« Trolleri | Startsidan | Djurplågeri »

19 februari 2004

Svarta hål

En del människor bär på svarta hål i själen, hål som slukar all livsglädje. Det hålet går att läka och tillsluta, även om det kan synas vara svårt.

Men svarta hål i rymden är en annan sak. Det är så abstrakta saker att det är svårt för en lekman att ta till sig och förstå.

Jag har sett på TV nu i dag rörliga bilder hur ett svart hål slukade en stjärna. Detta skedde på miljoners miljoners ljusår bort och inget som hotar oss på Vintergatan. Man såg "hålet" och man såg stjärnan som löstes upp när det kom för nära och hur materian sögs in i hålet. Helt enkelt fascinerande. Jag har sett det gång på gång nu och jag bara sitter som fastfrusen framför bilderna.

Men vi har faktiskt ett eller flera svarta hål även i vår galax. Men det är ingen risk att jorden hamnar där hux flux. Hoppas jag :).

Vad finns bakom de svarta hålen? Nya världar? Jag är intresserad av astronomi, men har inte velat utveckla det intresset för jag tror att jag skulle bli totalt uppslukad av denna oändlighet, rent av knäpp. Skrämmande, men intressant.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 19, 2004 07:37 EM

Kommentarer

jag tycker de är fina

Skrivet av: kotten datum: maj 12, 2004 04:28 EM

Svarta hål är troligtvis en föredetta stjärna (stor stjärna) som exploderat (snarare inploderara av sin egen vikt) i en Supernova, trycket i mitten leder till att tjärnan kolapsar in i sig själv, och får en enorm dragningskraft, (som flera miljoner solar) och slukar allt i sin väg, själva svarta hålet han vara mellan partikelstorlek till långt större än jorden, i det svarta hålet sammlas all materia som den kan absorbera, resten skickas ut i rymden genom ENORMA jetstrålar som kan sträckas genom hela galaxen.

Skrivet av: Max datum: april 21, 2004 02:31 EM

Annica: Nja, inte riktigt så. Hålet slukar alla slantar jag stoppar i plånboken.

Skrivet av: r2 datum: februari 20, 2004 11:00 FM

Chadie undrade samma sak om vad som finns bakom de svarta hålen. Jag lägger in samma kommentar som jag gav till henne:

Vad som finns inuti ett svart hål läste jag om på en hemsida:
" Inuti ett svart hål finns en singularitet, ett område som det behövs ny fysik för att beskriva."

Källa: http://www.teorfys.uu.se/people/lindstrom/

Skrivet av: Johnny datum: februari 20, 2004 09:31 FM

När jag var liten läste jag oxå uppslagsböcker som vanliga romaner. Jag kunde läsa i timmar helt inne i allt det underbara underliga som finns i vår värld. Synd bara att så lite har fastnat :).

Svarta hål i plånböcker? Sugs pengarna in där då r2? ;)

Annica

Skrivet av: Annica datum: februari 20, 2004 06:46 FM

Vet du, Annica, jag har ett svart hål i plånboken. Det slukar allt. ;)

Skrivet av: r2 datum: februari 19, 2004 11:47 EM

Tobbe: Det är väl bara små hjärnor som slukas av internet. Alla vi andra står emot dragningskraften och utforskar farligt nära bara.

Skrivet av: Jontas datum: februari 19, 2004 11:19 EM

Visst är det fascinerande!? Hur otroligt stort kosmos är, och hur vi bara är likt små amöbor som bebor en miniatyrplanet i det hela. Är själv totalslukare av allt jag kan få läsa/veta om detta. Jag förstår dig! :) 1995 var jag intresserad av Internet, men ville inte utveckla det. Jag var rädd att att jag skulle bli slukad med tanke på att jag kan ligga på golvet timtals och sträckläsa uppslagsböcker... ;)

Skrivet av: Tobbe datum: februari 19, 2004 09:26 EM