« På tapeten igen | Startsidan | Demokratifråga »

24 mars 2004

Straff eller vård

Mijailo Mijailovic fälldes för mordet på Anna Lindh och fick livstids fängelse. Inte helt oväntat kanske. Men jag tycker faktiskt att tingsrätten skulle ha godkänt, det både försvarare och åklagare pläderade för, att den rättspsykiatriska undersökningen skulle granskats av Socialstyrelsens rättsliga råd. I ett så delikat fall som detta ska alla resurser uttömmas, för att påvisa att det är helt utan tvivel att han var fullt frisk när dådet begicks, eller inte.

Nu kanske hovrätten kommer att tillåta detta. För jag tror inte att det stannar här. Domen kommer att överklagas, allt annat vore tjänstefel av försvararen Peter Althin. Livstids fängelse är ett rimligt straff. Men det kanske skulle ha varit livstids vård? Nu finns inte det. Men ibland skulle jag önska att kriminalvården verkligen var vård och inte bara inlåsning i knökfulla fängelser.

Inlåsning skapar "heta vulkaner", som kan utlösa våldseruptioner, både inne i fängelset – i värsta fall sedan när de släpps ut. För ut kommer de flesta, förr eller senare. Till vilket liv? Det gamla vanliga hederliga tänkte jag skriva, men byt ut till ordet ohederliga. För de flesta blir återförbrytare. Det är inte lätt att bryta gamla mönster. Skaffa ett nytt liv. Skaffa nya vanor. Skaffa nya vänner. Skaffa ett jobb. Skaffa en lägenhet. Här spelar KRIS och andra aktörer en stor roll.

Nej, jag ömmar inte speciellt för kriminella. Om nu någon undrade. Men jag tycker att det finns ett systemfel här.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 24, 2004 05:45 FM

Kommentarer

I USA har det visat sig i efterhand att många som avrättats varit oskyldiga. Lite svårt att göra något åt i efterhand eftersom personen som sagt dött. Jag är emot dödsstraff på grund av detta ovan, samt att det är inte humant att samhället dödar som straff.

Annica

Skrivet av: Annica datum: mars 25, 2004 08:13 FM

Vad är det för jidder? Inför dödsstraff i Sverige!

Skrivet av: Anders datum: mars 24, 2004 08:40 FM