« Tillbaks till bloggosfärens plaskdamm | Startsidan | Internets mörka gränder är många »

28 februari 2005

Arbetsförmedlingen rationaliserar, men kanske lite väl hårt?

Nya AF

Nu i morse skulle jag till AF för att göra en nyanmälan, eftersom jag avanmälde mig inför resan. Jisses, vad förvånad jag blev när jag klev in i arbetsförmedlingens lokaler som genomgått en total omvandling under dessa veckor, från personlig service till ett rum med bara en handfull terminaler och en liten blå telefon på väggen. Det stod på skylten bredvid att den blå telefonen fick användas mellan 09.00 och 15.00. Ja, visst fick jag kontakt med en person – efter femton försök. Hon satt och svarade i telefon inne i Stockholm och jag stod i Kungsängen, i ett ekande tomt rum. Det kändes lite underligt.

Jag tänker på alla dem som inte har så stor datorvana eller ingen alls. Hur ska de få hjälp? De där terminalerna är inte världens mest användarvänliga i mina ögon. Rationaliseringar i all ära, men det här kändes lite underligt. Så opersonligt. Så sterilt. Så digitalt.

// Annica Tiger

Annica Tiger februari 28, 2005 12:46 EM

Trackbacks

TrackBack URL:
http://www.tiger.se/cgi-bin/mt/mt-tb.cgi/1481

Kommentarer

Lägg ner AF, de fyller ingen funktion längre. De har inte fattat att arbetsmarknaden idag ser helt annorlunda mot för 30 år sen...

Skrivet av: Lena datum: mars 1, 2005 03:15 EM

Det är den i Kungsängen. Bro har ingen vad jag vet. Snart har väl Kungsängen ingen heller, förut låg närmaste AF i Jakobsberg minns jag runt 1993.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: mars 1, 2005 12:55 EM

Du går ju till samma som jag ja för det finns väl ingen i B, eller är det bara den i Kungsängen?Tja, du AF rationaliserar och tanken är ju att det skall nätbaseras mer och att vi skall vara självgående trots att det faktiskt finns människor som inte kan data och inte har någon sorts egen datorefarenhet samt absolut inte äger något i datorväg.

Det skall finnas personal där varje dag och då får man väl knacka dörr kanske. Jag fick ett brev men minns inte riktigt vad det stod där :) Selektiv läsning kallar jag det.

Välkommen hem och det har varit roligt att få läsa dina reserapporter och lite avis var jag väl fast inte värre än att jag insåg att även du kommer snart hem till kylan :)

Skrivet av: Carina datum: februari 28, 2005 08:31 EM

Välkomen hem!

Ja, den där miljön ser ut att vara inspirerad av nya Postens öststatsdesign. Föga stimulerande. Kanske tanken är att man kommer göra allt för att slippa gå dit?

Skrivet av: Louise datum: februari 28, 2005 05:47 EM

Tja, jag har länge funderat över AB roll. Vad skall vi ha den till?? Den har varit bra på att fixa kurser, fixa pröva på grejer, yrkesvägledning mm. Det den varit mindre bra på är att fixa jobb. Nu säger inte jag att kurser och annat är dåligt, men ...Det bästa med arbetsförmedlingen ÄR deras site, den är mycket bra och jag har själv fixat massvis med jobb genom den.

Skrivet av: Robert Stenkvist datum: februari 28, 2005 05:40 EM

Otroligt inspirerande miljö...

Kul att du är tillbaka Annica!

Skrivet av: Monica datum: februari 28, 2005 03:59 EM

Ingen kundservicedisk med en levande person som bemannar den, ingen som kan hjälpa till om någon behöver hjälp med terminalen. En insparad tjänst med andra ord.

Annica

Skrivet av: Annica Tiger datum: februari 28, 2005 03:12 EM

Hm, jag ser bilden, men jag förstår inte skillnaden. Verkar precis lika personligt och humant som vårt AF - med disk.

Skrivet av: Carina D datum: februari 28, 2005 03:01 EM

Pierre - det är just det som är meningen: om du har tillgång till dator och Internet kan du göra det hemma. Arbetsplatserna är till för dem som inte har det. Och fackförbundens kritik mot AMS är löjlig - säg ett jobb som inte innebär någon sorts kontakt med datorer idag? Men icke - det är en personlig skymf att tvinga arbetslösa att göra något åt sin situation själva...

Skrivet av: N|. datum: februari 28, 2005 01:26 EM

Jag håller helt med dig. Sist när jag var upp till Arb.F. så satt där en man 60+ som jobbade stenhårt med en anmälan på datorn. Han hade ingen aning om hur han skulle bete sig, visste inte hur han skulle trycka eller vilka tangenter som betydde vad. Jag hjälpte honom så gott jag kunde, men det verkade inte alls kännas bra för honom att inte klara av att anmäla sig arbetslös. Inte nog att man känner sig nere för att man är utan jobb, man ska känna sig dum oxå. Vi får tider då man kan träffa en handledare, men det är så sällan och på väg att tas bort. Allt sk ahelst ske via nätet.Snacka om att ställa vissa utanför. Vill passa på att säga att jag ofta läser din blog ochuppskattar den mycket. / Stina

Skrivet av: stina datum: februari 28, 2005 12:55 EM

Helsjukt. Vad kan man göra där som man inte lika gärna kan göra hemma?

Skrivet av: Pierre datum: februari 28, 2005 12:53 EM

Skriv en kommentar






Kom ihåg mig?