« Guldmusen | Startsidan | Blogtrollen är på tapeten igen »

4 september 2005

Katrina gör delar av USA likt ett u-land

Sveriges regering fick mycket kritik, delvis oförtjänt, i samband med Tsunami-katatstrofen. Jag hoppas att många, som då var högljudda, även kritiserar hur Bush och USA hanterar orkanen Katrinas verkningar. Men USA är tabu att kritisera i vissa kretsar verkar det som. Men jag gör det i alla fall.

Jag tror att om Katrina (följ länken för i DN finns många andra länkar till relaterade artiklar om händelserna i New Orleans) hade drabbat San Francisco eller Washington hade räddningsinsatserna satts in bra mycket tidigare och med större kraft, samt under mindre kaotiska former. Jag tror dessutom även att massutrymningen innan Katrina svepte in hade varit mer välorganiserad och effektiv.

De i New Orleans som inte hade råd att fly undan Katrina var många. Varför organiserades det inte massutrymning via bussar? Bussar lär det finnas gott om i USA. Ingen kan få mig att tro att alla dessa som fanns kvar i New Orleans när Katrina svepte in, vägrade att utrymmas. Att de blev kvar berodde förmodligen på att de inte kom därifrån i tid, på grund av olika orsaker. Ingen egen bil. Fick ingen lift av någon annan. Fick ingen möjlighet att utrymmas via bussar i organiserad form.

Citat ur artikeln i DN:

– Det här påminner mig om slavskeppen. Svarta. Desperata. Människor. De här amerikanska medborgarna hade inte råd att fly undan "Katrina". Det är ovärdigt, mer än jag klarar av, säger Jackson till DN...Det skulle kunna vara ett flyktingläger i Afrika, Indien eller Bangladesh: Förtvivlade människor i femdubbla led med tröttheten ristad i grått under ögonen.

Jag är nog lite cynisk.
Men jag kan inte låta bli att reagera på Bush kommentar:

Köp ingen bensin om du inte behöver det, sade president Bush häromdagen.

The american way of life bygger mycket på att de förbrukar mängder bensin, jämfört med andra länder. Det är även den enda orsaken till varför USA alltid har varit intresserad av andra länders väl och ve – om olja har varit med i bilden; det är min bestämda uppfattning och den står jag för. Jag har skrivit om det förut, bland annat "USA borde pilla sig i naveln" och "Olja, olja och olja".

Sverige skulle sänt vattenreningsutrustning i dag, men det stoppades.

Update:
The Hypocrisy Weblog skriver om detta. Läsvärt!

// Annica Tiger

Annica Tiger september 4, 2005 11:12 FM