« Glöm inte kondomen! | Startsidan | Flera påskägg »

24 mars 2005

All makt åt folket

Vi hade en folkomröstning om vi skulle byta ut svenska kronan mot euro. Jag är faktiskt övertygad om att både sossarna och borgarna var övertygade om att det skulle bli ett rungande ja. Med tanke på alla pengar som plöjdes ned i ja-kampanjen var utfallet nästan givet, trodde de nog.

Men folket sa nej. Nu har junilistan samlat in en namninsamling (120.333 namn) och kräver en folkomröstning i frågan om EU:s nya grundlag. Namnlistorna överlämnades till Jens Orback. Som upprepade sin inlärda läxa väl.

– Det är regeringens hållning att den EU-konstitution som nu föreslås inte innehåller så stora förändringar att det finns skäl att överpröva den omröstning vid hade 1994 (om inträde i EU) och denna måste vi respektera.

Jag tror att politikernas ovilja att genomföra en sådan folkomröstning bottnar i att de inte ens själva tror på ett ja, om folket får bestämma. Därför beter de sig som tjurande barnungar. Nej, ingen folkomröstning. Så är det bestämt. Riksdagen ska besluta. Men när inte ens partiernas väljare eller medlemmar tycker att det är speciellt demokratiskt utan faktiskt vill ha en folkomröstning tycker jag att det går att tala om att riksdagens partier inte är ett dugg bättre än kommunisterna var i forna Sovjetunionen.

Junilistan presenterade i dag en opinionsundersökning baserade på ett urval av tusen personer. Så många som 58% skulle rösta nej i en folkomröstning. Det är en indikator på att politikerna kanske måste tänka om. Vi valde dem för att de skulle föra vår talan. Men som situationen utvecklats tycker många att politikerna inte längre för deras talan.

All makt åt folket står det i grundlagen.
Skrota vår grundlag då.
Tänk vad bekvämt att låta Bryssel bestämma.
Inte för folket, men för politikerna.

10 skäl för en folkomröstning.

Jag föreslår att vi återupptar unionen med Norge ;-). Där har de i dagarna hittat en enormt stor olje- och gaskälla. Norge klarar sig utan EU. Det skulle Sverige också göra. Men nu är vi där. Låt oss i alla fall få folkomrösta om EU:s nya grundlag.

BTW - fiffel som fiffel.
Det finns nog mer lik i garderoberna.

Kristdemokraternas ungdomsförbund KDU har höjt sina medlemssiffror i Värmland genom att betala medlemmarnas avgifter. Partisekreterare Urban Svensson tänker nu kontakta KDU men anser inte att fusket i det egna ungdomsförbundet går att jämföra med fusket i SSU.

// Annica Tiger

Annica Tiger mars 24, 2005 6:52 EM