« Opec visavi G7 | Startsidan | Datorn styr allt numera »

25 maj 2004

Utvisas till en säker död?

Under det här året har minst fyra kvinnor dött genom hedersmord (jag tycker inte om det ordet men har inte kommmit på något bättre) i Jordanien, under 2003 dödades 17 kvinnor och under 2002 22 kvinnor i s.k hedersmord. En kvinna får inte begära skilsmässa i Jordanien, då anses hon vanära och dra skam över släkten, både kvinnans och mannens.

En kvinna lyckades fly från en mångårig psykisk misshandel. Hon trodde att i Sverige skulle hon och barnen få lugn och ro. De som hjälpte henne att fly gav henne fel råd och uppmanade henne att lämna fel uppgifter till svenska myndigheter. Men det är bara att tänka sig själv in i samma situation. Råd som ges i en sådan stressad situation, av någon man tror vet hur det funkar, skulle nog även jag följa – i tron att rådet var välmenat och vettigt.

Hennes man har spårat henne till Sverige och har kommit hit och trakasserat henne här i Sverige, samt gör det fortfarande hemifrån Jordanien, samt där helt lögnaktigt anmält henne till en religiös domstol i Amman - för religionsbyte. Det är samma sak som att utdöma ett dödsdom på henne.

Nu ska hon och barnen utvisas. Utlänningsnämnden är fullt på det klara med att hon riskerar att mördas när hon återvänder till Jordanien. Hur kan man då ta detta beslut? Så långt sträcker sig vår vilja när det gäller kvinnofrid och att förhindra hedersmord. Detta kanske bara gäller svenska medborgare och ska jag vara ärlig kan vi inte ens sköta det här hemma på hemmaplan på ett tillfredställande sätt. Men det är ingen ursäkt att utvisa denna kvinna till en säker död.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 25, 2004 05:27 FM

Kommentarer

Utbildning är a och o i kampen mot fattigdom. Jag tycker att vi i västvärlden måste se till att vi delar med oss av vår kaka, som Bengt så riktigt påpekar är bakad av orent mjöl.

Indien är ett annat exempel. Ett stort land, med många fattiga men även med många väl utbildade. Många av deras programmerare slår lätt våra på fingrarna. Men ändå så utnyttjas deras potential inte för att Indiens fattiga ska få det bättre, genom att utveckla landet, utan många I-länder köper deras tjänster, till billigare pris än vad de skulle fått betala hemmavid. Det här går att utveckla än mer, jag skrev för ett tag sedan om alla Callcenter som flyttar ned till exempelvis Indien.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 25, 2004 12:39 EM

Har du funderat på varför de lever i fattigdom?

Du tror inte det har att göra med att kolonialmakterna en gång i tiden anekterade deras rikedom som deras...Slavhandel mm...

Och Sverige var inget undantag. Vi var också nere i Afrika och "handlade" med deras rikedom...

Att vi dessutom går med i EU befäster I-ländernas ställning i handel...

Ta hit folk så att de kan få kunskap om modern teknik och samhälle som de sedan kan ta med sig ner till sina hemländer...

Vi kan dela med oss av kunskap om teknik så att deras situation bli bättre.

Så länge vi arbetar för stora materiella skillnader kommer terrorismen att gro hos människor som idag ser dessa stora orättvisor.

De kan man inte ta bort med vapen och hot som USA försöker göra....

Hälsningar Bengt

Skrivet av: Bengt datum: maj 25, 2004 10:57 FM

Som flyr undan fattigdom? Det blir ganska många som ska hit då du... Med tanke på att en stor del av Afrikas befolkning är att betrakta som fattig. Är det inte bättre att hjälpa dem på hemmaplan?

Skrivet av: Monica datum: maj 25, 2004 10:21 FM

Det här är som vanligt tjänstemän/kvinnor som rider på sina paragraferm samtidigt som de har en politisk press på sig att agera enligt en viss norm.

Det vore bättre om man tog besluten redan när de först kommer i kontakt med Sverige så slipper vi en del av dessa tragedier.

Själv tycker jag att vi ska ta emot fler som flyr undan fattigdom och förtryck.

Hälsningar Bengt

Skrivet av: Bengt datum: maj 25, 2004 07:56 FM