« Vargen är i fara | Startsidan | Vad får man skriva? »

22 april 2004

Rättvisan är inte blind

Rättvisan är blind säges det. Vi ska alla vara lika inför lagen. Men är vi det? Troligen icke.

Att köra rattfull är tydligen ett värre brott om man inte är född svensk, det vill säga om man är invandrare – annat kan inte tydas eftersom de får oftare hårdare straff.

Är det polisen som har fördomar och påverkar underlaget till rätten? Har rätten fördomar som dömer hårdare eller vad handlar det om? Full som full. Rattfylla som rattfylla. Fortkörning som fortkörning. Våldtäkt som våldtäkt. Mord som mord. Det ska inte spela roll om det är en kvinna, man, invandrare, direktör, greve eller hemlös. Det är skillnad mellan folk och fä. Jag börjar faktiskt fundera på om det inte är omvänd ordning på fä och folk bara :).

Radioprogrammet Kaliber har gjort en undersökning som påvisar att invandrare döms hårdare och oftare än svenskar när det gäller rattfylla. Det är inga små skillnader heller. Det vore intressant med en granskning om det inte är så överlag vid alla brott. Även en granskning om huruvida samhällsklass är avgörande skulle säkerligen ge besked om att vi inte är lika inför lagen.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 22, 2004 07:37 FM

Kommentarer

Att invandrare döms till allvarligare påföljder (högre bötesbelopp, längre strafftider o.s.v.) är generellt - det gäller alltså inte bara vid rattfylleri. Du skriver att det vore bra med en "granskning". Det är redan granskat - många ggr. Jag tror att Brottsförebyggande rådet (www.bra.se - som jag minns adressen) har statistik i frågan. Det är slarvigt att jag skriver min kommentar hos dig nu, utan att titta först. Men nu gör jag det iaf. Och finns inte siffrorna hos Brottsförebyggande rådet så finns de ngn annanstans. Ty jag vet helt säkert att man undersökt saken! Och jag tycker att det är guld att du tar upp saken! Vissa saker, förtryck av olika slag i samhället, kanske man motarbetar bäst genom att aldrig "släppa taget". Tjata, tjata, tjata - och arbeta med det. Du "tjatar"! Det är bra!!! "Tjöta" på! ;-)

Jag håller med Monica - just avs rattfylleri är ju brottet extremt just mätbart. Det är intressant.

Skrivet av: Carina datum: april 22, 2004 08:55 EM

Vad som är konstigt är att någon öht döms olika. Borde inte straffen vara fastställda? Har du si och så promille blir det si och så i straff? Då slapp man ens undra över sånt här. Rattfylleri är ju ett brott som går att MÄTA till skillnad mot många andra.

Skrivet av: Monica datum: april 22, 2004 11:52 FM

Jag säger det igen. Sverige har inget rättssystem. Det är ett system bara. Men det finns många system där "Fatal Error" passar in bättre...

Skrivet av: Claes datum: april 22, 2004 10:15 FM