« Bloggtreklöver 92 | Startsidan | Ungmoderater vill legalisera prostitution »

10 april 2006

Kritiserad fransk lag avskaffas

De som demonstrerat mot de speciella försämringarna av ungdomarnas anställningstrygghet har vunnit en delseger. Dock är en del oroliga över ordvalet som presidentens använde, "ersätter" och inte använde ordet "avskaffar". Bakgrunden kan du läsa om här.

Saxat ur SVTs nyheter 18.00-sändningen.

Det omstridda lagförslaget med regler för ungdomars anställning, CPE, som väckt stora protester i Frankrike de senaste månaderna, avskaffas. Det meddelade president Jacques Chirac i dag. I stället ska åtgärder vidtas för att mildra ungdomsarbetslösheten. Presidentens beslut grundades på "förslag från premiärministern och råd från ledarna i parlamentsmajoriteten".

I samma TV-sändning visades ett inslag om att de borgeliga ungdomsförbunden tycker att det är synd att Frankrike tog tillbaka sitt lagförslag och menar att minskad anställningstrygghet skulle ge fler ungdomar arbete. Mindre trygghet ger fler jobb anser de.

Samma dag som det franska förslaget dras tillbaka gjorde de fyra borgerliga ungdomsförbunden här i Sverige ett gemensamt utspel om att luckra upp arbetsrätten för unga. Det franska beslutet påverkar inte deras inställning i frågan.

Jag misstänker att borgarna inte bara vill försämra anställningstryggheten för de unga, inom sinom tid – om de vinner valet – kommer de att reformera hela arbetsrätten.

Vi måste värna om anställningstryggheten.
Det finns andra vägar att gå.

// Annica Tiger

Annica Tiger april 10, 2006 6:42 EM