« FN tror att 70.000 har dött | Startsidan | Hur mycket mörkar UD? »

29 december 2004

Hur gick det för lokalbefolkningen?

Lite personliga reflektioner.
Jag har inte varit i Indien eller Sri Lanka.
Att de drabbats värst går att läsa i media.

Men i Thailand har jag varit och har under dessa omtumlande dagar funderat lite över hur lokalbefolkningen har drabbats och kommer att drabbas av denna naturkatastrof.

När jag var i Thailand förra gången fick jag några vänner bland lokalbefolkningen. Det var inte svårt. Trevligare och vänligare människor har jag sällan mött under mina resor. En kvinna, i min egen ålder, var strandförsäljare. Hon satte sig ofta och pustade ut en stund på min solstol och vi talade om smått och stort, på bruten engelska, men vi var lika nyfikna på varandras liv och jag uppskattade dessa pratstunder och jag tror att även hon gjorde det. Hon var en ensamstående fembarnsmor och levde på att gå fram och tillbaka på stranden och sälja sina frukter till turisterna i solstolarna. Hon berättade att hon gick upp tidigt på morgnarna, åkte in till marknaden och valde ut frukterna. Sedan paketerade hon dem och for till stranden och sålde dem, till ett överpris i hennes ögon, men detta gjorde att hon och hennes familj klarade sig och kunde leva hyggligt även den period då det inte är turistsäsong i Thailand. Fanns hon på stranden? Jag hoppas inte det. Hon brukade börja arbeta strax före elva på förmiddagen.

Däremot solstolsuthyraren jag pratade med de dagar jag bara solade och inte hade annat bokat och alltid gick till, eftersom han var den enda som inte packade ihop solstolarna bara för att tjäna mer pengar utan hade dem glest utplacerade, trots att jag fick gå en bit för att komma dit, befann sig troligen på stranden. Han var där redan klockan halv nio på morgonen och jag brukade dyka upp klockan nio. Hans hemsnickrade strandbutik där han sålde läsk, öl och drinkar finns rimligtvis inte kvar. Den torde ha pulvriserats redan av första vågen. Jag hoppas att han hann rädda sig och sin familj, de var ofta med honom på förmiddagarna, innan det blev alltför varmt. Hans syster hade en liten massageverksamhet vid sidan om och hon brukade också vara där tidigt på morgonen. Men systern var sjuk redan då, i HIV, och trodde inte själv att hon skulle leva så länge till.

Tre människors öde.
Tre människor som levde/lever på oss turister.
Kommer turismen att bli sig lik i Phuket i framtiden?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 29, 2004 9:21 FM