« Islam | Startsidan | Våga vägra våld »

9 oktober 2007

Gatuvåldet

Varför har man cykelhjälm på sig?
För att skydda huvudet.
Enkel logik.
Det fattar nog vilket pucko som helst.
Men sen verkar det slå slint hos somliga.

När det gäller slagsmål verkar det inte längre finnas några gränser, våldet blir bara råare och brutalare. Det är inte ovanligt med sparkar mot huvudet i själva slagsmålet (ja - så gör dom ju på film och offret reser sig alltid upp - typ) och om offret ligger ned så verkar det inte hindra en del från att fortsätta sparka mot huvudet och till och med hoppa på det. Vad felas dessa personer? Förutom att de ofta slåss för att vinna respekt (vilket i sig är sjukt bara det), inom det egna gänget och hos andra?

Huvudet är den mest känsliga kroppsdelen vi har, kraniumet är inte mycket till skydd. Det är tunt på vissa partier, tunnare än vad de flesta tror. Även om skallen inte spricker så kan det uppstå irreparabla skador på hjärnan. Jag har varit med på en obduktion och vet hur en hjärna ser ut och känt på dess konsistens. Det är inte alls svårt att förstå hur lätt hjärnan kan skadas. Jag tycker för all del att de som deltar i dessa typer av slagsmål redan är skadade i hjärnan, rent mentalt. Men bara för det behöver de inte orsaka andra människors död? Vad är ett liv värt egentligen för somliga? Det är här den saknade logiken kommer in. De fattar nog inte hur farligt deras beteende är. Eller så gör det de?

Det är dags att redan från första klass och varje år under skoltiden informera eleverna om våldets konsekvenser. IRL är det sällan offret reser sig upp igen som på film. Själv förstår jag inte glorifieringen av våldet i vissa filmer. Jag mår bara illa av att se våldsamma slagsmål där sparkar mot huvudet delas ut till höger och vänster - offren reser sig upp och verkar helt oberörda - men vilken film visar på konsekvenserna av hur det egentligen skulle se ut om det var i verkligheten? Ingen. För då skulle nog inte så många se filmen kanske?

Detta är ett bra initiativ:

I filmerna tar hjälten emot sparkar och slag i massor, men reser sig raskt upp, ruskar lite på sig och rusar vidare i handlingen. Verkligheten är annorlunda....Under våren kommer många elever i årskurs 5 och äldre på Helsingborgs grundskolor att få reda på vad som egentligen händer med kroppen när den blir utsatt för våld. De två sjuksköterskorna kommer att möta ungdomarna antingen på sjukhuset eller i skolan.

SÖS (Södersjukhuset i Stockholm) har eller hade (svårt att avgöra om den gruppen fortfarande är aktiv via deras hemsida) en antivåldsgrupp. Filmen "Våldets Konsekvenser" borde ses av alla ungdomar tillsammans med vuxna som de sedan kan diskutera filmen med efteråt, klona gärna Paolo Roberto så han kan delta vid varje visning :) för jag tror att ungdomar skulle lyssna mer på honom än på skolans rektor. Jag kanske har fel? Men förstå mig rätt. Respekt är ett nyckelord. Men respekt kan nås utan att sparka ihjäl folk. Det är ingen utopi, men kanske vägen dit är lång och krokig? Men alla bör den vägen vandra.

Våga vägra våld.

Andra bloggar om:

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 9, 2007 5:13 EM