« Hårddisken är kaputt på nya datorn | Startsidan | Rena rama gissningsleken »

16 december 2006

Statliga kronjuveler säljs för 220 miljarder

Nu börjar utförsäljningskarusellen. Detta har jag väntat och fruktat för. Jag är ingen ekonom eller politiker, men som medborgare och "delägare" som skattebetalare tycker jag att det är uppåt väggarna det som nu sker och kommer att ske.

Alliansen vann valet. Nu kan sju statliga innehav komma att säljas ut till ett värde av 220 miljarder. Därom är enigheten stor. Men det är mer oklart hur partierna i fyrklövern ska hantera Vattenfall, Svenska Spel och sjukhusen.

De har listat sju statliga bolag/innehav som ska säljas. Bolåneinstitutet SBAB, en liten uppstickare som säkert retat upp en del storbanker, varför ska det säljas? Kan det ha viskats i korridorerna att det finns önskemål att just SBAB ska säljas? För visst förekommer det lobbyverksamhet i maktens korridorer även i Sverige. Vin&Sprit, Vasakronan, SAS och Teliasonera ska också under klubban, såsom Nordea och OMX.

"Det viktiga är att vi säljer vid rätt tidpunkt och till rätt pris. Det här är skattebetalarnas resurser", säger Maud Olofsson.

Javisst är det så. Men varför är Alliansen så satans kåta på att sälja av alla statliga bolag? Hur rimmar det med att statliga bolag är skattebetalarnas resurser? Då verkar det inte vara så noga med den saken.

Intäkterna från försäljningen av statliga bolag sägs ska användas till att sänka statens löpande räntekostnader, vilket jag personligen tycker att det ska finnas utrymme för det i budgeten utan att sälja av i denna rasande takt. Har de bråttom? Brinner det i knutarna? Men med alla löften om skattesänkningar, som tyvärr inte gynnar de som behöver dem bäst, kostar mycket pengar och då är det ju enkelt att lösa den ekvationen med att sälja ut för 50 miljarder varje år.

Jag tror inte bara det är där skon klämmer. Det är fult enligt borgarna att staten äger företag/innehav. Men jag tycker det är bättre att staten äger exempelvis Vin&Sprit än att något företag från en annan del av världen köper det. Det är inget hinder att staten äger företag/innehav i konkurrensutsatta sektorer. Tvärtom.

Apoteket och Svensk Bilprovning är två statliga företag som verkar under ett lagstadgat monopol men som också har flimrat upp på säljlistan när den borgerliga alliansen slutspurtar mot valet. Fler jokrar i säljleken, statliga bolag på konkurrensutsatta marknader förutom de topp sju - A/O Dom Shvetsii (ryskt fastighetsbolag), Akademiska Hus (fastigheter), Green Cargo (järnvägsfrakt), Kasernen Fastighets (Försvarets fastigheter), Lernia (utbildning), Posten, SJ, Specialfastigheter, Stattum (aktieförvaltning), Svensk Exportkredit, Svenska Rymdaktiebolaget, Svenska Skeppshypotekskassan (rederifinansiering), Swedcarrier (rester från SJ), Sweroad (Vägverkets internationella konsult), Teracom (tv-distributör) och Vasallen (fastigheter). Monopol, som kan avvecklas fram till 2010, Apoteket och Svensk Bilprovning. Ej till salu före 2010, LKAB, Sveaskog, Vattenfall och Systembolaget.

Listan är lång. Lagom till nästa val har de väl rensat helt. De kom till ett dukat smörgåsbord, hur kommer det att se ut när de lämnar det? För mig vore det en mardröm om de blev omvalda nästa mandatperiod också. Det är en mardröm också för dem som ska ta över om borgarna förlorar valet.

Andra bloggar om:
, , och .

// Annica Tiger

Annica Tiger december 16, 2006 4:23 FM