« Kritiserad fransk lag avskaffas | Startsidan | Sprickor i alliansen »

11 april 2006

Ungmoderater vill legalisera prostitution

Representanten från Muf kallade prostitution för ett yrke. Jag blev mycket förvånad över ordvalet. Undrar om Rola Brentlin i Kronobergs län själv kan tänka sig att välja det yrket? Skulle ungmoderaterna där tycka att det var okey om syrran, morsan eller kompisen började "jobba" inom detta "yrke"? Snacka om att vara långt från verkligheten, ett tillstånd moderaterna i och för sig ofta befinner sig i.

Hörde på Smålandsnytt i morse.

Ungmoderaterna i Kronobergs län vill legalisera prostitution och upphäva sexköpslagen. Men när MUF-distriktets förslag kom upp på moderpartiets länsstämma i helgen möttes det av ett rungande nej.

Tur att det blev ett nej på stämman. Men hur resonerar de som ens kan komma med ett dito förslag att legalisera prostitution? Ska det bli ett yrke som arbetslösa kan få en anvisning till att söka? Varför inte legalisera knarkhandeln och spritsmugglingen också? Det kan ju bli ett "yrke". Ett välbetalt sådant också. Skämt åsido. Ingen 10-åring drömmer om att bli hora när de blir stora. De flesta som hamnar i denna sits missbrukar och behöver pengar för att finansiera missbruket.

Andra tvingas in på grund av stora skulder som de dragit på sig och ser ingen annan utväg. Jag tror inte att det finns många "lyckliga horor". Kanske i början, när kunderna består av affärsmän på Berns. Men säg den lycka som varar länge, ju längre "yrket" praktiseras, desto längre ned på stegen brukar vägen leda.

Jag anser att det tyder på en distans till verkligheten. Sexköpslagen gör det inte svårare att hjälpa prostituerade i en utsatt situation, om de nu menar att de riskerar att råka illa ut i sitt arbete – arbetsmiljöskador typ våldtäkt, rån, misshandel, tvång till att utföra sexuella handlingar de inte vill eller att skadas i underlivet av hårdhänta kunder. Detta fick de ingen hjälp med innan lagen infördes.

Sexköpslagen är menat att kriminalisera männen som köper sex. Visst, den är ganska tandlös. Hur många män har dömts? Inte många. De som dömts till böter har ofta bett att få böteslappen skickat till deras arbete. Slutsats, de har en familj hemma och vill inte riskera att frun eller sambon får reda på att de köper sex.

Meningarna är delade om hur lagen har slagit igenom. BRÅ (Brottsförebyggande rådet) anser att sexhandeln har minskat.

Den svenska sexköpslagen har kritiserats för att vara tandlös, för att den flyttar prostitutionen inomhus och gör de prostituerade kvinnornas situation än värre. Men de poliser och socialarbetare som arbetar närmast de prostituerade är eniga om att sexhandeln har minskat. Däremot gör lagens skrivning polisens arbete komplicerat.

SVTs Uppdrag granskning menar på att uddlös lag sviker de prostituerade.

Våldet mot de prostituerade är grövre än någonsin och missbruket tyngre. För fyra år sedan trädde sexköpslagen i kraft som skulle avskräcka kunderna, öka skyddet för kvinnorna och minska prostitutionen. Blev sexköpslagen inte mer än en ideologisk markering?...Sexköpslagen har skrämt bort de snälla sexköparna från gatan. De som finns kvar är ofta våldsamma eller perversa och de prostituerade tvingas ta kunder som misshandlar dem för att få ihop till dagsransonen av heroin.

Jag själv tror att sanningen ligger någonstans mittemellan dessa två åsikter ovan. Sexhandeln har flyttat inomhus, det är sannolikt sant och att sexhandeln på Internet är eskalerande är vederlagt. Trafficing är ett fenomen som tyvärr finns och skulle finnas även utan eller med sexköpslag.

Öka polisens insatser mot trafficing, spana på sajterna på nätet som säljer sex. På något sätt måste kontakter knytas och där kan poliserna ha en "öppning." Skärp straffen i sexköpslagen. Skärp straffen för hallickar.

Jag tror att många som prostituerar sig inte gör det frivilligt i slutändan och insatser måste öka för att hjälpa dem som vill komma ur den situation de hamnat i. De som missbrukar heroin och finansierar sitt missbruk med prostitution borde kunna erbjudas metadon eller liknande behandling, utan att riskera att bli utslängda från behandlingen – vilket många blir i dagens läge och det leder ofta till att en del dör av en överdos.

De unga flickor som säljer sina kroppar för att få snabba pengar till snygga trendiga kläder och en livsstil som de annars inte skulle ha råd med bör fångas upp, innan de börjar klättringen nerför stegen.

Det kallas för världens äldsta yrke.
Jag skulle vilja påstå att det är världens
äldsta förtryck och utnyttjande av människor.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 11, 2006 6:47 FM