« Internetrelaterade brott | Startsidan | Blogvakt »

11 september 2005

Bojkotta varor från Israel

Smaka på ordet ockuperad. Det betyder "ta i besittning utan (laglig) rätt". Israel är ett av många länder som har ockuperat markområden. Ja, de släppte en liten bit nyligen och det var hjärtskärande att se de enskilda som drabbades, men det är lätt att glömma att det var tvärtom en gång i tiden. Det har många glömt. Tyvärr. När staten Israel bildades 1948 fördrevs 780.000 palestinier från sina byar och städer. Hur lever de i dag? Många lever fortfarande i flyktingläger.

De palestinier som lever kvar i Israel utgör 20 procent av medborgarna och de lever under apartheidlika förhållanden. Israeliska id-kort visar om innehavaren är jude eller icke-jude. Borde det inte vara så att id-kortet visar att innehavaren är en israel och inget mer? Icke-judar diskrimineras på många områden.

Fred och demokrati är oförenligt med ockupation och apartheid. Muren Israel bygger måste rivas, det är ett vansinnigt projekt de påbörjat. Muren skär igenom palestinska byar och städer. För att bygga muren demoleras hus, åkermark förstörs och olivträd skövlas. Muren skär av kontakten mellan familjer och vänner.

Så länge konflikten mellan Israel och Palestina inte får en slutgiltig och godtagbar lösning kommer denna konflikt att fortsätta nära terroristernas hat världen över.

Apartheidregimen i Sydafrika utsattes för ekonomiska sanktioner och många bojkottade varor från Sydafrika. Jag var en av dem. Likt jag än i dag bojkottar varor från Israel, i den mån det nu är möjligt att kunna göra det.

Varför jag började fundera på detta? Det var detta flygblad som lämnades på sätet av en man som steg av i Jakobsberg.

Bojkotta Israel

Israels EAN-kod är 729 (de första siffrorna anger landskod i streckkoden). Här finns en lista på varor, men den är säkert inte fullständig.

Andra texter jag skrivit om detta, Papperstigrar, Checkpoint, Propagandakrig, Hamasledare dödad och Svårt att ta till sig allt.

Nej, jag är ingen antisemit. Man måste få kritisera Israels agerande utan att för den skull anses vara det. Får man inte göra det. Ja, då är det illa.

// Annica Tiger

Annica Tiger september 11, 2005 4:29 EM