« Storebror ser dig | Startsidan | Barn som begår brott »

15 april 2004

Hårdporr i barnkammaren

Jag såg Dokument inifrån i går som handlade om hur hårdporren är på väg in i barnkammaren. Det går i repris den 18:e april och jag kan rekommendera alla föräldrar att se det programmet, om de nu missade möjligheten i går. Det var balanserat och inte många moralkakor serverades och det är bra. Skrämselpropagande brukar bara innebära att den som borde ta åt sig istället skärmar av.

Jag har tidigare skrivit om skumrasksajten www.snyggast.se och berättat vilka fula fiskar som ligger bakom den sajten. Den sajten tog de bland annat upp, men gick inte på djupet med vilka som ligger bakom tycker jag. Där hade de kunnat gräva lite djupare. Denna sajt besöks av hundratusentals svenska ungdomar. Det har blivit en mötesplats på nätet. Synd bara att det inte ligger seriösa ägare bakom.

Förr varnade man, och kanske gör så även i dag, om fula gubbar och gav förmaningsord att inte prata med främmande gubbar, att inte följa med in i okända mäns bilar eller följa med fula gubbar hem. Numera tror jag att föräldrar och skola måste prata mer om ett annat skydd. Att inte lämna ut sig för mycket på nätet. Att inte tala om vad man bor, att inte lämna ut telefonnummer eller lägga ut bilder av sig själv på nätet, om de kan missbrukas. Föräldrar måste börja intressera sig för vad deras barn gör ute på nätet. En undersökning påvisar att cirka 70 procent av alla 15-16-åringar surfar på porrsidor och siffran är 18 procent för barn under 11 år.

Nu tror jag personligen inte att porr i gemen skadar barnen, mer då att de får funderingar och frågor som kanske ingen kan svara på. Djursex måste te sig väldigt främmande för en 11-åring eller porr som visar på att någon kör in hela underarmen i en kvinnas kön. Det är kanske inte den bilden vi vill ge våra barn när det gäller kärlek och samlevnad? Jag är faktisk mer oroad för de bilder barn exponeras på andra sajter, lik som legat i vatten i ett halvår, bilder på självstympare, mordoffer och andra bilder, som även skulle ge en vuxen mardrömmar. Hur hanterar barnen det? Vem kan de tala och ventilera sina frågor om detta? Det är du som förälder som kan och bör vara ditt barns största stöd och den som barnet väljer att vända sig till med sådana frågor. Men de föräldrar som inte hänger med har nog svårt att förstå detta behov?

De bilder som läggs ut på www.snyggast.se och som ibland är rena rama porrbilderna, i syfte att få så höga poäng som möjligt och därmed en hög status bland polarna, kan och brukar nog tyvärr hamna på mindre smickrande sajter och sammanhang. Utan att den som lägger ut dessa bilder förstår konsekvenserna av sitt handlande. Hur kul är det på en skala från noll till tio att upptäcka sin bild på en www.sexurl.domän om två år? Eller att pappa, som smygsurfar på nattkröken, upptäcker sin dotter på en sajt där bilder av henne absolut inte borde exponeras? Det berättades om i programmet att det till och med förekommer att pojkvänner lägger ut nakenbilder på sina tjejer eller att kompisar, för att busa eller djävlas, lägger ut bilder på tjejernas ansikte med inklippta bilder av en annans nakna kropp. I Photoshop är allt möjligt.

Mycket att fundera på. Jag hoppas alla föräldrar börjar fundera på detta. Det går inte att "stänga" Internet. Det går inte att censurera bort det man inte vill att barnen ska se, även om vissa försöker saluföra sådana program. Men det finns datorer på andra ställen än i hemmet. Nej, information och upplysning är A och O i detta fall. Det tror i alla fall jag. Vad det nu kan vara värt?

// Annica Tiger

Annica Tiger april 15, 2004 08:33 FM

Kommentarer

Mycket intressant och läsvärt, jag hoppas det når många barnföräldrar. Kunde dock kanske nämt att vissa borde akta sig så att deras barn inte blir datanarkomaner. Tyvärr är jag obotlig ;)

Skrivet av: Sircus datum: april 16, 2004 12:19 FM