« Pengar fixar ett OS? | Startsidan | Det ska böjas i tid, »

20 augusti 2004

Tivoli inte kul för alla

När ett tivoli kommer till stan är det ofta en stor händelse i barnaögon. Vilket barn älskar inte att åka karuseller? Vi vuxna gläds åt barnens glädje, strosar runt kanske köper en lott eller spelar på en tombola. De flesta funderar nog inte över säkerheten på de uppmonterade karusellerna eller personalens arbetsvillkor.

Vad döljer sig bakom fasaden? Importerad arbetskraft som får jobba upp till 30 timmar i sträck utan sömn. Hur kan säkerheten garanteras? En trött människa tenderar att göra fler misstag än en utvilad. Tänk om en bult inte skruvas åt tillräckligt eller en sprintsäkring missas att monteras av en utmattad tivoliarbetare? För att inte tala om säkerheten på våra vägar när dessa ambulerande tivolin körs vidare till nästa plats på långtradare, vars chaufförer inte sovit på 30 timmar.

Jag såg uppföljningen i Uppdrag Granskning i går angående Bengts nöjespark. Innan utvidgningen av EU var ägaren till tivolit tvungen att skicka in underlag till Migrationsverket och arbetsförmedlingen för att få anställa dessa polacker som utnyttjades å det grövsta. I dessa underlag såg allt så tjusigt och tillrättalagt ut, intyg om att kollektivavtal gäller för de anställda, 40 timmar arbetstid i veckan, ordnat boende i husvagn och 13 000 i månadslön. Med dessa uppgifter i handen gav givetvis alla myndigheter klartecken till anställningarna.

Hur det såg ut i verkligheten vittnade många polacker om i programmet i går. Arbetsveckor på 80-120 timmar, arbetspass på 30 timmar i sträck utan sömn, en lön som låg på runt 1200 i veckan, dålig mat (2500 kronor i veckan skulle räcka till 25 personer), de fick sova i karusellerna (när de nu fick möjlighet att sova), hot om våld om de inte gjorde som ägaren ville, ibland uteblev betalningen helt, de som var "bråkiga" enligt ägaren kunde dumpas mitt ute i ödemarken och den lön som de hade rätt till att få kunde de se sig efter i himlen om.

Polisanmälningar som gjordes angående missförhållandena tog inte polis eller åklagare tag i och de lades ned utan att ens förundersökningar inleddes. Frågan kommer med automatik, hade så skett om det gällt en svensk som gjort en liknande polisanmälan? Många panka polacker har via det polska konsulatet hjälpts att få en biljett så de kunnat resa hem till Polen. Polska konsulatet har gått ut med varningar till polackerna i deras hemland att inte ta dessa jobb. Men är man tillräckligt desperat så lyssnar man nog inte på sådana varningar? Arbetslösheten är stor i Polen.

Detta pågick i flera år utan att någon reagerade, varken facket eller länsarbetsförmedligen, tills häromåret. Men deras försök då att stoppa denna import av billig arbetskraft till tivolin är utan verkan numera. Efter östländernas EU-inträde så finns det väldigt lite som kan stoppa utnyttjandet av importerad arbetskraft. Liberalt och bra, i somligas ögon. Social dumping säger jag. Alla som jobbar i Sverige ska ha avtalsenlig lön och omfattas av kollektivavtal. Ingen ska utnyttjas. Men jag är inte dummare än tåget att jag förstår att detta är den nya given för giriga företagare som ser ett sätt att maximera sin vinst genom att få billig arbetskraft. Nu handlade det om tivolin. Jag är övertygad om att det finns fler branscher, exempelvis byggföretag, städfirmor, hembiträden, barnflickor, restaurangarbetare och många fler branscher som redan utnyttjar detta eller kommer att så göra framledes.

Jag är orolig för utvecklingen.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 20, 2004 03:28 EM

Kommentarer

Utvecklingen verkar så smått gå åt USA-hållet där man i mer än 30 år haft öppna gränser mot Mexiko och struntat i gränsbevakningen och inte skickat tillbaka illegala invandrare trots att myndigheterna vetat var de hållit till. Resultatet har bl a blivit att slakterianställda gått från att ha varit högavlönade arbetare typ bilarbetare eller processindustriarbetare till att få fruktplockarlöner.

Notera vidare att fackföreningsrörelsen inte reagerat speciellt negativt på denna utveckling trots ett visst gny från en del fackliga avdelningar/organisationer. Anledning? Man tycker sig se en ny marknad för medlemskapsvärvararna bland riktigt utfattiga proletärer. Ytterligare en anledning kan vara att fackbossarna vetat att media säkerligen varit mer benägna att avslöja Jimmy Hoffa-fasoner hos fackbossar som pekat på invandringen som en lönenedpressare.

Jag tror själv inte att organisationstypen fackförening utgör en stabil broms för arbetskraftsinvandring. En fackförening drivs inte av några idealistiska motiv eller djupare känslomässiga motiv. Den styrs av medlemmarnas ekonomiska motiv. Men om medlemmarna inte förstår att de drabbas av arbetskraftsinvandring, eller saknar tillräcklig drivkraft att kräva att ledningen ingriper mot detta så händer inget. Fackbossen får ut sin lön ändå. Och om han inte bråkar så slipper han få media efter sig. Fackbossen är mer rädd för media än för sina medlemmar. Han vill heller inte stöta sig med sina nya medlemmar som gärna vill ha in sina släktingar från utlandet.

Det enda som hjälper om man vill hålla uppe lönerna och inte vill försörja de som blir över med bidrag är att se till att arbetsmarknaden inte tillförs extra arbetskraft som inte behövs vid rådande löneläge.

Vet dock inte om allmänheten fattar detta. Detta enkla samband i fråga om utbud och efterfrågan lärs inte ut i grundskola och gymnasium. I stället inbillar media och politiker allmänheten att jobben liksom blir fler bara man söker jobb tillräckligt intensivt eller anställer fler arbetsförmedlare. Det är helt absurt! Om det inte finns efterfrågan på arbetskraft till ett visst pris (viss lön) så kan ingen i hela världen trolla bort detta faktum.

Men det är ju klart, sänker man lönerna tillräckligt mycket så att det blir tillräckligt billigt att åka karusell eller få skorna putsade så efterfrågar fler sådana tjänster vilket innebär att antalet jobb blir fler. Men lönerna och arbetsvillkoren blir inte så bra.

Skrivet av: Kom inte på något datum: augusti 20, 2004 10:31 EM

Yisses. Ja, de kanske bara hade jobbat i 20 timmar, men tänk om de jobbat i 30. Hade de märkt det då? Ska det gå så långt att en olycka måste hända?

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 20, 2004 06:49 EM

*Känner igen*
Sist jag var på tivoli skulle dom just köra igång "loopen" när någon polack eller så hojtade till och två man kastade sig in under maskinen och letade efter något. En sprint visade det sig. Folket i vagnarna fick vänta - så hittade dom den, stoppade in den på sin plats och drog igång... Aldrig i helvete att dom skulle få upp mig i den mojängen! Så packad kan man inte bli! ;) Dom var på alerten alltså. Dom kanske bara hade jobbat 20 timmar?

Skrivet av: Tobbe datum: augusti 20, 2004 06:36 EM