« Bloggtreklöver 22 | Startsidan | Hellre naken än att bära päls »

16 december 2004

Funderingar kring julen

Drygt en vecka kvar nu.
Stressar du runt?
Kommer du att hinna allt?
Stanna upp och känn efter!
Ta ett djupt andetag och andas ut.
Är det värt all stress och besvär?

För de religösa har julen en speciell innebörd, Jesus föddes. Julen ska vara en eftertankens högtid, lugn och fridfull. För hur många är den det? Hur mycket jobb läggs inte ned veckor innan jul på bara några dagars helgfirande? Många måsten och mycken oro, kommer skinkan att bli god? Kommer kalvsyltan att bli lika god som svärmors? Blir köttbullarna bra? Är alla dammråttor borstädade, så svärmor inte klagar och börjar dra fingret demonstrativt utmed listerna? Har du köpt alla julklappar? Har du slagit in dem alla? Har du glömt att köpa julklapp till någon? Kommer ungarna att bli nöjda med sina julklappar? Har du haft råd att köpa det de önskat mest av allt? Du kanske inte hade råd, men har tagit lån eller övertrakasserat kontot för att kunna se barnens ögon tindra? Har du sänt julkort till alla? Missade du inte familjen Nilsson - de sände ju kort till dig förra året och då måste du ju sända ett kort till dem i år. Hos vilka ska ni fira jul i år? Förra året var ni kanske hos svärmor och svärfar, så för rättvisans skull måste det väl bli dina föräldrar i är - men egentligen skulle du kanske bara vilja vara hemma och ta det lugnt för en gångs skull. Eller har ni ett fulltecknat schema spikat, två timmar där, tre timmar där, en timme där och fyra timmar där, för rättvisans skull. Ska barnen, vars föräldrar skilt sig, vara halva julafton hos den ena förälderna och den andra halvan hos den andra? Pust! Det kan bli lite mycket kanske?

En del vill ha det så och då är det ett val, men för de som inte vill ha det så kan det kanske kännas som ett tvång. Ett måste. Själv har jag valt. Jag firar inte jul.

Mina tankar går till de som är ensamma. Alla som är hemlösa. Alla dem som vill fira jul, men ingen har att fira den med eller inte har råd med varken julmat eller klappar. Mina tankar går även till dem som är sjuka, svaga och inte orkar fira jul. Har du en släkting eller en granne som du vet sällan eller aldrig får besök under storhelgerna, öppna din dörr och bjud in grannen på julmiddag eller en trevlig kaffestund, finns det hjärterum så finns det stjärterum.

Tyvärr är inte julhelgen en idyll för alla. Jag tänker på de barn som bor i familjer med missbruksproblem och/eller en våldsproblematik. Där tomtem kanske kommer, men är packad och luktar gammal fylla och sluddrar. Men tomten kanske är för full och har somnat redan innan Kalle Anka sänds och innan julklappsutdelningen ska börja. En del i familjen kanske tycker det är skönt att så sker, då kan de fira jul lite i smyg. I familjer där våld är vardag kanske julklapparna består av fysiska klappar. En sådan julklapp kan ett barn klara sig utan. En vuxen likaså. Hör du grannarna börja bråka under helgen, vuxna som skriker och/eller barn som gråter hjärtskärande. Blunda inte. Gå dit och ring på och fråga vad de gör och om du kan hjälpa till, det kan ha en lugnande inverkan eller ring polisen om du misstänker att någon misshandlas och far illa.

Julefrid!

// Annica Tiger

Annica Tiger december 16, 2004 9:58 FM