« Blandade länkar | Startsidan | Gjort är gjort, det blir femton år »

1 september 2005

Mjölk ska vara svensk. Basta!

Vad är det för vits att importera mjölk från Tjeckien eller Tyskland? Snacka om långa transportsträckor som belastar miljön. Visst kan den svenska mjölken även den transporteras längre sträckor, men inte alls i samma omfattning eftersom mejerierna finns lite varstans i Sverige. Det finns även andra producenter än Arla.

Lidl, som jag än i dag inte satt min fot i fast vi har en butik i Kungsängen, säljer importerad mjölk från Tyskland. Enligt ett test i AB har den en kemisk smak, söt men med besk eftersmak och uppfattades som ofräsch. Är det verkligen värt en krona mindre i pris att köpa den mjölken?

ICA ska börja sälja mjölk importerad från Tjeckien. Omdömen om den mjölken var att den var söt, unken, vattnig och inte särskilt god. Priset är inte fastställt än, men lär väl ligga någon krona under vad en liter svensk mjölk kostar.

En liter svensk mjölk kostar c.a sju kronor. För det får du god och nyttig mjölk. Även om hushållet köper 3 liter mjölk om dagen så kan inte, i det fallet, 84 kronor i månaden göra varken till eller ifrån? Det finns mycket annat som det kan sparas in på. Chips, kaffebröd, godis, jordnötter och andra varor vars pris är bra mycket högre och mindre viktiga och nyttiga.

För mjölk är nyttigt. Gott. Det händer ofta att jag beställer in ett glas mjölk på krogen till maten, vilket ibland renderar till ett och annat höjt ögonbryn :).

// Annica Tiger - som alltid försöker köpa svenskproducerad mat.

Annica Tiger september 1, 2005 8:02 EM