« Att handla på nätet | Startsidan | Blandat svammel »

1 juli 2004

Att osynliggöra våldet

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) är den genomsnittliga kvinnomördaren svensk, svartsjuk och dessutom ofta stupfull. Dessa mord brukar inte hamna på löpet, ofta blir det en liten notis inne i tidningen – "Familjebråk slutade i tragedi". Morden osynliggörs med andra ord. Nedvärderas rent nyhetsmässigt. Men det görs ofta däremot inte mord när förövaren är från en annan kultur och det då benäms med det olustiga epitetet "hedersmord".

I DN, se länk ovan, är detta ett fenomen som exempelvis Nationaldemokraterna utnyttjar. Jag citerar ur artikeln:

På den vita fläcken på nyhetskartan finns i stället utrymme för mytbildning. Nationaldemokraterna använder luckan för att hetsa mot det våld som man säger begås av muslimska invandrare. När nationaldemokraternas affischnamn Tor Paulsson i helgen greps för misshandel av sin sambo förklarade partiets chefsideolog i DN att det "fanns en skillnad" mellan Paulssons våld och det påstådda "muslimska våldet".

"Skillnaden är inställningen till vad som är rätt och vad som är fel. Om Tor Paulsson gjort det här är jag övertygad om att han ångrar sig. Det gör inte människor från den muslimska kulturen", säger chefsideologen till DN.

För att inte tala om alla fall av kvinnomisshandel som osynliggörs. Mörkertalet är stort. De flesta polisanmälningar, om kvinnan nu gör en sådan, läggs ned. Inte för att anmälan var falsk eller att inget brott har begåtts, utan för att polis och åklagare inte prioriterar dessa brott, samt att resurserna inte finns att utreda dem alla även om viljan fanns.

I Sverige kommer 16 kvinnor att mördas av sina sambor och makar i år, statistiskt sett. Lika många mördas av okända gärningsmän. Fast i det sistnämda brukar det i många fall till slut visa sig att det inte är en okänd gärningsman utan det är en närstående. Vem minns inte kvinnan som skulle gå ut och titta till hundarna och sedan bara försvann i det blå? Sa sambon, som hade dödat henne medelst strypning och grävt ned kroppen invid huset.

Olika siffror nämns alltid när det gäller statistik och egentligen tycker jag antalet är ganska ointressant. Att fenomentet förekommer är mer intressant. Inte om det sker var tionde dag eller var sextonde dag eller...

Jag var inne på BRÅ:s sajt
och hittade dessa siffror för 2003 i en pdf-fil:
Fullbordat mord och dråp samt misshandel
med dödlig utgång (1, 2, 5, 6 §§)
Mot kvinna 66
Med användning av skjutvapen 9
Utan användning av skjutvapen 57

Våld är våld.
Mord är mord.

// Annica Tiger

Annica Tiger juli 1, 2004 06:05 FM

Kommentarer

Som jag säger. På den sjunde dagen vilade han. Struntprat! Han gjorde sitt största misstag, människan...

Skrivet av: Claes datum: juli 1, 2004 11:46 FM