« Bröllop överstyr | Startsidan | Golden Sands »
27 september 2004
Svängdörrar. Nej!
Antal rymningar från slutna anstalter per år:
1993: 128
1994: 112
1995: 68
1996: 44
1997: 48
1998: 36
1999: 40
2000: 41
2001: 25
2002: 44
2003: 39
Källa: Kriminalvårdsstyrelsen och från en artikel i ETC.
Jag kliar mig lite i huvudet. När var det borgligt styre senast? Var det inte 1994? Vad ser mina förvånade ögon? Antal rymningar under 1993 var 128, respektive under 1994 var de 112, när sossarna tog över har de stadigt minskat. Så var det med det.
Svängdörrar på fängelserna? Krav på justitieministerns avgång. My ass. Kom med något konstruktivare. Borgarna kanske inte ska kasta sten i glashus. Jag minns moderaten Gun Hellsvik som 1991–94 var justitieminister och hon förespråkade ofta hårdare straff. Men hårdare straff i all ära, de ska avsittas och det gjordes de inte bättre under hennes tid.
Citerar direkt ur artikeln:
Varför då alla dessa krav på avgångar? Kanske är det så att de borgliga har kommit fram till att det där med skatter ska vi hålla tyst om, när de suttit och fikat på Mauds veranda. Vi måste prata om något annat, och lagom till påtåren så flyr Tony Olsson från Hall. Att svenska fängelser har svängdörrar kommer man fram till efter att sista kaffedroppen blivit uppdrucken. Men man undrar, är det ingen som har berättat för dem hur det ser ut, att svenska fängelser inte alls har svängdörrar. Är de så verklighetsfrånvända, eller tror de att vi är helt korkade?
Men varför hör vi inte detta i medierna? Varför hör vi inte att det är få rymningar från svenska slutna anstalter, även sett i ett internationellt perspektiv? Antingen är journalisterna lata och gör inte sitt jobb, eller så har de en politisk agenda, en högeragenda. En agenda där hårda straff och fler poliser står högt upp. Borde vi kanske nu syna myten om att alla journalister har Marx som läromästare. Är det inte så att många journalister har rädslan och marknaden som bästa polare i dag. Att de gärna slickar upp smulorna efter ett kafferep hemma hos Maud?
Ja, frågan är berättigad. Varför speglas inte detta faktum i media? Nu tror jag inte på att alla journalister är högervridna, likt som att de inte är vänstervridna däremot så styrs de säkert av redaktionschefen och tidningens ledning, med andra ord är journalisterna på våra stora drakar styrda i mångt och mycket uppifrån och inte speciellt självständiga. Det skolar inga kritiska journalister. Det skapar inga eget initiativ. Journalistiken har tappat stinget.
Men jag tror även att journalisterna är lata och att de i många fall inte orkar inte kolla upp fakta. Varför göra det och förstöra ett bra scoop, en säljande rubrik eller ett lösnummersäljande löp? Jag är även oroad över att gränserna mellan journalister och makthavare inte är knivskarpa. Jag såg på TV när borgarna hade kafferep hos Maud så var det en gammal TV-räv (minns ej namnet) som jag är alltid har haft stor respekt för. Men jag blev förvånad över hans insmickrande ton när han talade med deltagarna i kafferepet och undrade om han lagt skjutjärnsjournalistiken åt sidan, helt eller bara under kafferepet.
Som tur är finns det tidningar som fortfarande vågar sticka ut hakan och där jag tror att journalisterna är mer självständiga och inte så toppstyrda. Ta ETC, Stockholms Fria Tidning och Yelah som exempel, fyll gärna på med fler namn.
// Annica Tiger
Annica Tiger september 27, 2004 06:23 EM
Kommentarer
"frukten av det borgerliga styre som föregått" - nej, det tror jag inte. Frukten av andras politiska beslut brukar inte vara i över tio år. Men oavsett vilket, lösningen är inte att Bodström avgår oavsett hur mycket borgarna gastar och snacket om svängdörrar är lite väl överdrivet.
Din tankegång som exempelvis denna skriver jag under:
"Jag vill belysa att det finns mycket att göra för att få en bättre fångvård, och jag tror inte att lösningen sitter i att sparka ut ministrar eller generaldirektörer, utan fokusera på behovet av mer resurser till både fångvården och Polisen."
Annica
Skrivet av: Annica Tiger datum: september 28, 2004 12:35 EM
Som jag skrev i min blogg för några dagar sen. Sverige är inte ett rättssamhälle ändå, alla är inte lika inför laggen. Socialdemokrater för en höger politik, och kriminalvårdandet har förfallit för länge sen. Logiken i var de som faktiskt gjort något är ännu värre. (av erfarenhet).
Jag har alldrig trott på poliser för jag vet att poliser slår mig får jag inte tycker som de, och ser ut som de. Det lärde jag mig tidigt, när jag var 13 och demonstreade mot barnbidragsnedskärningar.
