« Nemo | Startsidan | Ha ha... »

11 maj 2004

DNA-register

DNA-teknikens framsteg kan lösa gamla mord. Häromdagen läste jag att Palme-utredningen hade fått ny fart på grund av detta. Jag hoppas verkligen att de kan binda det DNA som återfanns på hans kropp till en gärningsman. Det räcker med en torkad droppe av saliv eller en mjällflaga för att numera kunna göra en korrekt analys.

I Eskilstuna öppnar de ett arton år gammalt mordfall. Polisen sätter sitt hopp till DNA-teknikens framsteg och den ökade kunskapen om hedersrelaterat våld står det i artikeln.

Finland ligger långt framme när det gäller att bygga på sitt DNA-register såg jag på TV häromdagen. Där uppklaras många brott på grund av att detta register finns. Lite Storebror-aktigt över det hela, men kan grova brott klaras upp så tycker jag DNA-register i sig självt har en funktion att fylla. Svår balansgång. Svåra frågor.

// Annica Tiger

Annica Tiger maj 11, 2004 05:49 FM

Kommentarer

Det registret som ska finnas är egentligen 2 register. Där det ena är själva DNA med ett nummer vilket inte säger något så länge det inte finns någora personliga uppgifter på det. Det andra är det med personliga upplysningar kopplade med ett nummer till själva DNA-registret. Nu kan man bara hoppas att dessa inte förvaras på samma ställe. Så ska det naturligtvis läggas upp om dom har något förstånd.

Skrivet av: Claes datum: maj 11, 2004 12:43 EM

Ja, dna-register kan användas på fel sätt. Det är det som är det farliga, samtidigt som jag ser nyttan av det i brottsbekämpning. Men det är som du säger, risken finns att försäkringsbolag och arbetsgivare kan få ta del av det.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: maj 11, 2004 10:33 FM

Det är inte så bra då jag gissar att dessa register kommer så småningom att hamna i försäkringsbolags händer...

Krav kommer ställas från företag...Kommer vi att få A- respektive B-människor...Läs Brave New World av Aldous Huxley...vi är på sätt och vis redan där...Skrämmande...Individen styrs i dag av den ekonomiska verkligheten istället för den politiska idealismen...

Det gör att sådana register är väldigt farliga i Samhällets tjänst...eftersom det är ekonomisk verklighet som styr och inte människors värde..

Hälsningar Bengt

Skrivet av: Bengt datum: maj 11, 2004 10:11 FM