« BosseDubbdäck | Startsidan | Hycklare »

1 december 2003

Kändisfotografer

Svenska paparazzifotografer brukar vanligtvis vara ganska städade jämfört med utländska dito. Men jag tror att det i sinom tid kommer att nå hit också att de ligger och lurar i vassen, redo att ta bilder på allt som rör sig.

Jag läste i går om Robyn som nyligen drabbats av en mycket närgången fotograf, Daniele Di Stefano. Nu blev det visst bråk och fotografen fick sig en fysisk åhutning.

Varför han fick sina fiskar varma kanske man förstår när han säger så här:
– De äldre paparazzifotograferna är för mesiga.

Jag tycker att även "kändisar" måste få vara ifred ibland. Säger de att de inte vill att bilder ska tas måste det respekteras av fotograferna.

Våra svenska tidningar är faktiskt ganska balanserade vid bildval vid publicering, samt i texter – förutom Hänt i knävecket och andra skvallerblaskor. Det kan bero på att det då finns en Pressombudsman dit de som upplever sig kränkta kan vända sig till, samt pressetiska regler de flesta tidningar följer.

Men numera hamnar mer och fler bilder ute på nätet.
– Bilderna på nätet kan vi inte göra något åt, säger pressombudsmannen Olle Stenholm.

Nej, det ska gudarna veta. För det finns inget motsvarande kontrollorgan på nätet. Ingen Internetpubliceringsombudsman, eller vad en motsvarighet till Pressombudsmannen skulle kunna heta. Ingen bryr sig länge om den gamla hederliga (förut så allmänt vedertagna) nätetiketten längre. Jag tor att det finns många surfare som aldrig ens har hört talas om den ens.

Datainspektionen går fetbort. De har tydligt aviserat att de inte bryr sig om hemsidor på nätet. Ändå jagar de Bodil ända upp i EU-rätten. Men det har blivit ett prestigefall misstänker jag.

Så Robyn och alla andra. You ain´t seen nothing yet. Det här är bara början och jag bävar för slutet, om det nu finns ett sådant. Internet börjar bli rena rama Vilda Västern.

Yttrandefriheten har sitt pris var det någon politiskt korrekt som yttrade en gång. Nå, det är lätt att säga. Men jag tror det blir annat ljud i skällan om eller när de drabbas personligen.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 1, 2003 04:08 FM

Kommentarer