« Funderingar kring julen | Startsidan | Total avsaknad av empati? »

16 december 2004

Hellre naken än att bära päls

I år ska det vara päls.
Riktig päls. Inga fuskpälsar.
Pälsar producerade från djur.

Under Stockholms modevecka, som anordnades av Svenska Moderådet, frossade den svenska modeeliten i exklusiva pälskläder, Fab Fur Show – mink, räv och kanin är senaste mode.

Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar vill inte kommentera pälsvisningen. Hon hänvisar i stället till Britta Rossander, som ansvarade för den.

– De pälsar som vi visar är uppfödda och behandlade under de absolut bästa förhållanden, säger Britta Rossander.

Hur kan hon veta det?
Se på Petas film om hur hanteringen av djuren sker. Länken kommer från Jerrys blog. Se filmen på egen risk, den var otäck. Mycket otäck. Det finns inte mycket som kan övertyga mig om att djur i svenska pälsfarmar eller fångade vilt i Sverige behandlas så mycket bättre, än hur djuren behandlas i denna film.

Cindy Crawford var en av dem som på 90-talet ställde upp för Peta, People for the Ethical Treatment of Animals, och lovade att hellre gå naken än klä sig i päls. Numera verkar hennes engagemang har svalnat eftersom hon medverkar i en reklamkampanj för minkpälsar. Peta är upprörda och det förstår jag. Jag misstänker att hon var med bara "just for the money". Money talks.

Jag hoppas att Pamelas engagemang är äkta. Fast jag fattar inte varför hon och Marcus ska strippa för djurens skull? Men naket säljer. Naket kanske funkar att få fram Petas budskap?

// Annica Tiger

Annica Tiger december 16, 2004 1:02 EM