« Dagens bildtrio | Startsidan | Vad kännetecknar en bra blog? Nu kan du få ge din syn på detta. »

17 december 2004

I Iran ska en kvinna stenas till döds

Planeten Jorden. En enda värld.
Men vi lever alla under olika villkor.

Otrohet är inget som någon ens direkt höjer ett ögonbryn inför nuförtiden i Sverige. De enda riskerna är en eventuell könssjukdom (om inte skydd används), en oönskad graviditet eller att den som bedragits gör slut på förhållandet eller begär skilsmässa, om de är gifta. Illa nog kanske? I Sverige riskerar ingen att bli stenad till döds vid en eventuell otrohet.

Men i andra delar i världen är det en realitet. I Iran har Hajiyeh Esmaelvand suttit fängslad i fem år i väntan på avrättning. Hon var otrogen mot sin man. Hon överklagade sin dom, men det enda det resulterade i var att straffet förvandlades från hängning till stening.

Stening går till så att den som ska avrättas placeras i ett hål i marken. Övre bröskorgen och huvudet är det enda som syns ovan jord. Avrättningen sker genom att folkmassan (ofta är detta offentliga tillställningar) kastar sten på den helt handlingsförlamade personen som sitter som i ett skruvstäd i sitt hål i marken. Inte för stora stenar, döden får inte komma för snabbt som befriare. Barbariskt, jag finner inget annat ord för detta.

Oftast är det kvinnor som avrättas på detta sätt. Ofta brukar männen gå fria. Men i detta fall hänger samma dödsdom över den unga man som kvinnan var otrogen med, enligt Amnesty.

Avrättningen av kvinnan
beräknas ske den 21:a december.

Amnesty vädjar till alla att protestera mot detta. Givetvis bör protesten gälla både kvinnan och mannen. Ja, jag har sänt in min åsikt till berörda parter. Små bäckar små...

Tillägg:
Jag såg att Chadie tog upp detta också i dag.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 17, 2004 5:17 EM