« Hemsidor peppar till självmord | Startsidan | Biologisk krigsföring »

27 augusti 2004

Elektronisk jihad

Det ryska säkerhetsföretaget Kaspersky hade hittat uppgifter på arabiska webbplatser som tydde på att en elektronisk jihad skulle inledas i går, men de drog sedan tillbaka sin varning för terrorattack på nätet.

Men jag tror att det kommer att komma en vacker dag. Det måste vara betydligt enklare än att kapa ett flygplan och styra in det i någon byggnad eller att spränga en tågstation. Det kanske inte kommer att ses som lika spektakulärt i deras ögon, men förmodligen skulle det bli mer effektivt och det skulle i alla fall bli mer oblodigt, helt klart.

Grottmänniskan Usama bin Laden, om han nu fortfarande lever, har kanske inte de tekniska kunskaperna och utrustningen för att utföra en sådan attack. Det finns knappast några trådlösa WLAN eller indragna fiberkablar för bredband i de grottor han tycks ha sådan förkärlek att kampera i.

Men vi ska nog inte underskatta den islamistiska militanta rörelsen i stort. De bedriver ett krig (jihad) och steget till en elektronisk krigföring är inte helt orimligt. Att de har för avsikt att försöka störa eller slå ut amerikanska, israeliska och västeuropeiska politiska och finansiella organisationers verksamhet på Internet ser inte jag som en orealistisk strategi. Sådana aktiviteter skulle kunna få förödande konsekvenser för hela världen.

Många svenska företag lägger ut delar av eller hela sina verksamheter till bland annat Indien för att det där finns så många kompetenta programmerare och andra tekniskt kunniga personer att anställa för en billig penning. Det visar på att den tekniska kompetensen finns och det är i Indien och i länderna runtomkring som många unga män rekryteras till terroristnätverken, exempelvis från Pakistan.

Det välrenommerade säkerhetsföretaget
Idefence är också oroade enligt IDG:
– Vi har definitivt sett en tilltagande aktivism bland hackarna, samt religiösa och politiska motiv till angrepp. Med verktygen och kunskaperna som cirkulerar i hackerkretsarna är det troligt att vi kommer få se alltfler förödande och koordinerade angrepp under 2004 och 2005. Det finns mycket där ute som är oroande, säger Ken Dunham på Idefence.

Jag har flaggat för detta scenario ganska länge, men ju längre det dröjer innan det blir verklighet, desto gladare blir jag.

// Annica Tiger

Annica Tiger augusti 27, 2004 05:05 FM

Kommentarer

Jag tror inte spanjorerna ser europa som en stat. Inte heller engelsmän eller fransmän ser europa som en stat.

EU är fortfarande ett politiskt och ekonomiskt samarbete.

Dock ser man hur fler och fler arbetar för att vi ska få en President i det federala Europa.

Det är inte vi i Sverige eller i Italien som förlorar på denna allians och federalism.

Det är de små afrikanska, sydamerikanska och asiatiska länder som fortfarande lider av den utsugande kolonialism som de "stolta" länder i europa gjorde sig rika på.

Att vi sedan lånade dessa länder pengar var väldigt "vänligt" så att vi kunde tjäna ännu mera på de.

Frihet är att välja bort girighet. Det är svårt för en svältande.

Vi kan kritisera korruptionen i dessa länder, men med primära behov tillfredställda är det lätt att vara moraliserande.

Skrivet av: Bengt datum: augusti 27, 2004 09:47 FM

Din retoriska tanke: att europa helt plötsligt skulle se sig som en stat är inte detta ett faktum som kommer att ske i framtiden. Är inte EU ett projekt som har den inriktningen? Jag kan villigt erkänna att mina kunskaper inte är tillräckliga om EU, men detta är mina slutsatser och funderingar som lekman.

Det du skriver om miljö är aktuellt. Jag har en text hemma som jag påbörjat om just detta med titeln biologisk krigsföring, men med meningen att vi för krig mot oss själva och naturen i och med att vi förorenar miljön utan att veta vilka konsekvenser det kommer att få i förlängningen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 27, 2004 08:52 FM

Jag lekte med tanken att europa helt plötsligt skulle se sig som en stat.

Vad skulle USA göra om Europa skulle bli en konkurrent om platsen som Världspolis?

Vi växer åt det hållet eftersom vi i federalismens ära offrar vårt självstyre utan att medborgarna i respektive stat har något att säga till om.

Jag tror inte att USA frivilligt släpper makten som världspolis.

Hoppas dock att Kerry om han får makten skriver på Kyoto-avtalet.

Terror är faktiskt inte den största faran för oss. Utan den lurar i alla som tar bilen till jobbet. Den finns i de länder som hugger ner allt fler träd. Den ekologiska skuld vi har är det dags att betala tillbaka.

Vi kan inte låna mer nu. Naturen håller på att försöka återställa den obalans vi har ställt till med....

Skrivet av: Bengt datum: augusti 27, 2004 08:38 FM

Det stämmer att USA har försatt sig i denna situation genom sin förda politik.

Jag håller också tummarna för att Bush inte blir återvald, men å andra sidan blir Kerry så mycket bättre? Man kan alltid hoppas.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: augusti 27, 2004 07:44 FM

Så länge som de orättvisor finns där ett fåtal män i väst äger större delen av de resurser i världen kommer det att finnas galningar som vill försöka återställa balansen med våld...

Jag tror inte vi i sverige skulle acceptera att USA tog sig in och ockuperade Sverige för att komma åt vår Uranrika berggrund elle rliknande.

Man ska också vara medveten att USA har skapat den här kaotiska situationen. I Irak så stödde man Saddam och såg till att han fick makten. I afganistan så stödde man Usama bin laden. Att dessa inte ville gå i USAs ledband tycker jag inte är så konstigt då båda själva är maktmänniskor.

Den egentliga faran sitter faktiskt och styr det största "demokratiska" riket.
Jag hoppas innerligt inte Bush blir återvald.

Skrivet av: Bengt datum: augusti 27, 2004 05:55 FM