« Mingla med Maud (Centerpartiet) | Startsidan | Enligt Bibeln är incest okey »

20 januari 2005

Vatten i olika former

En snabb blick utanför fönstret. Snö! Mer är på väg hörde jag enligt väderprognosen. Nå, det _är_ ju vinter och det är mer normalt med snö än barmark och några plusgrader. Jag längtar dock till våren.

Våra höns har börjat lägga ägg igen, de går efter ljuset. De slutade lägga ägg i november. Dagarna blir längre och det verkar sätta igång deras äggläggning nu igen. Vi försöker inte hålla igång deras äggläggning via artificiellt ljus (som äggproducenter gör) utan vi tycker att de har rätt till semester, som alla andra :). Vi har dem bara för nöjes skull. De flesta ägg kokar vi och de får dem som komplement till hönsfodret. Återanvändning. Recycling.

Mina tankar far till de 30.000 som fortfarande är utan el efter stormen. Värme kan fixas via eldstäder, vedkaminer och fotogenvärmare, alternativt gasolvärmare. Mat går att laga på gasolkök eller spritkök. Lyse kan fixas via fotogenlampor och ljus. Jag misstänker att många som drabbats av strömavbrottet har improviserat och försökt lösa problematiken på allehanda sätt.

Men med vatten blir det lite bökigare. Vatten är man mer beroende av än vad man kanske tror. Ja, jag skriver "man" – därför att det omfattar oss alla. De som bor i lägenhet vrider på kranarna så kommer det vatten och de funderar nog sällan över vart det kommer ifrån. De som bor i villa och inte är anslutna till kommunalt VA har en egen brunn. En brunn som ofta är djupborrad och därför måste en pump pumpa upp vattnet. En pump som drivs av el. Få brunnar är längre som på det gamla hederliga viset, grävda, grunda och där vatten kan hämtas upp med en hink i ett snöre. Ja, den som sett Vilda Västern-filmer förstår vad jag menar.

Vi var utan vatten en vinter i många veckor då vår vattenledning till pumphuset frös då det var en kall vinter och tjälen gick djupt ned i backen. Det var inte roligt. Det blev ett väldigt kånkande av vatten i hinkar och dunkar. Vi hade ändå tur, pumphuset ligger bara 25 meter från kåken och elen fungerade. Men bara det var jobbigt. Hur ska det då vara att behöva åka längre sträckor med bil eller på annat sätt hämta det vatten som behövs för livets nödtorft?

Vad som än ska göras går det åt vatten till. Duscha. Tvätta händerna. Borsta tänderna. Spola i toaletten. Skölja grönsaker. Koka kaffe. Diska. Tvätta. Laga mat. Listan kan göras lång.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 20, 2005 8:33 FM