« Mellan hägg och syren | Startsidan | Övervägande bra kritik »

18 maj 2004

Information är ett måste

Tänk om någon hade begått övergrepp på dig, samt hotat dig – dessutom skadat dina husdjur och eldat upp din hund. Denna någon blir dömd till sluten vård med särskild utskrivningsprövning.

Skulle inte du tycka att det vore en rättighet att få vetskap om denna person rymmer, har obevakad permission eller helt sonika skrivs ut?

Jag tycker att det är ett solklart krav att kunna ställa att få denna information. Det kan ju gälla ditt liv. Dina barns liv. Dina husdjurs liv. Nu fick inte den f.d sambon denna information. Men hon hade turen att se honom smyga runt i närheten av sin bostad och ringde polisen (antagligen rätt uppskärrad minst sagt) och fick först då besked om att han rymt. Nu har hon tvingats fly sitt hem. Jag kan bara ana hur hon mår.

Det finns många exempel på att när någon skrivs ut, efter att begått brott som nämns ovan, direkt styr kosan mot sitt offer för att antingen fortsätta eller avsluta det hela. Häromveckan blev en kvinna dödad, mannen skrevs ut och åkte direkt och avslutade det han försökt med tidigare.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 18, 2004 05:00 EM

Kommentarer

Kan inte det här vara brottsligt?

Det är väl tyvärr så att när en man i en sådan här situation avtjänat sitt straff - då tvingas samhället "avvvakta" nästa brott mot kvinnan (som ofta kommer!). Ändå: ett avtjänat straff är ett avtjänat straff. Det är ju så vårt rättssystem ser ut, vilket väl också är det enda rimliga.

Men under strafftidens bestånd?! Det finns något som heter att utsätta någon för allmän fara. Jag kan det inte - jag skall erkänna det. Men jag undrar? Kan inte detta vara tillämpligt? Alltså att straffanstalten utsätter kvinnan för allmän fara - genom att underlåta att informera henne om permission?

Skrivet av: Carina datum: maj 19, 2004 07:29 EM

Det är för löjliga straff i detta land. Mycket går på godtrohet. Hur kan någon lita på en som är mer eller mindre galen?

Skrivet av: Claes datum: maj 19, 2004 12:06 EM

Det är otroligt, men tyvärr finns det alltför många exempel på denna problematik.

Varför ska den som inte sitter i fängelse "lämna" sitt vardagliga liv, bara för att man släpper ut någon på permission. Permis ska överhuvudtaget inte beviljas förrän man har koll på läget, det vill säga att man ge permis utan risk för att den som sitter inne begår nya brott ute.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 18, 2004 08:31 EM

Jag är verksam inom kvinnojouren. För nå´t år sedan ringde en kvinna själv till fängelset för att kolla om det var någon permision på gång för mannen som försökt döda henne. Hon hade fått löfte att de skulle höra av sig från anstalten när det blev aktuellt med permis men för säkerhets skull tog hon själv kontakt. Då visade det sig att mannen skulle ut på sin första permision dagen efter och ingen hade tänkt på att kontakta henne. Det värsta var att hon blev tillsagd att absolut inte uppehålla sig i sin lägenhet under mannens tid ute och att hon om möjligt borde lämna stan! Hur i hela friden kan man från anstalten överhuvudtaget bevilja permision om man anser att den fd frun bör lämna stan för sin egen säkerhets skull.

Skrivet av: Helena datum: maj 18, 2004 08:11 EM