« Tjernobyl | Startsidan | Överklassproblem »

4 april 2004

Incestfall heta potatisar

Att vara oskyldigt dömd måste vara det värsta som kan hända en människa. Att berövas sin frihet, fast man är oskyldig. Att VETA att man har rätt, men ingen tror på vad man säger eller förnekar. Jag skulle tycka att det vore en mardröm, likt en Kafka-roman. En sak om man har begått ett brott. Då ska man straffas. Då ska man berövas sin frihet. Men som jag skrev häromdagen, det ska inte bara vara inlåsning utan även vård.

Jag läste om mannen som dömts till åtta år för grov misshandel och sexbrott mot sin dotter. Tyvärr såg jag inte "Uppdrag granskning", som tydligen tog upp detta. Att inte mannen får sitt fall prövat igen, om det nu är som det påstås att åklagaren har hanterat fallet klumpigare än klumpigast? Det finns folk som dömts för mord, men då nya bevis eller annat material kunnat tagits fram så har fallet prövats igen, även om det i vissa fall tagit många år innan ny prövning skett. Inom bara några år nu har två män, som dömts till långa fängelsestraff, släppts och blivit helt friade från det de dömdes för.

Många som begår övergrepp på barn blir aldrig straffade eller ens utsatta för en förundersökning. Du ska i princip tagits på bar gärning om du ska riskera att bli fälld. När det då går så långt som till en förundersökning borde man kunna kräva att den håller måttet och garanterar en rättvis rättegång. Det här sjabbleriet som tycks ha förekommit i detta fall gynnar bara dem som begår övergrepp, men utan att åka dit. De är betydligt fler än de som döms oskyldiga. Tyvärr! Än fler lär gå fria nu. Incestfall är som heta potatisar i rättsväsendet. Nu lär de bli som glödande kol. Ingen kommer att vilja att ta i dem. De som i slutändan drabbas är de barn som utsätts för sexuella övergrepp. Tro mig de finns. Nu lär de blir än mer rättslösa.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 4, 2004 05:29 EM

Kommentarer

Hej, Monica Dahlström-Lannes har också tagit upp Uppdrag Gransknings grovt vinklade program i en debattartikel som kan läsas på http://www.roks.se/debatt/2004/0406_uppdrag_granskning.html

MVH Erik

Skrivet av: Erik Rodenborg datum: juli 17, 2004 08:12 EM

Jag läste om detta på
http://www.roks.se/ och visst kan jag nu hålla med om att det finns tvivel huruvida programmet Uppdrag Granskning vinklade grovt till mannens fördel, vilket förstärktes i den artikel jag länkar till.

Ja, nu vet jag inte riktigt vad jag ska tro på.

Men som jag skrev incesträttegånger är heta potatisar lär numera bli heta glödande kol och till syvende och sist skadar de barnen, de som drabbats och de som kommer att drabbas.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: april 5, 2004 03:10 EM

Jag såg inte hela "Uppdrag granskning" men av det lilla jag såg så framstod det ju som om det begåtts en massa fel och att den här mannen kanske också är oskyldig.

Det framgår däremot inte att "Uppdrag granskning" bortsett från en massa fakta som är till pappans nackdel.

Monica Dahlström-Lannes har studerat domarna och efter det anmält "Uppdrag granskning" till Granskningsnämnden för partiskhet.

"Man har systematiskt valt att endast föra fram saker som talar för hans oskuld-att flickan skulle vara mindre trovärdig än pappan är en mycket märklig bedömning" säger Monica Dahlström-Lannes.

Av domarna framgår bla, styrkt från rättsläkare, att pappan även misshandlat dottern i flera fall. Skador i underlivet finns också dokumenterade. Detta nämns inte i programmet.

Inte heller nämns att "Ulf" tidigare dömts för våldsbrott ett tiotal gånger, misshandlat flickans mamma, kört på flickans fosterpappa med en bil, att han via brev uppmanat dottern att anklaga sin mors sambo för sexuella övergrepp och att en av de andra män som misstänktes för övergrepp på dottern, men som enligt "Uppdrag granskning" också kan vara oskyldig, tidigare är dömd för sexualbrott vid två tillfällen - brott som förövaren erkänt.

Detta står att läsa i Kvinnotryck nr 2 april.

Samhällsprogram är viktiga och nog borde man väl kunna förvänta sig att åtminstone dessa journalister arbetar seriöst. Det är mycket möjligt att den här fallet är klantigt och felaktigt skött men det känns inte särskilt trovärdigt att man väljer att utelämna så mycket graverande för "Ulf" för att få det att framstå på ett sätt som man bestämt sig för på förhand.

Skrivet av: Helena datum: april 5, 2004 02:43 EM