Skillnaden på sossarnas och borgarnas politik 93/94 är främst att sossarna inte bara trode på dynamiska effekter utan faktiskt tog och sänkte utgifterna igenom att skära ner i de sociala sektorerna.
ju sämre social sektor, ju fler blir tvungna att bli småkriminella, ju fler fångas.
gällande tidningar, det finns väll en Göteborgs Fria Tidning också. Tidskriften Sesam är förvånadsvärt bra, om den finns kvar. Är dock skriven för invandrare och görs idag av samma mäniskor som gör Stockholms Fria (om den finns kvar).
Annars är bloggar dagens kritiska medier på alla kanter.
Skrivet av: Virre datum: september 28, 2004 11:39 FM
Hej!
Jag vill bara påtala att det tar flera år att genomföra en politik, speciellt en ny politik som borgarna var tvungna att göra från det att de kom till makten 1991.
Det är även en anledning till att man numera har val vart 4:e år istället för var 3: je. Det är omöjligt att avläsa statistik samma år, och i de flesta fall flera år efter ett maktskifte.
Du använder samma demagogi som Socialdemokraterna använde när de tog över efter borgarna. Borgarna vann valet -91 då Sverige var i ”kris”. Arbetslösheten rasade i höjden mm. Krispaket efter sparpaket lade de borgerliga fram (hårt kritiserade av det socialistiska blocket). Två veckor efter regimskiftet -94 kom en rapport som visade på att arbetslösheten faktiskt började minska. Då var Person mycket snabb med att påtala att det var detta regimskifte marknaden hade väntat på. Arbetslösheten minskade så fort socialisterna vann.
Det låter fantastiskt. Det borde betyda att några tusen arbetsgivare väntat med att anställa till veckan efter valet (om socialisterna vann), och att byråkratin hann med att få in dessa nya anställda i statistiken på mindre än 2 veckor.
Tydligen började även rymningarna minska strax därpå. Ingen kan få mig att tro att detta inte är frukten av det borgerliga styre som föregått. Speciellt inte som du påpekar att detta är ett område som de under lång tid satt fokus på.
Det är lätt att glömma det man inte vill komma ihåg, men jag vill påminna dig om att socialisterna slog till med sparpaket som var mycket hårdare än de borgerligas, direkt efter valet.
Socialdemokraterna lade själva fram ett ”paket” förra valet, där man lovade 4000 nya poliser inom en viss tidsperiod, det som man inte gärna talade om var att under samma period så beräknade man att drygt 4000 poliser genom vanlig avgång skulle sluta.
Nu låter det som om jag vill ha en polisstat, det vill jag INTE. Jag är inte kunnig nog att kunna avgöra om det finns så stora faktiska skillnader idag mellan blocken.
Jag vill belysa att det finns mycket att göra för att få en bättre fångvård, och jag tror inte att lösningen sitter i att sparka ut ministrar eller generaldirektörer, utan fokusera på behovet av mer resurser till både fångvården och Polisen, ty i ett Sverige som har en nedmonterad ”välfärd” och större rörlighet över gränserna även från fattigare länder (ej rasistisk åsikt, utan mer ett konstaterande att fattigdom leder till brottslig verksamhet) så ökar brottsligheten.
Detta måste göras något åt, oavsett politisk åsikt.
/Bjarne
Skrivet av: Bjarne Vifell datum: september 28, 2004 10:21 FM
Nu skrev jag om svängdörrars vara eller icke vara. Jag tycker att borgarna plockar billiga poäng utan att förstå att det faller tillbaks mot dem själva. Det var inte bättre under deras tid. Det rymde folk då också.
Att pengar har förflyttats till polisen är i och för sig bara bra - dock borde de ha skjutits till från andra medel kanske. Det behövs mer poliser i rent allmänpreventivt syfte, i förebyggande syfte. Det behövs mer poliser för att kunna hantera den flod av polisanmälningar som görs, anmälningar av brott som i sig kanske inte renderar fängelse, men som för anmälaren är av vikt att anmälningarna i alla fall utreds och inte bara skrivs av i brist på resurser.
Att avsätta Bodström löser inte några problem. Jag tror inte att han har några problem med att räkna :).
Annica
Skrivet av: Annica Tiger datum: september 28, 2004 06:45 FM
Jag tycker att Bodström borde sparkas. Och kallar du mig för borgarbracka så döööör jag.. :-)
Under Bodströms tid så har det i praktiken blivit en straffskärpning.
Under Bodströms tid har ett flertal fängelser lagts ner och personalen sparkats.
Under Bodströms tid har pengar flyttats från kriminalvårdens budget till polisen för att de skulle kunna anställa fler poliser.
Detta eftersom fängelser lagts ner och folk avskedats.
Mao: Fler snutar, ju fler bovar fångas. Då vore det smutt om alla fängelseplatser skulle finnas kvar, eller hur?
:-)
Eftersom inte Bodström begrep det så tycker jag att Persson borde skaffa sig en som kan räkna..
Skrivet av: Jinge datum: september 27, 2004 08:06 EM