« Saxat från en mailinglista | Startsidan | Vatten och musik »

6 juli 2004

Ödet eller slumpen?

På tal om tillfällighet. Jag tror inte på ödet, i den måtto som ordet ödet oftast tolkas; bakomliggande makt som på ett opåverkbart sätt styr alla händelseförlopp i världen uppfattad antingen som personlig eller mekanisk, men aldrig som beräkningsbar för människan; mest betraktad som nyckfull och hänsynslös.

Ödets nycker. Du ska inte utmana ödet. Lägg ditt liv i ödets händer. Vadå öde? Jag köper inte tanken att det finns en bakomliggande makt bakom varje människas liv. Vad eller vem skulle det vara då? Gud? Nej, att tro på ödet känns så opåverkningsbart.

Jag tror mer på slumpen, resultat eller yttring av omständigheter som inte kunnat förutses eller kontrolleras. Jag tror att det är slumpen som ofta styr. Det som händer, det sker. Slumpen kan påvisas rent statistiskt. Det ligger mer rimlighet bakom slumpen. Gå rakt ut i gatan och undvik att se dig omkring. Det går säkert att räkna ut rent statistiskt hur många gånger du kan göra det innan du till slut blir överkörd.

Om jag missar tåget, som sedan kolliderar med ett annat tåg och alla ombord dödas eller skadas, är det i mina ögon inte ödet som gjorde att jag missade tåget utan slumpen. De som kom med tåget i tid hade otur. Jag som missade tåget hade tur.

Om jag köper en trisslott och vinner 50.000 kronor är det enbart slumpen som gjorde att ingen före mig hann köpa lotten som gav vinst. Hade jag haft otur hade mannen före mig i kön helt plötsligt fått för sig att han också skulle köpa en trisslott och då hade han förmodligen fått trisslotten, såvida han inte valde att begära att inte få den lott som låg överst i lotthögen – utan ville välja själv och drog en annan lott som var en nitlott.

Tur – ogynnsam händelse(utveckling) som enbart beror på slumpen.
Otur – gynnsamma omständigheter som enbart beror på slumpen.

Slumpen kan man påverka. Jag tror på intuition och att man bör följa sina inre vibrationer, bejaka sina känslor, lyssna på sina ingivelser och framförallt inte förneka den medfödda instinkten.

Ta en våldtäktsman. Ofta sker hans urval av offer rent slumpmässigt. Du kan motverka att du blir våldtagen genom att undvika att gå genom mörka parker eller ta en taxi hem ända till porten. Sitter du på bussen och får dåliga vibbar av någon, som dessutom kliver av vid samma hållplats som dig? Stanna där det är ljust och ring någon och berätta att du är orolig. Be sedan den personen komma och möta dig eller ringa efter en taxi.

Du själv kan påverka i vilken riktning ditt liv ska gå. Visst kan du gå och göra högskoleprovet och chansa på att du har tur och grejar det rakt av. Men förbereder du dig innan har dina chanser ökat rejält att klara det.

En kvinna kan ha samlag utan preventivmedel och hoppas på att hon inte blir gravid. Blir hon gravid är det en kalkylerad slump/risk. Men risken att bli gravid minskar om kvinnan gör något aktivt för att detta inte ska ske, exempelvis käkar p-piller eller ber killen använda kondom.

Röriga tankar.
Bara för att jag spann igång på ordet tillfällighet som är en synonym till slump.

Citat:
"Så snart en kvinna tänker någorlunda
snabbt så kallas det intuition."
BARBRO ALVING

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 6, 2004 06:22 EM

Kommentarer

Då hänger jag med Bengt. Jag blev lite konfunderad över ordet ödet i meningen.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 8, 2004 04:41 FM

Jepp Annica...Det var det jag försökte poängtera men dock såg jag att jag hade formulerat mig litet klumpigt på ett ställe.

"Det är nog så att ödet är en del av vår utveckling...Vi överlever för vi organiserar det slumpmässig i vårt liv."

Jag menar givetvis här slumpen är en del av vår utveckling...eftersom det är delvis slumpen som styr vilka exceptionella händelser vi är med om...

Hur som helst kan man nog se det så att det nog är den som är bäst på att komma ihåg och reagera på exceptionella händelser så som Apan som knäcker en nöt har större chans att överleva och fortplanta sig.

Skrivet av: Bengt datum: juli 7, 2004 07:49 EM

Trueto - när är Pride? Blir det någon träff som förra året? Jag kommer gärna.

Bengt skriver: Det är nog så att ödet är en del av vår utveckling...Vi överlever för vi organiserar det slumpmässig i vårt liv.

Men öde och slump är inte samma sak. Jag köper det att vi organiserar det slumpmässiga i vårt liv. Slumpen är även en del av utvecklingen. Apan som kom på att man kunde knäcka nötter via en sten kom säkert på det av en slump. Det var nog inte ödet.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 7, 2004 05:04 FM

Man kanske ska tillägga att man har en tendens att minnas speciella tillfällen som sammanfaller...Man kommer knappast ihåg om man tänkt att man kanske skulle stöta ihop med sina föräldrar, men sedan händer inte det som man tänkt.

Det är egentligen självklart att sådant som sticker ut ifrån den statistiska omöjligheten är mer minnesvärt än de tillfällen som följer den statistiska verkligeheten.

Köp en lott och tänk på hur många gånger du minns just den där nitlotten. Om du vinner 1 miljon är det knappast något du glömmer bort...

Man kan nog säga att vi är programmerade att komma ihåg saker som är exceptionella...Det gör nog så att vi tjänar att minnas sådana saker...Kom ihåg var det där stället jag finner så många kantarellet...

Det är nog så att ödet är en del av vår utveckling...Vi överlever för vi organiserar det slumpmässig i vårt liv.

"Survival of the fittest". Tur att vi är så anpassningsbara...fast igen det kanske inte är tur...utan helt enkelt anpassning.

Skrivet av: Bengt datum: juli 6, 2004 10:59 EM

Oj, nu är du inne på stora tankar. Öde eller slump? Mitt favoritämne!! Du skall inte till Pride i år?? (;-)

Skrivet av: Trueto datum: juli 6, 2004 10:42 EM

Gick på stan och tänkte att "tänk om jag träffar mina föräldrar på stan"; någon minut senare springer jag rakt på dem på gatan .. slump? eller ödet?

Skrivet av: Daniel Olovsson datum: juli 6, 2004 08:58 EM