« Hellre naken än att bära päls | Startsidan | Bloggtreklöver 23 »

16 december 2004

Total avsaknad av empati?

Att med berått mod misshandla och råna en gammal människa i dennes egna hem är väl något av ett bottennapp i mänskligt beteende?

Nej, det är kanske mycket att begära att tjuvar och banditer ska uppträda artigt och belevat. Men hur kan de vara så totalt befriade från känslor som empati och respekt för äldre?

Maskerade män bakband henne. De skar henne med kniv. De hällde vätska i hennes öron. De gjorde hennes telefon obrukbar. De var uppenbarligen ute efter pengar eller annat av värde.

Det har hänt många gånger nu under hösten och sommaren tycker jag, att äldre människor boende lite vid sidan av allfartsvägarna har drabbats av rån och utsatts för våld i samband med detta. För många gånger för att det ska kunna betraktas som slumpvisa händelser.

Det förekommer även runt om i Stockholmstrakten, Uppsala och Enköping att dörrar borras upp, även när folk är hemma nattetid, och tjuvarna snor allt av värde de kommer åt. Hittar de bilnycklarna på hallbordet är det en bonus, då tar de med sig bilen på en gång – två flugor i en smäll.

B. berättade att han hade hört på jobbet att det hänt en liknande incident här i trakten ganska nyligen. En kvinna hade suttit på toaletten när hon hörde att någon var inne i huset och rumsterade om. Hon hade mobilen med sig in på toaletten och ringde grannen. Grannen kom dit med hund i släptåg och inbrottstjuvarna blev störda, minst sagt. Men att bara kliva in mitt på dagen?

Ett par av grannarna några hundra meter bort hade besök av tjuvar i somras, när de låg och sov. Jag skrev om det förut i bloggen i en text som handlade om vardagsbrottslighet.

Ett annat aktuellt fall är mordet på psykologen, det var rena rama avrättningen för ynka 1.500 kronor och en mobil.

// Annica Tiger

Annica Tiger december 16, 2004 7:10 EM