« A big small Bill | Startsidan | Paradis för hypokondriker »

19 oktober 2004

Mors lilla Olle

Alice Tegnérs visa "Mors Lilla Olle i skogen gick" är och har varit älskad av som få barnvisor. Den bygger med all sannolikhet på en sann historia som inträffade i september 1850 i fjällbyn Hägnåsen, Särna socken.

Mors lilla Olle i skogen gick,
rosor på kinden och solsken i blick.
Läpparna små utav bär äro blå.
"Bara jag slapp att så ensam här gå!"

Brummelibrum, vem lufsar där?
Buskarna knaka, en hund visst det är.
Lurvig är pälsen, men Olle blir glad:
"Å, en kamrat, det var bra, se goddag!"

Klappar så björnen med händer små,
räcker fram korgen: "Se här, smaka på!"
Nalle han slukar mest allt vad där är
"Hör du, jag tror att du tycker om bär!"

Mor fick nu se dem, gav till ett skri.
Björnen sprang bort, nu är leken förbi!
"Å, varför skrämde du undan min vän?
Mor lilla, bed honom komma igen!"

I Sverige är det 102 år sedan någon blev dödad av en björn. Med tanke på hur många som är ute i skog och natur utan att ens se en björn, än mindre hamna i en konfrontation med en björn och riskera att skadas; så lär risken att bli dödad i trafiken vara statistiskt större.

Jag älskar björnar. Jag har dock en stor respekt för dem. Jag har varit nära att möta en björn, men Buster jagade eller rättare sagt skrämde bort björnen. Det var när vi plockade hjorton. Tyvärr hörde vi bara björnen, vi såg den inte. Jag har som vana när jag är i skogen norrut att föra lite väsen, bara för att förvarna eventuella björnar så att de kan ta till flykten. För jag är övertygad om att de är mer rädda för oss människor än vad vi är för dem.

Det är en mycket tragisk historia med jägaren som blev dödad av en björn. För björnen är det lika tragiskt. Den är skadeskjuten, lider säkert enormt av skadeskjutningen och den är dömd att dö. Jag tycker att jägare alltid ska jaga i par. Jägarna ska bara använda jakthundar som är avsedda för det ändamål de ska användas till, i det här fallet sägs det att jägaren skulle jaga älg - det är inte björnjaktstid i Norrbotten. Är det älgjakt bör hunden inte frestas att ställa en björn istället. Det är kanske en naiv åsikt, men den står jag för.

Jag är orolig över att varg- och björnhatare nu har fått vatten på sin kvarn. Den illegala jakten av både varg och björn riskerar att öka. Den pågår redan nu. Hur många vargar skjuts det inte varje år illegalt. När snön kommer kan de spåras. De jagas via snöskoter, sprängladdningar, med förgiftat bete och med allehanda andra fula metoder. När björnarna börjar komma ur sina iden i vår lär de jagas med snöskoter och vara lättskjutna måltavlor, så som skett tidigare år. Jag misstänker även att i ett eller annat känt ide så lär björn lär "rökas" ut i vinter och skjutas utan nåd.

Hur det än är kvarstår faktum.
Människan är det värsta rovdjuret.
Människan är den som dödar flest
av sina egna artfränder och andra däggdjur.

// Annica Tiger

Annica Tiger oktober 19, 2004 11:20 FM