« Dyr (o)äkta tavla | Startsidan | Grattis! »

11 juli 2004

Att straffa brott med brott

Stationsvakt skrev om detta, för oss, kanske lite konstiga sätt att hämnas en "oförätt". Att straffa "brott" med brott kan inte vara rätt sätt.

Indiskor våldtogs efter brott mot kastregler! Ja, nu var det inte de kvinnor som våldtogs som hade brutit mot några kastregler, utan det var mamman och två mostrar till en 19-årig pojke som rymt med en 14-årig flicka från en högre kast och gift sig med henne.

Jag minns att jag läste något liknande i en putteliten notis häromdagen i en av våra kvällstidningar. Det var en liten flicka (runt sju år) som hade lekt med en jämnårig kille av en annan kast, det som ansågs mest frapperande (förutom brottet mot kastreglerna) var att de hade de varit ensamma i rummet. Inget underligt i våra ögon. Barn leker. Barn kan leka ensamma i timmar om leken är rolig. Men av byrådet ansågs detta som ett stort brott, från flickans sida. Hon fick domen att hon skulle dö. Den som ålades att utföra avrättningen var hennes egen far och som tur var vägrade han. Han och hela familjen fick fly. De får skydd av polis på nya tillflyktsorten och byrådet polisanmäldes. Jag minns inte riktigt vem som hade gjort polisanmälan, om det var en polis eller en lokal politiker som fått nys om händelsen.

Notisen var bara på några rader, men jag satt länge och kikade på den – ungefär som om jag skulle kunna läsa ut något mellan raderna. Men sedan föll notisen i glömska och jag kom ej ihåg den förrän jag läste Stationsvakt inlägg.

Kastdiskriminering är förbjuden enligt lag i Indien sedan 1949. Men det är en tandlös lag eftersom kastreglerana lever kvar och frodas än i dag. Att vara kastlös måste vara hemskt. Att vara en kastlös kvinna än värre. Daliter kallas de kastlösa, de anses oberörbara.

Läs gärna artikeln i AmnestyPress, "I Indien börjar våldet mot kvinnor redan i livmodern".

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 11, 2004 06:38 FM

Kommentarer

Jag kan inte heller förstå. Jag skulle inte vilja förstå heller.

Annica

BTW - vinner jag x antal mille så får du några så du kan göra en bra svensk film, de regnar ju inte lika tätt som regnet just nu precis. Jag gillade Tomten är far till alla barnen. Precis min smak.

Skrivet av: Annica Tiger datum: juli 11, 2004 02:28 EM

Jag kan inte sätta mig in i deras tankegångar. Det är helt omöjligt. Jag KAN inte förstå.

Skrivet av: Monica datum: juli 11, 2004 01:49 EM