« Virus | Startsidan | Moderna tiders skampåle »

31 mars 2006

Pressetiska regler

Pressen har sina etiska regler, vilka Expressen bröt mot tycker jag när de publicerade namn och bild på den gripne så kallade Hagamannen. Okey, DNA-matchningen väger tungt. Men alla är oskyldiga tills dess motsatsen bevisats.

En annan risk är att i och med denna publicering så kan vittnen påverkas, mer eller mindre omedvetet. Den risken är stor och inte försumbar.

Vad är det för vits med pressetiska regler om de inte följes?

Överklamp görs oftare och oftare i jakten att sälja tidningar via braskande rubriker. Jag ger mig sjutton på att i går så köpte fler Expressen, som lockade med namn och fotografi på löpet. Kortsiktigt tänkt. Jakt på köpare. Klirr i kassan.

Expressens chefredaktör försvarar sig med att han ansåg att det var i allmänt intresse att publicera uppgifterna. Jag kan då säga att jag klarar mig utan den informationen. Jag är glad om det nu är Hagamannen som polisen har sytt in, men jag tänker inte döma honom förrän han fått en rättvis rättegång.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 31, 2006 2:14 FM