« Vatten i olika former | Startsidan | Bloggpris instiftas »

20 januari 2005

Enligt Bibeln är incest okey

Rättegången alla talar om, inte bara i Sverige. Ska man kunna dömas till hets mot folkgrupp för att man citerar stycken ur Bibeln i en predikan?

Med stöd av citat ur Gamla och Nya testamentet beskrev pingstpastorn homosexualitet som en ogudlig styggelse. Läser man Bibeln som en tok (vilket en hel del faktiskt gör in absurdum) är homosexualitet faktiskt syndigt och onaturligt enligt Bibeln, Sodom och Gomorra. Men incest verkar okey, Mos 19:36: Så blev Lots båda döttrar havande genom sin far.

Pingspastor Åke Greens predikan i sin helhet kan du läsa här.

Jag tycker mer att det är Bibeln som är problemet. Det är en bok som är accepterad i samhället. Det är en bok vars mångas moral och etik härstammar ifrån. Det är en bok som ofta citeras. Den kristna högern i USA har Bibeln som sitt rättesnöre. Bibeln genomsyrar många samhällen. Bibeln är Koranens motstycke och det Koranen pläderar om i vissa stycken tycker jag är lika illa som vissa partier i Bibeln.

För mig är det otroligt. En sagobok som fått en sådan makt och inflytande. Två sagoböcker. Ja, sagoböcker är det i mina ögon. Jag tror inte det finns speciellt mycket fakta i varken Bibeln eller Koranen.

De föddes ur berättelser som gick från mun till mun under lång tid, innan den tecknades ned. Alla som lekt leken "En fjäder som blir en höna" förstår nog vad jag menar. Det har lagts till och dragits ifrån under tidens gång.

Bibeln är en sagobok som orsakat mycket lidande och elände. Mitt radikala förslag är att Bibeln ska ses för vad den är, en sagobok och inget annat. Det finns inte mycket där en modern människa kan ta på allvar. Kristna bör revidera tolkningen av Bibeln ordentligt och anpassa den till vårt moderna samhälle, detsamma gäller Koranen.

Dessutom är mycket så luddigt skrivet både i Bibeln och Koranen att det kan tolkas både fram- och bak, hur man vill – till sin fördel oavsett vad syftet är.

Nu ska inte pingstpastorn lastas för att avarter i USA och Sverige utnyttjar denna rättegång. Han har öppet tagit avstånd från sekten i USA som tyckte att det var bra att svenskar dog i Tsunami-katastrofen och jag misstänker att han inte heller ser positivt på att nazister eller rasister drar nytta av den uppkomna situationen. Fast jag blev lite osäker här på sista punkten då jag läste han glatt tog emot en homofobtröja från tre unga nationaldemokrater.

Update:
För att förtydliga mig mer. Enligt Bibeln, om man nu tolkar den bokstavligt, är incest okey. Tänk om någon begår detta brott och hävdar att det är rättfärdigt om Bibeln tolkas bokstavligt. Ska inte ett åtal ske då? En parallell, kanske en dålig sådan? Det finns en lag som innebär att hets mot folkgrupp är olagligt, liksom det finns en lag som innebär att incest är olagligt.

Pastorn verkar ha planerat sin predikan som en PR-kupp. Befintliga media på Öland hade bjudits in till denna predikan. Men inga från pressen kom. Då sände han i efterhand sin predikotext till Ölandsbladet som publicerade den. Då först lyckades hans PR-kupp. Nu får han återigen i Göta hovrätt hålla sin predikan. Pastorn är nog rätt nöjd just nu.

// Annica Tiger

Annica Tiger januari 20, 2005 12:28 EM