« Påskägg | Startsidan | All makt åt folket »

24 mars 2005

Glöm inte kondomen!

Jag hörde på nyheterna i morse (Sverige.nu) att HIV-fallen ökar (speciellt bland ungdomarna), samt att den största ökningen sker bland heterosexuella. De sexuellt överförbara sjukdomarna klamydia och syfilis ökar, speciellt farligt är klamydia som inte "syns" lika påtagligt, som exempelvis gonorré som brukar synas som flytningar – samt kännas vid genom sveda. Läs vad jag skrev om detta förra året.

VaFan. Det måste bli häftigt att använda kondom. Annars kommer ökningen av hiv-fall och andra sexuellt relaterade sjukdomar bara att öka. Det vore nog inte önskvärt. Det är inte önskvärt.

Blommiga kondomer?
Kondomer med bild på Stålmannen?
Hur sjutton får man människor att
använda kondom vid tillfälliga kontakter?

Kondomer med viagra på insidan för att ge guldkant till killen och på utsidan testeoron för att öka kvinnans lust (ja - det sägs att det håller på att utvecklas både testeoronspray och plåster för kvinnor för att öka lusten)? Det kanske skulle locka fler att använda kondom?

Jag läste häromdagen att många vägras göra hiv-test med motiveringen att om de inte haft samlag med någon av samma kön (läs män) eller haft samlag med någon utomlands på semestern, så anses risken vara så låg att det inte är värt kostnaden för att göra testet. Idiotiskt motivering. Se verkligheten as it is. En invandrare som, utan att veta om eventuell smitta, kan smitta lika bra i Sverige som utomlands. En svensk, lika ovetande om eventuell smitta, kan smitta en invandrare.

Att få göra ett test är en självklarhet. Att bara gå och oroa sig för att eventuellt vara smittad kan nog ge vem som helst Ågren. Att få testa sig och få ett svar, förhoppningsvis att ingen smitta föreligger, måste kosta samhället mindre i längden.

Alla som är oroliga ska givetvis få göra ett test. Enligt lagen ska testet vara gratis. Men oftast kostar det inom vissa landsting, eftersom läkare ska skriva remiss för provet. Vilket jag tycker är underligt att det måste vara så. Hur som helst. Jag skulle gärna pynta 140 spänn om jag var det minsta orolig.

HIV
Statistiken är från Smittskyddsinstitutet.

De flesta förknippar nog hiv och aids med något som sker i andra länder. Men så är det alltså inte, även om siffrorna är modesta i Sverige - så är det alarmerande att de ökar stadigt.

Pesten är inte över,
en krönika i DN, jag citerar lite ur artikeln nedan.

Förra året dog 3,1 miljoner människor i aids. Över 40 miljoner är smittade av hiv, 85 procent av dem i Afrika söder om Sahara. I USA beräknas en miljon vara smittade varav en fjärdedel utan att veta om det. En halv miljon amerikaner har redan dött i aids, fler än som omkommit i alla krig USA utkämpat de senaste 100 åren.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 24, 2005 10:46 FM