« Mors lilla Olle | Startsidan | Audioblog »

19 oktober 2004

Paradis för hypokondriker

Kunskapens "äpple" bör inte bara "betraktas", det bör även "avnjutas och ätas upp" – det vill säga kunskaperna ska sättas i verket.

Att Internet är rena rama paradiset för en hypokondriker är en problematik som är känd sedan gammalt. Istället för att läsa sina tummade exemplar av läkarböcker finns numera hur många hälso- och sjukvårdshemsidor som helst att botanisera i. Tro det eller ej, men information om medicin och hälsa är det enskilt största ämnesområdet på Internet. Jag är glad att jag inte lider av hypokondri.

Men alla dessa hemsidor fullmatade med information innebär även problem för sjuka som bara söker lite mer fakta om just sin sjukdom skriver SvD.

Sjuka personer som använder internet för att få information om sin sjukdom får visserligen mer kunskap, men deras hälsa försämras i stället för att förbättras. Det överraskande resultatet kom fram i den första omfattande studien av vilka effekter de många hälsosajterna har.

Undersökningen gjordes av av välrekommenderade Cochrane som är ett internationellt nätverk bestående av forskare som sysslar med att kvalitetsmäta och utvärdera all tillgänglig medicinsk forskning. De som kommit fram till slutsatsen att sjuka blir sjukare när de hämtar kunskap på nätet är en grupp utvärderare under ledning av forskare vid University College London i Storbritannien som analyserat alla studier av hur internets hälsosajter påverkar sjuka personer.

Jag dristar mig till en egen slutsats. De som surfar mycket på hälsosajterna sitter säkert ofta och länge framför datorn, vilket på sikt måste påverka deras hälsotillstånd. Stäng ned datorn och gå ut och gå istället är mitt råd. Motion och en bra diet lär sänka blodsockernivåerna bättre än att läsa om att de bör sänkas på skärmen. Information och ökad kunskap i all ära. Den ska inte bara vara teoretisk, den ska praktiseras också.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 19, 2004 4:38 EM