« Golden Sands | Startsidan | Ingen hoax längre »

28 september 2004

Estoniakatastrofen

Det är nu tio år sedan den natt fartyget Estonia förliste. I den mörka natten dog 852 människor, endast 137 överlevde katastrofen. Havet är en mörk och kall grav för 852 människor. Varför bärgades inte fartyget? Varför har inga svar framkommit som helt säkert kan fastslå orsaken till förlisningen? Jag personligen tycker att många frågor fortfarande är obesvarade.

Katastroferna avlöser varandra världen över. Det går inte att mäta dem. För dem som drabbas och dess anhöriga är alla katastrofer ofattbara och smärtsamma. Detta oavsett om det gäller en dödlig singelolycka i Ånge, folkmordet i Sudan, civila offer i Irak, gisslan i Beslan, en bussolycka i Turkiet, orkandrabbade i Haiti......listan kan göras lång och den kommer aldrig att få ett slut.

I dag är en dag som passar att använda till eftertanke. Livets tråd är skör. Vad eller vem avgör vilkens tråd som ska kapas, just då eller just nu? Gud? Annan makt? Ödet? Slumpen? Jag tror på det sistnämnda och det skrev jag om den sjätte juli i år.

Vem vet när din tråd ska brista? Vem vet när dina nära och käras trådar ska brista? Det går inte att gå och oroa sig om när, hur och var. Men det går inte heller att förneka att en dag kommer det att ske. Tills dess är det bara att njuta av att vara vid liv. Ta vara på livet och varandra. Livet, det är det som händer runt omkring dig just nu, se citat nedan. Livet är som en sinuskurva, än går det upp – än går det ned. Det är bara att hänga med i svängarna och njuta av ridturen.

Livet är det som händer medan du gör upp andra planer.
John Lennon

// Annica Tiger

Annica Tiger september 28, 2004 09:13 FM

Kommentarer

Beklagar Claes. Varför? Det är nog svårt att få svar på nu. Tråkigt att behöva vara den som kommer först. Tur att det var du kanske? Du står nog pall, mitt intryck är i alla fall det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 28, 2004 02:01 EM

Själv förlorade jag en mycket nära vän i lördags. Hittade henne död när jag var där och hälsade på. Jag undrade varför hon hade stängt av mobilen. Den brukade aldrig vara avstängd. Nu fick jag svaret, men varför?

Skrivet av: Claes datum: september 28, 2004 01:46 EM

Ja, då är denna dag en sorgens dag för dig. Beklagar din förlust av din anhörige.

Taoism? Nu måste jag kika lite på dina länkar.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: september 28, 2004 12:29 EM

Jag är personligen en anhörig till offer av Estonia-katastrofen. När sådana här saker händer och man står där frågande varför? Så är det nog viktigt att man pratar om det och har någon som lyssnar. Gärna med någon som har liknande erfarenheter.

Sedan länge har jag försökt leva efter devisen var vaken och öppen i ögonblicket. Taoism har intresserat mig som livsfilosofi.

Rekommenderar varmt att ni bläddrar litet i Tao te ching av Lao Tse.

Ni finner en översättning på svenska här:
http://w1.361.telia.com/~u36115637/taoteching.htm

Rekommenderar nog att ni försöker hitta en engelsk översättning.

Här är en annan bra tao-site
http://www.taoism.net/enter.htm

Skrivet av: Bengt datum: september 28, 2004 12:18 EM