig sjukskrivning, ska klara hyra, mat och andra utgifter med 65 procent av sin lön är för mig en gåta. Många människor klarar sig knappt ens på sin ordinarie lön.

// Annica Tiger

Annica Tiger november 30, 2004 11:10 FM

Kommentarer

De andra parallellerna var mest för att visa att det inte går att klumpa ihop folk.

Visst är det illa när politikerna inte lever som de lär - de har trots allt en högre moralisk skyldighet än oss vanliga dödliga. Sen är ju alla människor och kan begå misstag, men att skylla dessa på okunskap eller slarv gång på gång tenderar ju att dels sänka deras trovärdighet men också ifrågasätta deras lämplighet som riksdagman/-kvinna.

Visst ger händelser som dessa ett ökat politikerförakt - rätt eller fel.

Skrivet av: Patrick datum: november 30, 2004 11:38 EM

Jag tycker inte att det är att dra alla politiker över samma kam. Såklart det finns många riksdagsledamöter som uppträder helt korrekt, men de tycks försvinna i mängden.

Tvärtom har det varit alldeles för mycket traktamentesfusk, nu sjukförsäkringsfusk och sedan många år återkommer det jämt och ständigt olika avslöjanden om vad politikerna gjort eller inte gjort (som de kanske borde ha gjort).

Såklart det blir ett slags politikerförakt. Det är ändå politikerna som tar de beslut som vi medborgare och även de ska följa.

Dina andra paralleller vill jag inte köpa och så ser inte jag det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 30, 2004 07:41 EM

Är det inte lite enkelt att dra alla över en kam?

Då kontrar jag med att alla egnaföretagare är skattebrottslingar, alla advokater tvättar pengar och för att inte tala om att alla invandrare är brottslingar. Ja, varthän barkar detta land...

Skrivet av: Patrick datum: november 30, 2004 05:55 EM

"Politikerförrakt är vad som skapas när sådant här kommer fram gång på gång."

Kan dom bli mer förraktade än dom är? Kan gämföras med en sten som nått botten. Nästa steg är att den går ner i dyn. Våra politiker befinner sig nu i nivå med dybotten.

Skrivet av: Claes datum: november 30, 2004 03:17 EM

Politikerförrakt är vad som skapas när sådant här kommer fram gång på gång.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: november 30, 2004 02:12 EM

Givetvis vet de om karensdagen annars hade de väl sjukskrivit sig? Men det är nog billigare att låta dem slippa den än att dra in pr-konsulter som ska hjälpa till med krishantering när de avslöjas. Gång på gång på gång...

Skrivet av: Monica datum: november 30, 2004 12:35 EM

Intressant är att det kallas slarv när de själva gör det, men om det är vanligt folk så är det fusk. Givetvis vet de om karensdagen och sjukanmälan - de har ju själva fattat beslutat om hur det ska fungera.

Skrivet av: Patrick datum: november 30, 2004 11:20 FM